27 Dec 2012

Jangan Risau Bila Belum Berpunya


Assalamualaikum selamat petang dunia ...
Indahnya hari nie tak tau kenapa tapi memang best ... sebab hari nie aku bangun tersangat awal macam nak p sekolah ditambah pula kelajuan P1 yang memang laju tanpa orang sebelah rumah dapat tumpang sekaki. Tapi memang indah dari pagi tadi, alhamdulillah still lagi bernafas.



Kalau pasal cinta mesti nak feeling lebih2. Entry nie ada kaitan dengan pagi tadi jugak, tengah syok2 peluk bantal guling sana guling sini ada pulak sorang minah nie col. Pagi2 dah col aku guna no office semata-mata nak gossip pasal sorang lagi kawan skolah aku dah kawin senyap2. Amboi, hilang teruih angan2 aku bila dengar nama budak tu. Dulu budak tu ada buat hal dengan aku. Oke itu semua dah lepas tapi tak patut la kawin diam2. Aku tak kisah pon kalau dia tak jemput. Hahahaha (gelak jahat) tapi kawan aku yang col nie dia amat terkilan sebab masa majlis tunang dia aritu budak skolah kami sorang pon tak datang. So kes touching la nie tapi aku jadi tempat rujukan.. RUJUKAN oke.






Tapi kawan2 aku nie beruntung sebabnya mereka dah masuk group bakal2 isteri terpilih. Yang jadi bini tu lagi la seronok tapi ada jugak yang sedih bila dirinya masih belum berpunya. Sapa yang sedih takda pakwe tu meh nak tampaq.. haha, nak sedih2 buat apa ?? takda makna nak sedih2 .. tambah2 kalau umur dah meningkat, tengok kawan2 lain banyak dah kawen dan ada anak, berderat anak2 kat belakang. Hihi...



Bagi gadis kadang2 hatinya risau, hatinya resah bila masih sendiri .. kadang2 try jugak tapi tak dapat tak jumpa .. bagi pemuda pulak hatinya bimbang .. duit dah cukup awek pulak takda, rasa macam tak lengkap hidup nie. Bila tengok orang dengan pasangan masing2 mula la rasa cemburu, mula la terfikir hidup sedih pastu mencari2 cinta padahal yang memberi cinta itu hanya Allah saja tahu apa yang terbaik untuk kita. Dalam hadis juga mengatakan "orang baik untuk orang baik n sebaliknya". So tak payah la nangis guling2 depan mak kononya takda orang nakkan kita. Nonsense itu semua.



Wahai gadis/jejaka



✔ Berusaha dan bersabar la..memiliki benda yang baik bak berlian bukan senang nak dapat. Bak masuk kandang rimau jumpa rimau, masuk kandang kambing jumpa kambing..macam2 halangan yang ada.


✔ Jangan putus asa..cth: kamu minat seseorang tu tapi dia tolak mentah2 pastu dia tambah pulak luka dihatimu. Dia kata kamu tak hensem tapi jangan sampai timbul dendam. Eh jangan pernah putus asa. Mungkin anda akan terjumpa dengan seseorang.


✔ Usah rasa malu dan teruskan..cth: jika kamu meminati seseorang itu tapi kamu telah berusaha memikat hatinya percaya la selagi kamu terus menerus mendekati dirinya kamu pasti akan memilikinya.


✔ Berdoa dan bertawakal padanya. InsyaAllah.. dan bentuklah peribadimu dan kamu dapat orang selayak peribadimu. Jika peribadimu rendah maka rendah jugak la peribadinya.





Kalau tak dapat jugak macam mana dokter cinta ? kalau tak dapat usah risau telah dicatatkan nama pasangan untukmu ketika didalam rahim lagi. Cuma peribadinya bergantung pada peribadi yang ada pada dirimu. Usah risau lagi ya, senyum la sepuas-puasnya.


17 Dec 2012

Film Review The Hobbit : An Unexpected Journey


Harini nak review filem yang baru aku tengok selepas 11 hari berada di Langkawi dan tengs kat si dia yang bawa tengok wayang selepas seminggu lebih kami tak jumpa. Terasa macam permintaan aku nak tengok wayang dah ditunaikan. Hehee.. Akceli sangat best jalan cerita movie nie, yelah dari director The Lord of The Ring juga. Sebut saja The Hobbit mesti ramai terbayang trilogy LOTR dan movie nie sebahagian dari novel yang mengisahkan sebelum pengembaraan Frodo dan kawan-kawannya. 


Movie nie menjawab segala persoalan di dalam movie LOTR. Ia menceritakan kisah adventure pak cik Frodo iaitu Bilbo Baggins. Dalam filem LOTR, Bilbo takmo cerita kisah lamanya tetapi dalam movie ini mengisahkan segalanya bagaimana dia boleh terjebak dalam unexpected journey bersama orang2 kerdil hingga menemui cincin The One Ring. 



