26 Feb 2013

Jodoh Kuat?


Assalammualaikum..


Tajuk macam esok lusa je nak kawen kan. Secara umum yang semua orang tau, tanda-tanda jodoh adalah keserasian, saling memahami, masing-masing pandai bertanggungjawab dan saling bertolak ansur. Itu secara asasnya. Bukan senang nak bicara soal jodoh kerana ia milik Allah. Macam mana pun manusia boleh merancang dan berusaha, selebihnya hati kita harus kuat menyerahkan soal jodoh kepada yang esa. 



Cinta dan jodoh kuat


Orang kata cinta tak selalu bersama jodoh, tetapi jodoh selalu bersama cinta? Tak semestinya! Kisah cinta nyata bukan macam kisah cinta dalam novel. Cinta boleh dipupuk? Dipupuk bermakna ia bukan semula jadi. Tapi seeloknya cinta itu datang dari hati secara ikhlas tanpa paksaan barulah sesuatu cinta itu akan kekal. Memang kita taktau apa akan jadi pada masa akan datang tapi Allah sebenarnya dah tunjuk pada kita secara halus siapa jodoh kita. Tak pecaya? Pernah tak korang dengar atau berdepan dengan situasi macam nie:


"Hisyh, asyik2 terserempak dengan dia, hari2 pandang muka dia"

"Dulu saya cari jodoh di tempat yang jauh, rupa-rupanya dia selama ini dekat dengan saya!"





Cinta depan mata



Orang yang kita cari sebenarnya berada dekat dengan kita

Pecaya tak? sebenarnya jodoh yang dicari berada berdekatan dengan korang. Mungkin tak nampak sekarang, tapi mana tahu suatu hari korang akan bertemu dengan seseorang yang sangat dekat. Bahkan korang akan jatuh cinta dengan seseorang yang korang kenal suatu masa dulu. Kuasa Allah ini besar. Kita cari jodoh jauh-jauh, rupa-rupanya dia dekat dengan kita. Entah-entah jodoh kita adalah seseorang yang telah lama cintakan kita dalam diam.



Dekat di hati



Apa pun dugaan, semuanya dapat diatasi


Oke, ada situasi dimana korang sedang bercinta dan merancang untuk menikah. Korang sedang berusaha kumpul duit dan menghadapi susah dan senang bersama-sama. Tak dinafikan, mesti wujud konflik kan? Disaat itu mungkin ada yang merasakan bahawa pasangan dia sekarang bukan jodohnya. Lalu mula tanggapan negatif tersebar dan mengeruhkan hubungan. Ketidakpercayaan mula timbul dan mengugat hubungan. Di sinilah sebenarnya kena main peranan yang penting. Walau apapun dugaan jangan sesekali cepat putus asa.


Jika korang berdua berjaya mengharungi apa saja dugaan bermakna dia memang dijodohkan untuk korang. Contohnya, berlaku konflik yang sangat besar sampai bergaduh dan masing-masing berfikiran seolah-olah hubungan tu tak dapat diselamatkan lagi. Korang dah mula rasa kecewa, pasrah dan redha atas apa saja yang bakal terjadi. Tiba-tiba dengan kuasa Allah. Konflik dapat diselesaikan, hubungan kembali seperti dulu, semakin memahami dan bahagia.


Setiap kali berlaku konflik yang menyebabkan korang rasa putus asa, Allah tunjukkan jalan untuk berbaik semula. Itu adalah salah satu tanda jodoh kuat bersama si dia. In Shaa Allah banyakkan berdoa dan sabar dengan setiap dugaan yang diberikan. Jika jenis yang cepat putus asa dan kuat mengalah, macam mana nak kekalkan jodoh?



Cinta mekar seperti kuntuman bunga


Berpisahlah macam mana pun, jika jodoh itu milik kita ia pasti milik kita!


Pernah juga terjadi, pasangan kekasih yang telah lama berpisah suatu masa dahulu berjumpa balik dan berkahwin! Itu juga namanya jodoh. Berpisahlah macam mana pun, jika Allah tetapkan jodoh itu milik kita, maka ia milik kita. 


