26 Apr 2014

Divergent Full Movie (2014)

Salam Readers..


Malam ni dapat lepak depan lappy sambil tengok movie di Youtube. Itu lah faveret aku kalau borink. Suka mencari movie2 yang belum pernah tengok dan tak tau kewujudannya. Last2 terjumpa "DIVERGENT"! 




Hero dan heroin dikhabarkan tengah bercinta. 
Mesti lagi ohsem sekuel ke 2 nanti.



Baru terfikir nak beli DVD, menunggu kedai jual amat la lama ku rasanya. Walaupun takda subtitle tapi not bad la. Boleh tengok berulang-ulang kan. Siapa yang tengok movie Underworld Aweking mesti perasan hero Theo James ni kan? Hensemm.. :) 


Dalam diri korang ada tak sifat baik hati, berani, jujur, bijak dan cintakan keamanan? Meh tengok


21 Apr 2014

Film Review : Transcendence


Assalammualaikum..


Review Filem Transcendence | Malam ahad dihabiskan dengan keluar tengok wayang bersama Nana a.k.a Cik Nurse. First time dating dengan kawan skolah rendah. Oke, kami tak expect nak tengok movie ni. Cuma terjah masuk GSC Sunway Carnival tu. Transcendence dalam bahasa melayu bermaksud di luar kotak pemikiran. Dinasihatkan sebelum tengok movie ni ingatlah Allah saja maha berkuasa di muka bumi. Takut terpesong pula. Tiada teknologi menjadi tuhan ke 2 ya adik2. Tak sesuai untuk kanak-kanak. 


Transcendence movie poster


Sinopsis Transcendence :


Menceritakan 3 orang saintis, Max dan sepasang suami isteri, Dr. Will dan Dr. Evelyn Caster telah melancarkan kod program di komputer ke seluruh dunia. Will Casper seorang pakar saintis dalam bidang kecerdasan buatan (artificial intelligence) mahu mencipta 1 alat yang mempunyai emosi.


Dr Will disahkan tak dapat hidup lama

Seram tengok muka dia


Apabila sekumpulan puak pelampau yang diketuai oleh Bre menembak Will menggunakan peluru radioaktif yang diletakkan racun radiasi membuatkan Evelyn enggan menerima kenyataan bahawa hayat suaminya hanya tinggal beberapa minggu saja lagi. Sebelum Will meninggal, Evelyn telah mencadangkan agar 'minda' suaminya dijadikan sebahagian dari teknologi dengan harapan suaminya itu kekal 'hidup' walaupun hanya ada di alam maya.


Kerana ketidakseimbangan minda, Dr Will telah mengatasi hukum alam dan sekali gus menjadikan dia sebagai 'Tuhan' kedua yang mampu melakukan keajaiban menggunakan teknologi (dapat tengok pembenihan awan dalam movie ni). Bayangkan benda2 yang tak masuk akal semua Dr Will mampu lakukan. Nonsense weyh..


Memori Will sedang dimuat turun

Dah masuk dalam internet

Dr Max



Menyedari tindakan Will bakal memudaratkan dunia, Max mencadangkan cara mematikan Will dengan memuat naik virus ke alam maya atau dalam internet yang boleh melumpuhkan teknologi seluruh dunia sekali gus dapat menghalang Will. Walau apapun terjadi tak ada tuhan ke 2 dan Will berjaya di matikan.


Kalau nak tau apa jadi kat laki bini ni kena tengok. Scene lawak pun ada dan penonton wajib ternganga dalam wayang tu. Nanti boleh tengok laptop jadi sendal pintu. Haha.. Meh tengok trailer.


 3/5*


13 Apr 2014

Segmen Blogwalking By DayangDeno


Assalammualaikum.


Klik banner untuk join !


Lama betol tak join sebarang segmen, GA, Giveaway so harini nak join segmen Deno. Yeahh dah banyak kali join. Mudah dan simple saja :)

6 Apr 2014

Film Review - Captain America : The Winter Soldier

Assalammualaikum.





Kalau dah tengok sekuel pertama mesti tau sambungan kapten Amarika kan. Ni baru first time tengok CA, sadiskan. Nak gelak, gelak jelah.. Aku tak dapat tengok lagi filem pertama Captain America : The First Avenger (2011) dan The Avengers (2012) ! Kena cari DVD pula baru layan tengok sekuel ke 3. Ngeh.. ngeh



Selepas Marvel superhero bersatu dalam The Avengers dan mereka semua akan bersatu lagi pada tahun 2015. First movie Captain America menceritakan siapa Steve Rogers dan musuhnya, Hydra yang menjadi cawangan rahsia pihak Nazi semasa perang dunia ke 2. Dalam movie ke 2, Hydra yang disangka musnah kembali untuk mendatangkan kerosakan kepada dunia. 






