30 May 2022

Review Filem : The King's Man (2022)

 Assalamualaikum Readers


Review Filem : The King's Man (2022) | Kisah Asal Usul Agensi Kingsman | Filem pertama bagi tahun 2022 pi tengok dengan hubby sebab Harraz diculik. Ada la 'dating time' berdua lepas balik kerja 8 Jan lepas. Haaa, lama dah tapi baru ada masa nak update dalam blog. Busy dengan kerja, tak sempat nak tengok blog.




Kami decide nak tengok di 1st Avenue Mall, mall lain memang penuh la bila weekends. Harga tiket boleh tahan RM 42 untuk 2 orang tak termasuk popcorn+coke. The King's Man merupakan filem ke 3 dan last tengok sebelum pandemik. Lama jugak tu nak tunggu filem ke 3 ni.




SINOPSIS :


The King's Man mengisahkan Duke of Oxford, ahli Red Cross yang ingin mengubah dunia berdasarkan kepercayaan "pacifist" beliau. Semasa satu misi bantuan ke Afrika Selatan di dalam peperangan Boer, beliau telah kehilangan isteri dan sebelum meninggal isterinya meminta berjanji untuk tidak mendedahkan anak mereka, Conrad kepada peperangan atau situasi bahaya.






12 tahun kemudian, dunia semakin kacau dan bakal berlaku perang dunia pertama. Conrad mencapai umur dewasa dan sukar Duke nak melindungi anaknya dari kejahatan dunia. Apa berlaku bila Conrad mati dalam peperangan, dan Duke bersama pekerjanya yang setia terpaksa menyelamatkan dunia. Filem yang menarik untuk ditonton. Kena tengok sebab dalam filem ni kita akan tahu serba sedikit tentang sejarah dunia.


Watak Rasputin ni macam tok bomoh


Dia tak suka perempuan, dia gay sebenarnya

Conrad ni mati sia-sia, pengajarannya tolong dengar nasihat ibu bapa



Filem ini dilhamkan dari watak-watak dan kejadian sebenar yang berlaku pada perang dunia pertama tapi bukan mengikut 100% fakta sejarah. Contohnya sejarah Rasputin serta raja-raja British, Jerman dan Russia yang sebenarnya merupakan sepupu. Sedikit sebanyak boleh menilai yang mana fakta sejarah dan bukan. 



Polly ni banyak nasihat dan bagi semangat pada Duke lepas kematian Conrad


Part paling tak suka bila nyawa Rasputin liat nak mati. Bermacam cara King's Man buat untuk matikan musuh dan cara dia konon nak sembuhkan kaki Duke. Haha.. Ada part geli, kelakar dalam filem ni. Boleh cari dan tengok di Netflix. 


24 May 2022

Hadiah Birthday Harraz : Mercedes Electric Car Remote Control

Assalamualaikum readers


Hadiah Birthday Harraz : Mercedes Electric Car Remote Control | Dah sebulan birthday anak, baru nak update. Nama pun blogger part time kan. Kami as parents tak buat pun parti macam orang lain. Tak ada kek untuk birthday Harraz 1 tahun a.k.a tak sambut pun tapi makcik-makcik dia dah share duit beli hadiah dari China. 


Anak pakai Merc, mak pakai kereta buatan Mesia

Alhamdulillah rezeki anak-anak zaman sekarang

Kereta ni kalau masuk Axia penuh seat belakang, nasib seat boleh ubah

Ada remote, charger kereta, boleh masukkan lagu-lagu dalam pendrive. Ada usb untuk lagu


Kereta ni memang mahal tapi boleh buat bisnes, dalam Penang, naik 1 jam sampai RM 30. Cekik darah oii!! Dah beli ni, ada masa bawa Harraz naik, dah ada orang datang tanya sewa kat mana 😂 Mama takdak modal lagi nak buat bisnes.


Walaupun baru setahun jagung, tapi Harraz tahu itu hadiah dan dia sorang saja boleh naik. Bangun pagi cari kereta, nak tidur cari kereta selagi tak jemu (bosan) 😅 Bukan tak nak sambut birthday tapi biarlah dah besar nanti baru celebrate dengan kawan-kawan. Nak beli untuk anak boleh la godek-godek dalam Shopee. Ini pun harga termasuk cost shipping dalam RM 300++. Nanti dah besar, boleh drive sendiri kereta mainan ni. 