Mungkin Allah mahu korang berpisah untuk memperbaiki diri masing-masing dan menguji rasa cinta antara korang. Memang sangat menyakitkan jika jodoh bukan bersama seseorang yang dicintai. Tapi bersangka baiklah kepada Allah. In Shaa Allah jika kita ikhlas dan redha, kita akan tenang dan hidup bahagia. Buatlah solat istikharah dengan cara yang betul. Solat ini dapat membantu dan memberi petunjuk dalam soal pemilihan jodoh. 



Jangan serahkan pada takdir semata mata


Korang mahu memperisterikan dia. Jadi apa yang korang perlu lakukan? Duduk diam? Salah tu. Sekurang-kurangnya korang harus mencuba. Seseorang hadir dalam hidup kita tanpa sebarang sebab. Tetapi kita boleh belajar dari pengalaman yang kita dapat. Bila dah dapat jodoh dengan seseorang yang kita cinta tu, jagalah elok-elok. Jangan lancang sangat untuk bercerai jika ada konflik berlaku. Walau apa berlaku sekalipun, belajarlah cara untuk mempertahankan rumah tangga.


20 Feb 2013

Pantun Khas Mat Rempit


Beruk rempit


Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebiji di atas peti,
Beli motor bapak bayarkan,
Minyak motor emak isikan.


Kalau ada semur di ladang,
Boleh hamba menumpang madi,
Jangan diharap kami kan pulang,
Selagi ada minyak di tangki.


Apa diharap padi seberang,
Entahkan masak entahkan tidak,
Menjelang pagi tak juga pulang,
Entahkan hidup entahkan tidak.


Rama-rama cantik,
Ikan keli panjang,
Depan ada polis trafik,
Divider jalan kami seberang.


17 Feb 2013

Cinta Platonik


Platonik.
Lelaki dan perempuan bersahabat baik itu namanya platonik.
Kawan baik pernah tanya. Boleh ke lelaki dan perempuan bersahabat baik tanpa menimbulkan apa-apa perasaan cinta??
Boleh ke?


Walau macam mana pun, tetap akan ada rasa sayang dan rindu. Tapi mungkin bergantung kat individu jugak kan? Tak semua orang sama. Seseorang yang hadir dalam hidup individu yang kosong harinya dan sunyi jiwanya juga bahaya. Lagi-lagi individu tu berlainan jantina. Eh, jangan layan sangat perasaan tu kalau dah ada yang istimewa.. Kalau takda, kot kot boleh jadi pasangan. Hihi..


Cinta Platonik ialah satu istilah yang diguna pakai bagi menjelaskan satu perhubungan intim (lebih dari sekadar kawan) antara sepasang lelaki dan wanita tanpa berlandaskan sebarang tarikan seksual mahupun fizikal semata-mata. Kebiasaannya, mereka yang melalui hubungan ini pasti akan cuba menyelindungkan keakraban mereka di sebalik "persahabatan" yang terjalin. Tapi jika ada sesuatu yang tak dijangka berlaku contohnya jika salah seorang daripada mereka ada hubungan dengan orang lain pasti akan ada diantara mereka yang tak puas hati tapi takda apa yang boleh dibuat memandangkan tiada sebarang pengakuan dan luahan isi hati yang terpendam daripada mereka tapi bagi mereka yang mengalami cinta platonik nie, mereka akan merahsiakannya. 






Punca mereka merahsiakan atas sebab-sebab tertentu. Contohnya, masing-masing ego berkeras taknak meluahkan perasaan sesama sendiri dan tak yakin hubungan yang dibina mampu bertahan atau belum bersedia dan masih berusaha mengenal hati budi masing-masing. Mungkin juga takut dan risau sekiranya ikatan persahabatan akan longgar/kekok sekiranya membuat pengakuan tentang perasaan yang mereka pendam atau perasaan cinta memang tak wujud dalam diri mereka.