Start tengok scene Steve melawat Peggy yang dah tua. Rasa pelik sebab Steve tak tua. Rupanya selepas dia dinyahbekukan hampir 70 tahun berada dalam keadaan beku ekoran kapal terbangnya terhempas di kawasan Antartika dan Steve Rogers menetap di Washington dan terus bekerja sebagai agen SHEILD. Tapi Steve masih sukar membiasakan hidup dalam masyarakat moden. 


Suatu hari selepas jumpa dengan Sam Wilson a.k.a Falcon, seorang veteren perang sewaktu jogging, Steve dipanggil untuk misi menyelamatkan kapal SHEILD yang ditawan oleh lanun Algeria bersama Natasha Romanoff a.k.a Black Widow.





Namun misi berakhir dan goyahnya kepercayaan Steve terhadap SHIELD apabila mendapat tahu misi sebenar Natasha atas arahan Nick berlainan dari arahan yang diberi pada Steve.


Kali ini organisasi S.H.I.E.L.D dalam bahaya setelah Nick Fury, ketua Shield telah diserang dan 'dibunuh' oleh musuh bernama The Winter Soldier. Sebelum dibunuh, Nick mengarahkan Captain America supaya tak mempercayai sesiapa dalam Shield. Jadi Steve bertanggungjawab menyiasat maklumat rahsia yang diperoleh dari kapal sheild yang dirampas. 






Semakin banyak tanda tanya bila senior leader SHIELD, Alexander Pierce menjadikan Steve sebagai buruan. Nick Fury pula melarikan diri dan diserang sekumpulan polis yang menyerang SUV nya. Selepas tu bersembunyi di apartment Steve dan ditembak oleh The Winter Soldier. Memang ohsem tengok SUV Nick tu. Siap ada senjata. Selepas 'kematian' Nick, bermula operasi menjejako lokasi data dan tak menyangka HYDRA berselindung disebalik SHIELD sejak berpuluh tahun dahulu.


Geli noks tengok saintis HYDRA dok dalam tv dan cakap dia sudah mati tetapi otaknya masih aktif. Lastly nilai persahabatan cukup beremosi tau. Ada la rasa touching bila Steve kenal The Winter Soldier tu. Nak tau kesudahannya kena la tengok oke! :)



Tak sabar nak tengok The Avengers : Age of Ultron

3 Apr 2014

Film Review : Divergent

Assalammualaikum.





Harini dapat juga nengok wayang lepas di culik dari ofis. Sebabnya penculik aku tu nak balik Rawang malam ni. Sedih nak berpisah dengan BFF aku sorang ni. Sob.. sob. Memang best tengok time hari bekerja ni sebab takda orang sangat. Sebenarnya dari awal lagi dah tak sabaq nak tengok movie ni lepas Qila promote. Trailer macam best je. Lebih kurang macam The Hunger Games. Filem yang sarat dengan nilai2 kasih sayang. Tiba2 rasa nak ayah peluk aku lepas tengok movie ni. 



Filem ini diadaptasi dari buku bestseller 'Divergent' karya Veronica Roth. Sehari selepas filem ditayangkan. Lionsgate memberi green light untuk filem kedua iaitu Insurgent yang bakal ditayangkan pada tahun 2015. Yang menariknya filem ni mengisahkan kehidupan selepas apocalypse, masyarakat dibahagikan kepada beberapa factions atau puak. Haa.. ni yang menarik minat aku nak tengok puak2 ni. 




Sinopsis : 

Sebuah negara yang baru hadapi peperangan dan pihak kerajaan cuba untuk mengamankan negara mereka dengan membahagikan rakyat kepada puak2 berdasarkan sifat dalam diri sendiri. Rakyat akan memilih puak mereka sendiri apabila dewasa. 5 puak terbahagi kepada Candor (jujur), Erudite (genius), Amity (keamanan), Dauntless (berani) dan Abgenation (baik hati)"Divergent" dikategorikan orang yang mempunyai lebih dari 1 sifat yang ada dalam diri mereka. Divergent menjadi ancaman kepada kerajaan. 