OldTown White Coffee Salted Caramel Sedap!

 Assalamualaikum Readers


OldTown White Coffee Salted Caramel Sedap! | Nina beli di Happy Mart, turun office nak cari air lain tapi ambil air lain. Nasib bukan pengaruh iklan dan dah lama rasanya tak makan di OldTown. Kalau makan pun tak pernah lagi order mana-mana kopi.


Rasa salted caramel yang tak berapa kuat


Tak pasti sejak bila jadi peminat kopi, yang pasti pengaruh dari hubby, once dari dating sampai sekarang. Air kopi fav dia sama, Nina yang suka cuba bermacam jenis kopi. Hee.. Barulah boleh review, nama pun kawen dengan blogger 😂

19 May 2022

Ice Cream Berlemok Gula Apong

 Assalamualaikum Readers


Ice Cream Berlemok Gula Apong | Minggu selepas raya, terpaksa masuk office raya ke 4. Staff baru mana boleh cuti, rasa segan nak minta UL. Dah tak ramai sangat orang bekerja Nina pun terjah masa lunch. Tak ada orang, mungkin masih ramai yang tak kerja. Dekat dengan office, jalan kaki 3 minit dah sampai.


Ice Cream Berlemok Gula Apong

Flavour mixed gula apong + dark chocolate topping oreo & peanut - RM 9.90



Brand Mokti tu lain, brand ini lain. Ada macam-macam jenis aiskrim keluaran bumiputra sekarang ni. Kita try satu-satu dulu. Based on pembacaan, aiskrim ni originally dari Sarawak. HQ pun di sana, dan sudah ada beberapa cawangan di semenanjung. Nanti korang search la kalau ada di negeri masing-masing.




Ada banyak flavour, nak manis, nak kurang manis boleh refer pada menu atau cashier. Untuk permulaan Nina order yang kurang manis. Satu scoop berjaya menarik selera. Sedap! Gabungan gula apong, kekacang, oreo dan conflakes di bawah. Nanti nak cuba flavour lain. 


18 May 2022

Pengalaman Bersalin Di Hospital Pulau Pinang (2021)

 Assalamualaikum Readers


Pengalaman Bersalin Di Hospital Pulau Pinang | Anak pun dah setahun lebih, Nina baru nak up story. iPhone kena hacked, dapat selamatkan gambar-gambar sebelum fon terminated. Sebelum lupaaa cepat-cepat taip untuk kenangan anak bila dah pandai baca nanti.


Tunggu result swab test kita selfie dulu


Setelah fikir masak-masak dengan hubby, cancel nak bersalin di Lam Wah Ee (LWE Hospital) walaupun untuk normal hanya RM 5k (tak termasuk caj-caj lain). Hospital private yang MIL (ejen prudential) akan hantar kalau kami 3 beranak sakit nanti 👌🏻 Bila fikirkan duit nak guna banyak lepas anak dah lahir a.k.a ukur baju di badan sendiri.


Bangunan yang menempatkan bayi keluar dari NICU, jaundice dan swab test sebelum bersalin. Bukan bersalin di sini


Sehingga tahun 2018, HPP ada bangunan iaitu untuk hospital bersalin sahaja sebelum ditutup. Setiap kali doa semoga urusan bersalin dipermudahkan dan Allah makbulkan doa Nina. Ikutkan due date dalam 12 April 2021 tapi baby nak keluar awal seminggu.


                ______________________________________________


4 April 2021 - 8.00 pagi


- Seperti biasa bangun pagi nak mandi, tengah mandi rasa cecair keluar, rupanya darah dah keluar sikit. Petanda nak bersalin tu. Siap-siap kejut hubby, ajak pi hospital.


- Sampai hospital, kena tunggu sekejap sebelum nurse panggil untuk doc check bukaan. 1st time kena seluk. Dikelilingi doc pelatih, perasaan malu tu tolak tepi. Nasib pakai mask, kalau tidak. Muka ni nak letak mana 😌 Dah check pergerakan baby semua ok, doc suruh balik dulu sebab bukaan baru 1 cm. Selesai terus balik sambil lunch macam biasa.