- salah satu kenangan -


Sesiapa yang punya cinta platonik mesti indah bukan. Seperti aku juga, tak sangka akan ada cinta sebegini. Ketika aku dan ex menukar nama fb masing-masing hampir berbulan lamanya demi tak mahu ada lelaki pelik-pelik add aku sampaikan takut nak approve akhirnya pada 12 April 2011 ada sorang lelaki add di fb yang ketika tu bernama tan sri el azrie dalam tulisan jawi. Entah kenapa aku approve dia tanpa rasa takut dan tak sangka 3 hari selepas tu aku break. Seminggu lepas tu dia pula tanya mana peginya nama ex aku, ohh rasa sedih sangat tapi mungkin dia taktau masa tu. Takkan bila orang tanya aku nak marah-marah pulak. Nasib baik kami cuma bermesej dalam fb tanpa orang lain tahu tambah-tambah lagi aku tak mahu adik-adik dan juga sepupu ex tau masalah aku. Sejak dari tu, kami berkawan baik, selalu berhubung cuma dalam fb tanpa bagi no fon. Ada juga dia ajak jumpa tapi aku takot, berkali-kali dia mintak no fon tapi berkali-kali jugak aku buat-buat taktau hingga tengah malam 14 May 2012 baru la aku beri no fon memandangkan keesokkannya cuti sem 4. Tak sangka dia sanggup datang amek di stesen bas, tunggu aku menyorok dalam 15 minit semata-mata aku takot nak jumpa. Mesti maw takot la tak penah-penah jumpa dan itu 1st time aku dan dia jumpa, tengok diri masing-masing, pegi makan sebab sama-sama lapaq, aku makan char kueteow, dia makan 2 bungkus nasi lemak. Lepas tu dok berebut beg aku yang berat tu. Oke, aku mengalah dan bagi dia bawak satu. 


Dari hari ke hari text..text n text..sampai dia ajak tengok wayang. Dari minggu ke bulan, memang takda lelaki lain yang aku keluar selain dengan dia. Semakin lama, aku suka dengan sikap dia yang jarang nak marah-marah, suka buat lawak, teman aku pegi kemana-mana saja. Mungin dari segi layanan dia membuatkan aku mula rasa sayang. Masing-masing meluahkan rasa dengan perbuatan saja tanpa cakap. Start balik Ipoh untuk study, aku rasa rindu pulak kat dia. Memang rasa macam aku nie dah sewel tapi cuma boleh control takut nanti orang cakap syok sendiri pulak. Malunya kalau macam tu. Takot jugak bertepuk sebelah tangan dan aku ingat kami berkawan baik macam teman mesra. Ciri-ciri lelaki idaman ada pada dia tapi jodoh belum tahu lagi. Oke stop sampai situ saja, aku harap hubungan nie akan bertahan lama tapi kita cuma boleh merancang. Mungkin salah aku jugak dia mendiamkan diri. Apa boleh buat hidup kena diteruskan, aku kena tumpu pada keja. Kesian bebudak tu nanti bila tengok portal matrik. 


Dah setahun 8 bulan kita kawan ye awak, lama tu. Sesungguhnya takda niat langsung nak main-mainkan perasaan atau nak bagi harapan. Apa yang jadi semua bukan lakonan. Harap dihalalkan segala makan minum saya. Saya mengaku yang saya sayangkan awak. Cuma berani nak buat pengakuan dalam blog kalau depan-depan memang tak berani. Semoga awak bahagia disisi orang yang tersayang.


Biar orang nak cakap apa lepas baca entry nie. Dah terlalu lama aku pendam. Makin disimpan makin resah. Aku nak hidup normal, eh bukan selama nie aku hidup normal kah? Hadoii, agaknya sebab aku tak tidur lagi kot. Sibuk siapkan portal student sampai lupa dah masuk pukul 3 pagi. Nak beradu dulu. Tataaa..



Suka tengok video ni ada maksud mendalam


16 Feb 2013

Siapa Itu Stalker?





Wahai si stalker.. seronok tak tiap-tiap hari stalker hidup orang? Hidup aku dikelilingi dengan orang-orang ini sehinggakan naik rimas dibuatnya. Dari Facebook, Twiiter hingga ke Blog semuanya nak stalk. Mereka itu semua hipokrit. Benda nie dah lama jadi cuma aku malas nak menaip disini kerana si STALKER tu suka baca. 



