20 March 2013

The Making of Pav


Assalammualaikum.


Today and this tonight I will teach you all how to cook pav****. Hahaa. Guess what? mesti semua orang tau kan aku nak buat apakah ini. Esok pagi baru aku postkan keseluruhan entrynya. Dah ready nak pukul 4 biji telur putih sebagai medium utama. Oke adunan tu aku dah masuk dalam oven jadi sambung benda apa yang nak aku taip nie. Lepas balik keja petang tadi terus pegi beli bahan-bahan dan balik rumah buat pulak kira-kira bajet 2013. 



Nona Castor Sugar - RM 2.50 
Kiwi Italy - RM 7.14 (7 biji)
Emborg Whipping Cream - RM 13.99
 Strawberi Korea - RM 12.88
Tepung jagung, telur, cuka makan, esen vanila free dari rumah :)


Step by step


Membaking bahan

Siap buat bahan pav


Alamak, terlebih gebu pulak aku punya pav tu. Boleh nampak gebunya dari dalam oven. Nampak macam volcano putih sedang meletop! Oke, aku tak tipu memang dah melimpah krim tu. Sekali tengok macam bunga rafflesia. Haha ~~


Gebunya


P/s: Esok result SPM keluar.. Good luck semua candidate, semoga mendapat result yang cemerlang. Buat kazen aku malam nie hang tak tidoq lena. Haha. Esok pagi kena bangun awal untuk sapu whipping krim and bawak pegi opis :) Percubaan miss nina 50% menjadi. Ingat tak pandai masak ke?


21 comments:

Remy hazza said...

wah!!! buat pavlova sendiri...... rajin nyer....

aSmiDar said...

Teringin nk makan pav ni..ke pavlova..duk pav pav bkk facebook gak..huhu
Bleh buat ni...

jeBateja said...

PAVLOVA satuuuu....ahakz...I LIKE...ahakz

deno said...

takde ke gambar yang dah siap? hehe

mama maman aka yana said...

aduh.. mmg tak teror buat kek la syg.. lgpun tak dapur mama takde penuh kelengkapan canggih utk buat pav.. kiki..

Ujie said...

Wahh..rajin cik adik ni!

Akak pun blm penah try lg tau.

Seneorita Baharin said...

wah siap buat step by step eyh, pavlova tu gebu macam orang yg buat tu la kan..hikss :D thank Q for dis recipe, boleh la try buat pasneh..heeee

Myra Jay said...

Biar merekah asalkan sedap..hehee

Arham Md Ali said...

Siap tulis harga bahan ^__^

Kira mahal gakla ek buat pavlova ni. Kawan ada pernah buat tapi tak sangka costly sket.

NUR HAZWANI ABD MAJID said...

dh lama teringin nk try wat pavlova nie.. :)

Remy hazza said...

yahoo..... menjadi tu..... nampak kegebuaan dia

Amanina said...

Hahaa.. tak rajin pun

Amanina said...

Hehehe..pavlova la awak ;)

Amanina said...

Hehehe.. I Like Pavlova too!

Amanina said...

Hehe..ada2 :)

Amanina said...

Hehee..nanti mama beli je mesin mixer tu :)

Amanina said...

Hehee, tak rajin mana pun akak :)
Try la buat nanti.

Amanina said...

Hahaa ^______^
bahan nk buat tu yg mahal sebab tu pavlova jd mahal. Tepat sekali.

Amanina said...

Hehe..yelah akak :)

Amanina said...

Try la buat, tak susah pun :)

Amanina said...

Yippieee menjadi jugak..hehe
memang gebu :)

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com