10.00 malam


- Dah start sakit contraction, perut memulas macam sengugut. Selang 2 3 jam datang. Hubby ajak pi hospital tapi Nina rasa boleh tahan lagi, tunggu sampai esok pagi. Kami berdua tak tidur sampai ke pagi.



5 April 2021 - 9.00 pagi


- Sampai hospital, bukaan dah 3 cm terus nurse suruh tukar baju dan buat prosedur nak masuk wad + swab test. Sakit contraction makin kerap. Kejap berdiri kejap duduk, sakit sampai menangis dan Nina terus jumpa doc suruh buat swab test dulu. Saya dah tak tahan ni. Haha.. 1st time jugak buat swab test. Dah keluar result, nurse tolak masuk bangunan lain. 


Pintu wad


2.00 petang


- Alhamdulillah dapat masuk wad, sejam duduk dalam bilik asing. Rupanya doc nak monitor jantung baby. Dah siap baru masuk wad. Pilih lah nak katil mana. Hubby dapat hantar sampai pintu wad saja. Lepas tu semua barang guard yang bawa sampai katil. So far staff sangat-sangat baik, tak dengar lagi pesakit kena marah. Semua cakap baik-baik even doc pelatih.


Ambil result tekanan jantung baby


Katil ni kalau boleh bercakap dia kata sakit kena picit



- sakit contraction jangan cakap, besi katil jadi mangsa. Sakit-sakit pun sempat lagi tour. Wad Nina hujung sekali, masuk pintu wad terus jumpa labour room (bertentangan dengan toilet). Tawaf dari hujung sampai depan. Masa tu tak ada orang bersalin jadi LR sunyi, sebelah LR tak sure bilik apa tapi yang pasti macam bilik pemerhatian. Nina secara tak sengaja nampak ada patient baring dan kedua-dua kaki diangkat. Tak sure sebab apa.


- Sampai sekarang ngeri tengok suasana ibu-ibu dalam bilik pemerhatian tu. Mostly dorang nak bersalin bayi tak cukup bulan. 



6.30 petang


- Doc-doc pakar datang buat check up dan tanya Nina nak ubat tahan sakit atau tak. So i said No 😂 takut nak kena inject, lepas habis doc check up, yang mana dah kena induce tapi bukaan fail semua transfer ke wad bawah - bersedia nak czer. Seram sejuk dengar. 



9.00 malam


- Sembang dengan hubby, dia otw nak hantar makan. Sadis betul Nina tak dapat makan lauk tu dan selepas 15 minit air ketuban pecah. Rasa macam belon pecah keluar air panas 😂 panggil nurse sebab katil basah kuyup. Ramai-ramai datang check, rasa kepala baby sambil badan terketar-ketar sebab takut. 


- 15 minit kemudian, nurse tolak katil Nina dari wad ke LR, terasa syok kena tolak. Rasa macam tengok drama melayu tapi tanpa suami. Hahaha.. Masuk LR ada sorang patient. Nurse suruh buka bra dan pindah naik atas katil. Bermulanya step by step untuk keluarkan seketul Harraz. Seingat hanya 2 kali push dengan sekuat tenaga. Dilarang angkat punggung dan menjerit. 


9.42 malam


- Lahirlah Harraz dan nangis teresak-esak sebelum nurse perasan warna kulit dah bertukar biru, cepat-cepat dorang bersihkan dan transfer masuk dalam inkubator. Tinggal nurse (bidan) dan doc pelatih (lelaki cina) nak keluarkan uri dan jahit luka. Sambil-sambil tu dia bagi kata semangat, anak comel, in sha Allah anak awak ok. Jangan risau. Masa jahit pun kena tahan nafas baru tak rasa sakit walaupun dah dibius.


- Dalam masa yang sama, sorang nurse call hubby. Inform Nina dah selamat bersalin. Dia baru keluar hospital nak balik rumah. Terus patah balik sebab kena azan Harraz sebelum tolak pi NICU. 


