19 March 2013

Cepat Kawen?



Assalammualaikum.


Jom kita kawen awak? Agak-agak bila aku tujukan soalan macam nie ada orang sudi tak nak kawen dengan aku. Haha.. *JOKE oke. Dari minggu lepas sampai ke harinie tak habis-habis mak-mak angkat kat opis asyik tanya soal kawen. Pagi tadi masa breakfast mereka ber-4 beri nasihat. Ya, aku suka orang-orang lebih tua memberi nasihat, itu bermakna mereka sayangkan kita sebenarnya. Antara ayat usikannya:


"Boleh tak join makan sekali nie, sat lagi cik abang tak berani makan pulak, tengah tunggu cik abang mai (datang) nie". Walhal aku dok sorang ja.

"Kalau kawen nanti jemput kami dak?". Aku taktau nak cakap apa.

"Kena keja dulu, simpan duit baru boleh kawen kan"


"Dah keja nanti mesti mak dia terus kawenkan dia". Haha, mak aku malas nak carikan calon untuk aku.



Itu antara ayat yang selalu mereka usik. Kadang-kadang sampai aku terkedu. Nak cakap takut tersalah kata pulak, last-last aku senyum kambing sampai ke telinga. Kalau keluar makan dengan kak-kak staf, depa jadi my angel. Sekiranya ada abang cafe or abang guard mengorat, mereka mesti kena sound. Minggu depan start cuti sekolah, yes i know darling, ramai orang buat kenduri kawen. Syoknya makan nasi minyak nanti. Petua nak kawen cepat??



First - opcos kena keja bersungguh-sungguh cari duit banyak-banyak.. Hihi, bila duit banyak, nak buat majlis kawen pun senang, tak gitu? Second - Hati mau bersih, banyak-banyak sucikan hati, jangan benci-benci kat orang, menurut Dr. Fadzillah Kamsah.. Katanya, selagi dalam hati kita ada yang kita bencikan, jodoh takkan dekat even ramai orang suka kat awak sekalian. Kemudian - kena banyak doa, amalkan doa-doa, buat amalan yang mendatangkan kebaikan.. Jodoh tu ditangan Allah, dan ditentukan, cuma kita kena berusaha! Yeayy, berusaha untuk kawen.. meh2. Untuk yang dah ada pasangan tapi tak kawen lagi kena jaga hubungan bukan merosakkan hubungan oke. Tak baik main-mainkan perasaan orang. Kalau kantoi memang habis. Semoga Allah memberikan kita jodoh yang baik. Aminn.. 







Irma dan Redza, pasangan yang bercinta selepas kawen manakala DD dengan FK bercinta kejap saja. Aww memang sweet dan bakal dapat baby :)


21 comments:

jeBateja said...

Kita ada terbaca di mana tah....dosa kalau tanya org bila nak kawen...bila nak dpt anak...sebab itu dibawah kekuasaan ALLAH....tetapi den rasa bergantung kepada niat si pernanya kot....ahakz

Ujie said...

akak dulu plan kawin lambat2, kunun nak enjoy zaman remaja la. tapi lps 2thn abis U terus kawin.

semoga awak cepat bertemu jodoh dgn lelaki soleh..

Hanis Azla said...

salam amanina..

InsyaAllah, semoga dipertemukan dengan jodoh yang baik nanti..

Myra Jay said...

Moga cepat jodoh sampai dan cepat kawen ye :)

Sweet pasangan Irma ngan asben..

Eh FK ngan DD bercinta lepas kawen ke? :D

Anonymous said...

Untuk nina.semoga dapat jodoh yang seagama,seiman saling cinta sepanjang hayat dan jangan lama2 ...
Enak loh berkeluarga itu .
Bener ...aku gak bohong :-) :-)

アヌム said...

enjoy masa bujang dulu.hihi

Nick Nashram said...

jadi lelaki susah jugak.
xde 10k tak boleh nak p lamar anak orang..huhu

NamaTercicirNtahDimana said...

saya pun dapat soalan yang sama. jawap dengan senyuman je laa :)

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

ena pun selalu org tanya sedemikian... kadang2 sakit hati gak, macam lah ena ni dah terlebih umur... aduyaii... memanglah teringin, tapi relaks dlu

Amanina said...

Ohhh baru tau.. serah saja pada Allah. hehe

Amanina said...

Hehehe..tgh plan jugak nie.
Jodoh akak dh sampai awal.. Aminnn :)

Amanina said...

Wasalam Hanis..
In Shaa Allah.. Amin :)

Amanina said...

Hehe. Aminn :)
Memang sweet kan.. DD dgn FK cinta kejap je terus kawen :D

Amanina said...

Hehee..dah enjoy pun :)

Amanina said...

Haha. Sama-sama susah :)

Amanina said...

Hehehe.. senyum tanda no komen :)

Amanina said...

Hehehe.. ena muda lagi :)

Seneorita Baharin said...

hee, kawan2 selalu tanya soalan cmtu skrg ni, adoiilaa...last2 jawab "kalo boleh esok jugak aku nak kawen tau,"grrr..heee..
Semoga kita dapat jodoh yg terbaek kan.. :D Aamiin..

Remy hazza said...

insyaAllah...jodoh tu akan tiba jua nanti...... sabaq no!

Amanina said...

Hehehee.. ha'ah kan dear, kalau boleh nak kawen cepat2 je.
In Shaa Allah..aminn :D

Amanina said...

Hehe.. In Shaa Allah, sabaq menanti

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com