Aku bukan jenis suka jaga tepi kain orang yang misteri lagi gila. Tapi kadang-kadang, ada jugak masanya aku boleh jadi stalker terhebat. Hahaha (gelak jahat). Keja jadi stalker nie tak best sangat, takda faedah. Aku penah try jadi stalker tapi makin dilayan makin rasa bosan tahap babun.



Actually, aku taknak cakap pasal stalker. Sungguh bodoh kalau aku terangkan apa itu stalker. Benda nie aku dapat tau dari tahun lepas lagi. Kalau tak kerana kawan baik, mungkin aku dengan ex tak bertegur sapa sampai sekarang. Bila dah mula bercakap itu, bercakap ini sampai panjang berjela-jela macam mee tu mungkin aku taktau lagi perangai sebenar pompuan sorang nie. 



Ketika kami berbual panjang, bercakap pot pet pot pet pasal masa lalu tiba-tiba ex aku bertanyakan tentang seorang lelaki yang aku memang kawan dengannya. Mau tak sentap aku, dalam hati tertanya-tanya macam mana mamat nie boleh tau pasal Amir? Mendidih hati nie. Aku memang syak kalau tak pompuan tu memang takda orang lain. Dia dah stalker fb aku sampai add Amir lepas tu boleh cerita pasal kisah aku kat my EX? Ohh cilakak punya orang. Tapi aku cool sampai sekarang.



Aku sebenarnya sangat anti dan tak suka orang yang melebih-lebih tak bertempat nie. Adakalanya kita kena jadi orang yang tak amek kisah pasal hidup orang, tapi tak semua benda sampai hal peribadi orang kena amek tau. Setiap hari tengok muka dia, rasa macam annoying nak mampos. Well, ada lagi stalker hidup aku. Rimasnya, jadi aku amek keputusan taknak update sebarang perkembangan terbaru di fb. Gua rasa tak selamat, gua taknak jadi manusia HIPOKRIT. Gudbye..


12 Feb 2013

Tips Melayari Facebook


Memandangkan dah masuk minggu bekerja semula. Bermakna facebook takkan dilayan lagi. Well, jiwa tidak lagi pada fb. Sudah borink melayan itu, melayan ini. Kat sini ada beberapa tips penggunaan facebook dari Ustaz Zaharuddin, khususnya buat umat Islam yang telah ramai menggunakan facebook. Ini bukan entry nak menjadi penasihat agama ya. Cuma nak share saja :)


Tips Melayari Facebook


  • Tidak memasukkan perincian peribadi yang sensitif seperti akaun bank, taraf kesihatan dsb. Cukuplah sekadar menyatakan nama, tarikh lahir dan latar belakang pendidikan.

  • Elakkan ghibah (mengumpat) di dalam facebook kerana mengumpat diibaratkan memakan bangkai saudaranya sendiri.

  • Hadkan dan kurangkan perbincangan soal remeh-temeh peribadi yang membuang masa diri sendiri dan orang lain.

  • Tidak terlibat dengan permainan-permainan dan aplikasi yang dijangka bercanggah dengan Islam seperti kuiz ramalan nasib, horoskop. Sama ada atas dasar "suka-suka" atau sebaliknya.

  • Tidak berkongsi terlalu banyak gambar peribadi (perempuan) tanpa had. Perlu diingat ia akan kekal di facebook orang yang dikongsi dan juga syarikat facebook.

  • Jaga aurat dan pandangan mata. Jangan muat turun gambar yang tidak lengkap berpakaian (faham2 jelah).

  • Tidak mempercayai aplikasi tilik moden seperti rahsia tarikh lahir dan sepertinya yang ada dalam aplikasi percuma facebook.

  • Menyedari bahawa maklumat kita di facebook boleh menjadi database (pangkalan data pihak asing) untuk memantau kehidupan dan info peribadi kita jika tak dikawal. Database sebegini sebenarnya amat bernilai malah ada satu organisasi di dunia yang mampu menyimpan maklumat manusia sebagaimana facebook. Hatta parti politik pon tak mampu mempunyai maklumat ahlinya yang sebegitu update sebagaimana facebook. Maklumat ini digunakan untuk tujuan kejahatan dan ketamakan. BEWARE !