Perasaan tak ada anak tu is real. Menangis sampai tertidur. Nasib baik ada kawan sekolah FIL, Dato Dr. Azmi datang jumpa Nina dan Izzati. Bagi tau perkembangan anak-anak kami di NICU


Susu pertama start pukul 5 pagi nurse datang kejut untuk perah susu. Pukul 7 pagi doc-doc pakar akan buat check up



- Dah selesai jahit luka, cuci dan letak ubat. Nurse pun tolak Nina ke wad lain. Ada 3 orang masa tu. Sorang lagi senasib anak masuk NICU (anak kawan FIL). Keciknya dunia. Kalau nak ke tandas, minta tolong nurse akan bawa. 


*patient yang ada dalam LR masa Nina bersalin tu sampai sekarang tak tahu nasib dia. Masa tu, doc kata jantung baby makin lemah, induce 2x still weak progress. Nurse call hubby minta izin nak emergency czer dan kemungkinan rahim kena buang, sebab sebelum ni isi-isi dalaman dah bercantum. 


Dari situ, betul la orang kata tak boleh amalkan ikan haruan selepas bersalin czer. Sedihnya dengar demi nak selamatkan ibu dan anak.



5-7 April 2022


- 3 hari duduk hospital sebab baby masih ada di NICU. Nina discharge tengahari. Dah settle bayar bil hospital terus hubby tolak ke wad NICU. 1st time Nina tengok Harraz dalam tu. Kesian sejuk anak aku, tak dipakaikan baju. Alhamdulillah tengok tiub oksigen dah tukar. 


Dah boleh discharge. Doc pelatih datang check luka. Luka ok boleh balik

Sebelum discharge pi tengok anak dulu


Bil bersalin, makan, minum semua hanya RM 30.50



9 April 2022


- Alhamdulillah tengahari tu nurse call, jaundice dah turun. Boleh bawa balik Harraz. Seronoknya sebab 3 hari Nina ke hulu ke hilir masuk wad nak susukan Harraz. 


Bil NICU, wad neonatal, x-ray Harraz pun dalam RM 40.50 sahaja





Kenangan bersalin untuk bacaan anak-anak. Kalau masuk private tak pastilah kena caj berapa. Hati ni dah rasa better bersalin hospital gov sebab kita tak tahu apa akan jadi selepas anak lahir. So far ini antara general hospital yang bagus dari segi semuanya termasuk harga dan layanan. 



Penang ni ada 6 hospital kerajaan yang lain semuanya kureng dari segi layanan doc dan nurse. Kalau ada rezeki anak lagi, boleh masuk HPP lagi, tak payah nak book bagai 😁 makanan sedap tapi 1st day bersalin makan ayam. Ghisauu luka bernanah 😅

13 May 2022

Starbucks Caramel Macchiato Frappuccino

 Assalamualaikum Readers


Starbucks Caramel Macchiato Frappuccino | Alkisah keluar beli barang office dan dahaga sebab Penang sekarang panas terik melampau. Singgah Starbucks tepi Sekolah Convent Light Street. Area situ semua bangunan lama sejak dan dekorasi pun antik. Tak sangka nak cuba air perisa baru warna biru sold out 😂 cari merata sejak raya lagi. 3 jenis flavour air baru nak cuba semua tak ada. Terpandang caramel macchiato ni.


Starbucks Caramel Macchiato Frappuccino RM 22.50 (add caramel upside down RM 3.00) = RM 27.05
Agak pricey tapi sekali sekala boleh la


Banyaknya caramel. Thank you barista




Sungguh sedap, manager tolong suggestkan sebab susu full cream habis, tukar ke susu oat dan ditambah caramel up side down. Nampak tak, bila tukar susu terus rasa air pun berubah. Mostly pi lah mana-mana branch Starbucks dalam Penang ni mesti jumpa manager yang always 'suggest' tanpa di tanya. 



Mungkin dah di train macam tu. Rezeki Nina juga tak pernah jumpa mana-mana staf yang annoy. Nanti korang boleh cuba air starbucks tukar susu tak kira frapp atau panas. Especially yang tak suka susu tu.


Sunquick Select Jambu Merah & Strawberi Sedap!