The 13 Dwarf


Sinopsis: 


Filem ini bermula 60 tahun sebelum kisah The Lord of The Rings. Kisah hidupnya ditulis sendiri oleh Bilbo, pakcik Frodo. Ketika itu, Gandalf the Grey telah melawat rumahnya pada suatu malam bersama 13 orang kerdil. Kehadiran orang kerdil itu telah menarik minat Bilbo untuk turut sama dalam misi menawan semula Dwarf Kingdom of Erebor dari seekor naga. What naga?? Bermulanya pengembaraan dari rumah Bilbo, melalui perkampungan Elf hingga ke gua bawah tanah Goblin mereka perlu menghadapi pelbagai serangan. Kisah berikutnya kena tengok sendiri. 







Bagi aku yang dah memang geram dengan Smeagol/Gollum, memang bertambah geram bila dia berebut cincin dalam movie nie. Sakit hati tau tak tengok dia dok bercakap sorang2. Ada orang sayang dia tak? Biasalah peminat Lord of The Ring kan! Haha. Mestilah nak tau dari mana asal usul The One Ring yang sentiasa menjadi rebutan tu. Paling suka part lawak Bilbo dengan 3 ekor raksasa. Euuwww ada jugak raksasa yang geli geleman kat scene masak2 tu. 


Cantik betul tempat shooting di New Zealand




Kalau tengok balikkan filem The Hobbit nie ada beberapa watak asal filem LOTR seperti Saruman the White, Galadriel dan Elrond. Sayangnya dari mana cincin tu datang masih samar. Maybe ada lagi cerita part 2 nanti kot. Tunggu jelah bila tayangannya. Dan sangat sukakan tempat Kingdom tu. Memang cantik pemandangannya. Macam shooting kat Ireland pun ada. Herher..  




4 Dec 2012

Filem Review Lagenda Budak Setan 2 : Katerina


Mungkin ini movie last yang ditonton pada tahun ini dan sebelum kami bertolak ke Langkawi pada keesokkan paginya. Jadi aku dan Wawa buat keputusan nak tengok movie nie di GSC, Ipoh Parade memandangkan kami baru saja sampai dari Penang naik moto beb! Balik rumah sat amek laptop sebelum rempit balik ke Ipoh. Balik hari memang penat. Jadi nak lepaskan penat lelah tu wajib dulu tengok wayang. Memang ohsem bila movie nie pun shooting kat Langkawi jugak. Hehehe. 



Lagenda Budak Setan 2 sangat menyentuh jiwa dan melodrama yang "menghiburkan" membuatkan aku rasa kesian kat Kasyah dengan nasib malang yang menimpa-nimpa. Oke takda babak nangis dalam wayang tau. Walaupun tak sempat baca novel LBS2 tapi filemnya dah membuktikan. 





Filem ini penuh tragedi, Kasyah yang baru kematian isterinya berhadapan dengan "jatuh-bangun" permainan cintanya. Kerana tuntutan kerja dan 1 tiket ke Bhutan, Kasyah menerima cinta Katerina. Percintaan mereka ditolak ibu bapa Kat kerana perbezaan darjat. Tak cukup tragis dalam bercinta, Kasyah dipaksa menghantar dadah oleh abangnya iaitu Iskandar, hingga hampir ditangkap polis. 



Tak berapa suka babak dimana Lara Nordin diupah untuk menggoda Kasyah dipejabat kerana gelap mata dengan wang RM 500k yang diberi oleh bapa Kat kepadanya. Kat pula terus mempercayai kata-kata bapanya selepas melihat video Kasyah bersama Lara dan Kat tidak periksa kesahihan hal sebenarnya kepada Kasyah. 







Akhirnya, Kat mengambil keputusan bodoh untuk menerima lamaran Hisham yang sudah terbukti panas baran, psiko dan seorang gay. Selepas mendapat tahu Kasyah tak bersalah barulah Kat failkan penceraiannya dengan Hisham. Time nie bertumbuk di depan pintu masuk hospital. Ketika itu anak Kasyah iaitu Athirah diserang demam panas. Selepas itu, Hisham dimasukkan ke hospital mental.



Sedih bila tengok babak terakhir bila Kasyah kehilangan anak kesayangan dan abangnya juga meninggalkan anak tiada status kepada Kasyah. Semua tragedi ini datang secara bertimpa-timpa hingga menyesakkan dada orang yang menontonnya.  






Paling suka bila tengok Kasyah dengan Kat romantik di Bhutan. Ohhh.. Bhutan sangat cantik! Terasa nak melancong ke sana suatu hari nanti. Hihi.. Nantikan sambungan Lagenda Budak Setan 3!


Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com