P/s: Kalau nak selamat upload gambar banyak2 lagi. Haha. Twitter nampak lagi oke sebab takda aplikasi bodoh2, takda orang nk poke,takda nak invite main game, takda chat, takda like dan paling penting takda iklan lucah2 suruh beli produk 'mantap'...


9 Feb 2013

Biodata Nelydia Senrose


Assalammualaikum..


Biodata Nelydia Senrose | Nelydia Senrose pelakon drama Setia Hujung Nyawa. Bestkan layan drama "Setia Hujung Nyawa" dan terus nak share biodata heroin tu. Nelydia memang comelkan? Suka dengan perwatakan dan mukanya yang cool tu. Kalau nak tau Nelydia pernah berlakon dalam drama Spa Q menjadi anak kepada Norish Karman. 









Biodata Nelydia Senrose :
 

Nama Penuh : Nik Zaris Nelydia Senrose Binti Nik Sen


Nama Komersial : Nelydia Senrose 


Tarikh Lahir : 30 Julai 1994


Umur : 21 Tahun (2016)


Tempat Lahir : Tumpat, Kelantan


Asal : Kota Bharu, Kelantan


Adik-Beradik : Anak ke 3 daripada 7 beradik (4 Perempuan 3 Lelaki)


Anak Kacukan : Melayu-Siam

Kerjaya : Pelakon, Model, Duta & Pelajar

Akademik : Sekolah Menengah USJ 13, Subang Jaya

- Mendapat 6A's dalam SPM

- Sedang melanjutkan pelajaran di SEGI College dalam jurusan Psikologi.

Pencapaian : Pelakon Drama Wanita Pilihan di Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur DFKL 2015

- Bintang Filem MeleTOP di Anugerah MeleTOP Era 2015 







Drama : Spa Q 1 dan 2 (2007/2008), Spa Qistina & Datin Wan Abe (2009), Ahmad Durrah (2010), Pak Suman (2011), Puaka Bunga Tanjung, Friday I'm In Love, Setia Hujung Nyawa (2012), Cinta Jannah, Strawberi & Karipap (2013), Bukan Kerana Aku Tak Cinta (2014), Jasmine, Tundukkan Playboy Itu (2016)


Telemovie : Anak Aku Artis (2009), Iqra, Mistik Alam Hitam, Khalifah dan Si Tudung Tweet (2011), Setia Hujung Nyawa Raya (2013), Strawberi & Karipap Sesat Kat Paris (2014), Strawberi & Karipap Hello Gold Coast (2015), Crush Next Door (2016)


Filem : Cinderella (2013), Mat Tudung (2014)

- Hampir 7 tahun Nelydia berlakon, baru sekarang namanya dikenali umum. Semuanya gara2 kegilaan ramai terhadap drama bersiri Setia Hujung Nyawa yang ditonton hampir 3 juta orang di TV3, sekali gus membuatkan penonton membuka mata bila Nelydia membawakan watak Ersalina Imani (El) berganding dengan Amar Ashraf (Zain Hakimi). 


Nelly mula berlakon sejak berusia 13 tahun dan memilih melanjutkan pelajaran dalam bidang psikologi dan bukan seni kerana berminat memerhati dan mengkaji tabiat manusia. Nelly juga sepupu kepada pelakon baru, Emma Maembong dan kakaknya, Uqasha Senrose, 21 yang turut berlakon.






Last Updated : 4/27/2016


6 Feb 2013

Tips Awet Muda Cara Mudah



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Harini nak share Tips Awet Muda Cara Mudah . Dah breakfast? Aku baru je balik dari breakfast dengan kakak2 staf. Harini dorang ada buat minum-minum memandangkan staf-staf Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah (KMTK) datang kursus di KMPP. Kalau belom breakfast cepat-cepat la makan.





Lawakan?




Bagaimana nak awek muda? Sebabnya kat sini kak-kak banyak yang awet muda. Walaupun dah ada anak. Amat penting menjaga penampilan diri agar nampak marketable di depan orang lain. Ada beberapa cara yang mudah taw :)


  • Sejurus bangun pagi, sebelum mandi dan gosok gigi, minum air suam dan biarkan dalam mulut kira2 10 saat sambil selawat 3 kali, kemudian baru ditelan. Boleh amalkan petua Rasullah s.a.w, minum segelas air suam dicampur sedikit madu. Madu ialah penawar berbagai penyakit.