Assalamualaikum readers


Sunquick Select Jambu Merah & Strawberi Sedap! | Tak sangka air ni beli untuk BBQ masa raya laku keras dalam masa sehari. Itu pun Aufa (cousin hubby) bancuhkan sebab warna air cantik lepas . Ala pink peach 😂 Semua excited nak rasa sebab tak pernah minum. Kesian pun ada tapi tulah tak semua mall ada jual Sunquick ni. Boleh beli di Shopee bersepah seller.


Sunquick Select Jambu Merah & Strawberi



Nina suka minum sama ada tak campur dengan gula atau minum gitu saja. Kemanisan air bergantung pada si peminum. Kordial tak terlalu manis. Yang tak pernah try lagi boleh pi cari. Sangat sesuai nak hidang untuk tetamu atau buat rumah terbuka.


12 May 2022

Makan Sedap Di 3 Budak Gemok Penang

 Assalamualaikum Readers


Makan Sedap Di 3 Budak Gemok Penang | Hari raya ke 5 jatuh hari jumaat dan kami laki bini dah start kerja dari hari raya ke 4 lagi. Apa yang buat kami murung bila kedai makan full house, perut lapar, habis minyak pusing sana sini cari kedai makan. Sampai lah area Queensbay Mall, dekat jugak dengan office. Terpandang restoran ni. 1st time Nina masuk makan di sini sebab terpengaruh dengan cerita hubby konon tak sedap tapi dia tambah nasi. 


3 Budak Gemok

Nasi Ayam Kicap Biasa + Telur + Tempe - RM 14.00 (Nina) & Nasi Ayam Kicap Biasa + Telur - RM 12.00 (Hubby) 

Ayam kicap ada bawang saya suka saya suka

Lemonade Squeeze (Nina) - RM 3.50

Apple Asam Boi Kaw Kaw (Hubby) - RM 5.00


Konsep makan kat sini, order dan bayar dahulu. Banyak set makanan berasaskan ayam dan daging. Rambang mata nak pilih mana satu. Jadi kami berdua pilih ayam masak kicap. Lama tak makan sejak-sejak puasa. Ramai juga yang makan, mostly spesis sama kot makan pedas, sebab sambal kicap memang thorbaikkk!! Orang utara kata boleh dok pi ulang makan. Haha..


11 May 2022

Pengalaman Bekerja Di B Braun Medical Industries

 Assalamualaikum Readers


Pengalaman Bekerja Di B Braun Medical Industries | Tempat kerja dalam kenangan. Bila orang tanya kerja di mana, mesti akan cakap B Braun tapi bukan company itu yang bayar gaji Nina. Once dah habis berpantang selama 100 hari, baru hubby izin cari kerja dan drive ke sana sini. Nina bekerja dengan Alfresco Delight Sdn Bhd. Salah satu company yang ambil tender makanan untuk kilang-kilang di Penang dan Kulim.


Layan matcha







Bekerja dengan company provide makanan selama seminggu. Hahaha. Tak pernah terfikir nak kerja macam tu. Ini kes sebab covid tengah mengganas dan susah hubby nak call. Ada certain bangunan di B Braun susah nak dapat line. Bila SIL no.2 tu kerja shift pagi dapat la jumpa dia. Di sebabkan B Braun antara company yang menyumbang kepada penularan wabak dan SIL Nina terjangkit dan berjangkit 1 rumah bulan lepas maka kami no more virgin 😂😂









Apa yang best kerja company Alfresco ni? Dapat makan dan minum free!! 😜 Makan puas-puas selain tu kerja 6 hari, hanya cuti ahad dan boleh pilih nak kerja shift siang atau malam. Masa Nina kerja tu, dorang baru dapat tender B Braun maka terpaksa kerja seminggu direct. Hubby dah bising. So far, sepanjang sejarah dalam hidup, ini paling dikenang sebab kerja hanya seminggu. 




Jangan ditanya macam mana nak apply kerja B Braun. Nina ada sepupu kerja HR di sana yang hanya uruskan kemasukan operator sahaja. Kena rajinkan diri tengok website, kalau ada kerja kosong terus apply.


Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com