21 March 2013

Resepi Pavlova ♡


Assalammualaikum.


Resepi Pavlova | Finally pagi nie my pavlova selamat sampai ke opis dan tengah berehat dalam freezer. Hehe. Petang jap lagi baru korbankan pavlova aku beramai-ramai. Bunyi macam aku buat majlis korban pulak kan. Biasa la bila dapat banyak pujian hatiku berbunga-bunga, kembang macam morning glory. Kenal morning glory tak? tak kenal pi bukak kamus. Oke, berjaya jugak aku cuba buat pavlova sendiri. Rasa seronok dan rasa nak buat lagi lah. Harap-harap pavlova aku tak manis sangat dan taknak orang-orang opis dapat kencing manis. Memandangkan whipping cream aku tawar jadi gula letak banyak sikit dalam meringue. Maybe ramai dah tau bahan-bahan dan cara membuatnya tapi nak bagi tau lagi shekali la. Hee. 



Strawberi


Bahan-bahannya:


Nona Castor Sugar
Kiwi Italy
Emborg Whipping Cream
 Strawberi Korea
Tepung Jagung
Telur
Cuka makan
Esen Vanilla


Cara-caranya:


  • Sebelum pecahkan telur tu, basuh dulu dan asingkan telur putih dan kuning. Mak tolong buat part nie sebab aku tak reti. Takmo ada satu pun kuning telur walaupun setitik.

  • Pukul putih telur tadi menggunakan mixer sampai kembang berbuih-buih sambil tu masukkan gula caster, tepung jagung, cuka dan esen vanilla. Aku guna esen strawberi sebab bau lagi wangi tapi ikut suka kalau nak guna esen lain tapi mesti perisa buah. 

  • Pukul hingga kembang dan lepas tu try angkat, kalau tak jatuh atas muka maknanya menjadi meringue tu. 

  • Buat ukuran bulat kat atas kertas minyak dan letak dalam acuan dan siap dibakar. Bakar ikut suhu oven korang oke. Aku bakar dalam masa setengah jam saja. Pastikan acuan lagi besar dari meringue tu. Kes aku yang semalam ialah, meringue banyak dan dibakar dalam acuan yang sederhana so jadi lah bunga rafflesia mekar dalam oven. But, it's oke sebab aku baru 1st time try dan belajar benda baru jadi lepas nie mesti meringue tu tak jadi macam bunga rafflesia dah. 

  • Untuk topping, pukul whipping cream sampai pekat, letak dalam freezer bagi sejuk baru boleh letak atas meringue. Kesalahan yang kedua, aku pi beli whipping cream jenis botol.. huhu, jadi memang cepat cair ler. Bila meringue dah sejuk boleh la hias dengan buah sesuka hati. Nak lagi best letak dalam peti ais kat bahagian beku tu. Haha 


Pavlova !


Sebenarnya kes pavlova nie memang aku take serius. Bukan apa pantang dicabar bila mak angkat bagi resepi dan suruh try buat mesti aku akan buat. Menyahut cabaran dan di opis dia selalu tengok blog Cik Epal. Amboihh jangan memain. Lepas nie resepi apa pulak Puan Ruziah nak bagi kat aku. Hehee :)



P/s: Tadi 1st time kite tengok adik perempuan Irma Hasmie. Wah, memang cantik orangnya seperti kakaknya jugak. Adik angkat kawan dengan adik Irma siap melambai-lambai lagi.. Wah, jauhnya belajar sampai matrik pulau pinang. Alhamdulillah, kazen aku dapat 5A. Seronoknya harini Ya Allah :)


42 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow sedapnya

Azlan Strider said...

macam sedap..nak sikit boleh??hehehe

Regards,
-Strider-

are_lin@yu said...

nmpk sedap!!!!!

diana said...

terliur lak tengok..;)

combi said...

yey!sedap an

Seneorita Baharin said...

wahhhh dear, sedapnyaaa pavlova yg awak buat tu...tak pernah try lg buat, macam susah je..hhuhu...post laa kt kte sikit dear..hiksss

Miss Volvo said...

hoi hebatnya buat pavlova.

LYAfrina said...

yummm..sedapnyer...
x pnh buat kek bagai...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

tahniah kerana berjaya membuatnya.. :D

Myra Jay said...

Sedap.. Resepi ni senang tp cheq maleh nk buat..hhee

zulhilmi tempoyak said...

awkkk..... tlg hntq sket... ;p

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. the fresh fruit as a topping, oh my! faint!!!!

Cik Tia said...

alhamdulillah , alhamdulillah , alhamdulillah :)

btw , pav tu sangat menggoda. teringin nak mencuba :(

che mid said...

Sedap pavlova tu, pandai nina buat ya...

Anonymous said...

Sepertinya enak nih....rasanya.
Bagi doooong? :-)

man said...

sedapnya...blh tempah ke..heheheh

アヌム said...

bila la nak rasa pavlova ni.tp org ckp manis gilaa yeke.huhu

Jay Ar said...

Sedapnya tengok di gambar, itu belum lagi tengok di depan mata, agaknya kalau makan hantu lalu depan mata pun tak nampak....

Azhafizah Md Nor said...

bestnya kalau dapat buat.tapi xde masa nak cuba buat..btw,thanks share resepi (:

akubiomed said...

Pernah merasanya ketika berada di Australia. Memang sedap.

Remy hazza said...

he3...smlm remy puas mkn pavlova....... byk pulak tu..... tunggu entry minggu depan lah kut!!!

Amanina said...

Hehe..dap2

Amanina said...

Hehehe..memang sedap, boleh2

Amanina said...

sedap laa ayu! hehe

Amanina said...

hehe..jom mkn akak ;)

Amanina said...

sedap combi!

Amanina said...

haha.. tgk tangan la

Amanina said...

nanti try la buat dear..memang confirm jadi :)
akan dipos masa kita jumpa oke dear

Amanina said...

hehe.. buat la satu

Amanina said...

Hehehe.. terima kasih :D

Amanina said...

Hehehe.. sedap dan senang buatkan akak

Amanina said...

Iye, nanti saya hantaq taw :D

Amanina said...

Ahahaha... yeahh sedaapppppp taw ena :)

Amanina said...

Hehehe. pavlova memang menggoda pun. rasa terliur
tia try la buat

Amanina said...

Hihihi..nina bru cuba pertama kali

Amanina said...

hehe.. man nak tempah oke je

Amanina said...

memang manis tapi kalau buat sendiri boleh agak gulanya :)

Amanina said...

hahaha..ada pulak hantu

Amanina said...

Hehee. Try la buat nanti. welcome :)

Amanina said...

betul2.

Amanina said...

hehe..ala, tak jeles pon. nak baca entry tuu!

Yun Sing said...

Waa.. sedapnya! Nak juga ^^"

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com