  • Lepas buat petua di atas, urutkan pula wajah dengan air dari bawah dagu hingga ke dahi diiringi selawat 3 kali. Amalkan setiap hari.

  • Setiap kali lepas solat subuh, amalkan baca surah Yusuf, kemudian minum air suam 3 teguk sahaja. Amalkan dengan jujur dan ikhlas. In Shaa Allah wajah akan lebih muda dari usia sebenar.

  • Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari2 yang baik seperti Isnin, Khamis & Jumaat. Amalkan juga menanam kuku/rambut yang dipotong/gugur. Sunat memotong kuku bermula dari tangan kanan.

  • Ketika makan, janganlah disulam dengan minum air. Minumlah setelah setengah jam selepas makan.

  • Jangan bawa masalah hingga ke waktu tidur.

  • Hindari sifat dengki & cemburu.

  • Rajin-rajinlah membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah.

  • Jangan tinggal solat. Kerana air wudhu' yang terkena wajah 5 kali sehari adalah pencuci muka paling berkesan.

  • Hindari diri dari merokok.

  • Senyum selalu. Pemanis wajah nie.

  • Maafkan semua orang sebelum tidur.

  • Setiap kali berdandan di cermin, bacalah doa melihat diri di cermin, kemudian baca selawat di kedua tapak tangan dan sapukan ke muka sambil niat dalam hati agar diindahkan wajah seperti Nabi Yusuf a.s. Amalkan setiap pagi. Doanya begini:


“Segala puji-pujian bagi Allah sebagaimana Engkau telah mempercantikkan diriku dan juga akhlakku. Semoga Engkau menjauhkan wajahku dari api neraka”





3 Feb 2013

Lelaki Ketika Jatuh Cinta



Entry ini ditujukan khas untuk golongan wanita...
Ladies, pernah bertanya apa yang dirasakan oleh seorang lelaki ketika dia jatuh cinta? Seperti daku dahulu pernah bertanya kepada bekas kekasih dan dia menjawab betapa indahnya perasaannya ketika itu.


Adakah dia juga selalu memikirkanmu seperti kamu selalu memikirkannya 24jam?


Adakah dia juga selalu menunggumu online selama berjam-jam seperti kamu lakukan?


Adakah dia selalu merindukanmu seperti kamu merindukan dia sepanjang waktu?


Adakah dia mengingat hal-hal kecil yang kamu ucapkan untuk dia?




Wanita,

Lelaki tak akan memikirkanmu 24jam, tapi dia jelas memilikimu dalam hatinya.


Lelaki memang terkadang sengaja menunggumu online, meskipun terkadang tak mengucapkan sepatah kata.


Lelaki selalu tersenyum ketika memikirkanmu, tetapi lelaki juga berusaha untuk tak terlalu menunjukkan betapa dia senang berbicara padamu.

Lelaki, ketika tulus mencintaimu, akan selalu memikirkanmu. Dia ingin menghabiskan semua waktunya bersamamu.


Lelaki tak memikirkan dan mengingat hal-hal kecil yang kamu ucapkan, lelaki memikirkan segala hal yang kamu katakan.


Lelaki, sekiranya dia mulai tulus mencinta, tak ada cara baginya untuk berhenti mencinta, meski kamu dan dia tak lagi bersama. 


Lelaki, setiap kali bertemu pasangan yang tengah jatuh cinta, akan selalu mengingat wanita yang dicintainya dan membayangkan jika pasangan tersebut adalah dirinya dan wanita yang dicintainya.


Lelaki, ketika tulus mencinta, akan selalu mengingat segala hal tentang wanita yang dicintainya, cara  kamu berjalan, caramu berdandan, caramu berbicara, tersenyum, tertawa dan caramu bersedih.


Tapi sayangnya mereka akhirnya melepaskan ia pergi tanpa sebarang kata... mungkin tak pernah tahu untuk menghargai..


Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com