Hanya sorang Divergent, Beatrice "Tris" Prior terpaksa hidup dengan merahsiakan kategorinya. Kalau orang dapat tau, ia akan mengancam nyawanya serta orang2 yang disayangi. Tris sedar ada plot besar disebalik pemusnahan kaum divergent dan Tris yakin bila dapat tau salah satu gurunya, Four juga seorang Divergent. 




Puak Abnegation (selfless) - puak yang mengutamakan kebajikan orang lain berbanding diri sendiri. Orang abnegation ni suka membantu, tak riak dan ada isu dengan cermin.. diorang tak boleh tengok cermin lama2 takut nanti timbul perasaan riak. Kiranya abnegation ni sangat baik hati dan humble. Rumah dan pakaian pun biasa2 je. Puak2 lain selalu perlekeh abnegation dan menggelarkan sebagai orang bosan.. Stiff people.

Puak Amity (peaceful) - sangat cintakan keamanan, tenang dan cintakan alam. Paling penting suka berkebun. 

Puak Candor (truthful) - puak yang sangat jujur dan menegakkan keadilan. Meraka tak akan berbohong dan cakap direct je tak kira apa saja. Puak ni menjaga keadilan dan memegang badan kehakiman negara.


Puak Erudite (intelligent) - puak yang pandai2 je.


Puak Dauntless (brave) - puak yang berani dan dare-devil la jugak. Aku tengok puak ni paling happening dan meriah sekali lah berbanding puak2 lain. Nak jadi dauntless memang kena betul2 berani dan kuat.


Untuk masuk dalam masyarakat puak2 ni, ada ujian kecenderungan yang pemuda-pemudi kena lalui. Dari ujian tu, kita dapat tau cenderung kearah puak mana. Hari pemilihan nanti, kita akan pilih puak mana yang kita nak ikut. Tentang Divergent bermaksud mencapah.. of course ada twist kepada sistem puak2 ni. Manusia mana boleh suka2 hati dikategorikan kepada puak2 tertentu. Kadang2 dalam diri, ada semua jenis.. baik hati, jujur, berani kan?



kesemua puak2 berkumpul untuk pemilihan



Lepas ujian tu, keputusan Tris ialah Divergent. Dia tak cerita langsung kat mak ayahnya. Dia buat bodo sehingga tempat pemilihan di Choosing Ceremony. Boleh tengok Tris tak tau nak pilih puak mana. Lastly dia pilih puak Dauntless (berani). Mungkin Tris nak merasa puak2 Dauntless terjun dari train, panjat bangunan dan macam2 lagi. 



Kiranya puak Dauntless ni lebih kurang macam tentera sebab kena buat macam2 ujian. Yang tak boleh blah tu, Tris terpaksa kongsi bilik lelaki dengan perempuan, tidur sekali oke. Jamban pun kongsi, bayangkan takda pintu weyh.. Hahaha.. nak tau kena tengok la. 



Test pertama terjun bangunan. Tris jadi penerjun pertama dan terjumpa la Four. So Sweet!


Test membaling pisau.. Four kena buli dengan Eric. Menci tau kat Eric.. suruh main pisau pulak.. Haih


Kesian tengok tangan Tris berdarah sebab nak berlatih bertumbuk. 



Macam2 ujian yang Tris kena hadapi bila dah masuk puak Dauntless. Nasi baik ada Four, boleh juga tolong Tris dan ajar cara2 nak ketenteraan. Setiap orang wajib berlatih untuk dapat markah tinggi. Maknanya kalau nama di bawah garisan bermakna orang itu akan dibuang dari puak dan menjadi pengemis. Lepas Tris berlatih bersungguh-sungguh sampai kena tendang, kena tumbuk dapatkah dia lawan bersama orang yang nak bunuh dia tu? Yang penting, kena tonton berjemaah baru syiokk.. Lemak ah nak cerita lebih2, penat aku nak menaip tau. Haha..



Time ni ahli puak baru Dauntless semua dah jadi zombi kena suntik serum "mendengar arahan" kecuali kebal kepada Tris dan Four.


“One choice can transform you..one choice can destroy you..one choice will define you..”




Kesimpulannya : aku rasa cam nak borong novel Divergent dengan sekuel-sekuel nye saja..menarik..especially tentang kategori puak, dan bagaimana puak itu berfikir.hehe..boleh relate dengan diri. 
Are you candor? amity? abnegation? dauntless? erudite? or divergent?


dan.. dann.. daannn



filem ni lagi better dari Hunger Game 2 tu. Tak sabar nak tengok sekuel ke 2. INSURGENT 2015 !! 

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com