23 Feb 2011

Maksud Pelalau Jodoh


Hye sume readers
Dah seminggu tak update blog nie disebabkan banyak assignment
Nak cerita pasal 'Pelalau Jodoh'. korang mesti pena dengarkan
Sebenarnya dah lama aku dengar kisah nie tapi takut nak post
Kisah nie pun lebih kurang pena jadi kat arwah sepupu aku yang meninggal tahun lepas
umur die baru 24 tahun, semoga roh arwah dicucuri rahmat..aminnn


Pelalu Jodoh


Pelalau tu maksudnya penghalang. bunyi macam langau pun ade. 
Pelalau jodoh nie sebenarnya sejenis sihir tau.
Sihir yang dihantar oleh seseorang supaya korang tak jumpa jodoh. 
Kenapa perempuan? lelaki relax tak kena pun.
Kenapa perlu ade idea nak hantar sihir2 nie. Tak payah macam tu sekali.
Even sakit hati sangat pun just berharap satu hari nanti, orang tu dapat balasan Allah.
Tak payah buat benda bodoh macam nie, buang duit je gi jumpe bomoh.


P/s: Percaya pada Allah dan jodoh itu tetap ade.


4 Feb 2011

New Me After A Year


Lepas segala konflik yang jadi dalam hidup aku, aku berjaya lupakan F untuk selamanya. Harini baru aku sedar yang kami dah putus hampir setahun 2 minggu sejak 20 Jan 2010. luka dihati dah lama baik tapi susah nak lupa apa yang jadi. Patut ke aku buang sume benda pemberian dia atau simpan buat bodo je?? (baju couple & sweater). kalo susah sangat buat je kain buruk. bf nak sangat kami pakai baju couple tapi aku taknak, sori ye sayang. ade sebab aku buat macam nie, aku takut putus lagi. 



Makan ais krim Magnum
 

Gambar terbaru untuk tahun nie, rambut fringe. best bile dapat balik umah tapi cuti 4 hari je. tak kisah janji dapat tido puas2. dah lame tak tido lebih dari 12 jam kalah baby. paling best ayah belikan sekotak aiskrim walls, taknak makan limau. lame tak makan aiskrim teringat time kecik2 selalu makan.



Dalam masa yang sama syukur hubungan aku dengan dia masih tahan sampai sekarang. gado sikit2 tu biasa lah tapi tak lama. 7 bulan lebih bukan bermaksud hubungan kami kukuh tapi kene jaga sampai bila2. Dia la segalanya tempat aku nak sayang, gosip, ajak shopping, tempat buli, cikgu bagi aku, tempat nak bermanja kalo rindu kat mak. paling tak bole lupa 22 Jan lepas dia buat keja gila datang penang tak bagi tahu aku. kononnya nak buat surprise tapi sayangnya dia tak tahu rumah kat mane. nasib baik datang dengan amir, farid. mulanya aku tak caya tapi bila bagi alamat rumah & tunggu kejap dah nampak batang hidung. aku tak harap pun dia datang. tengs syg dia susah payah datang jumpe orang & makayah. orang hargai sangat2. malam tu lepak sampai ke pagi kat Queensbay. 



sori kalo dia tempat mak col kalo tak dapat col orang. 
susah la kalo banyak sangat orang sayang..
sori buat mak & die risau malam tu, train orang lambat sampai
tengs hantar orang kat stesen, tunggu sampai train jalan
orang sayang dia tau.. wan tu tri ailebiu ♥ azrie 


3 Feb 2011

Anak Manja


Pernah tak korang dapat gelaran anak manja? atau macam2 lagi gelaran anak mak, anak busuk, anak hingusan. kalo ade kesian & senasib dengan aku. selalunya gelaran nie diberi kalo perempuan tu manja dengan maknya takpun selalu duduk bawah ketiak mak. kalo lelaki pulak manja nak panggil ape? dulu selalu mak saudara panggil aku macam tu sampai nak nangis pun ade, yela kene usik setiap kali jumpa. time tu umo aku baru 7 tahun mesti la mak gi mane pun nak ikot tapi sekarang suma gelaran tu dah takde sebabnye semakin aku besar aku dah mula renggang dengan mak.


baru 3 tahun je. duduk atas riba mak jang saye.
comel tak? hehe


taknak dapat gelaran tu sampai ke tua. bak kata makcik aku "ikot buntot mak je takkan sampai kawin pun nak ikot buntot jugak". maybe ade sebab die kata aku macam tu supaya dapat belajar berdikari. tak bermakna aku tak perlukan diorang cuma taknak menyusahkan. 

2 Feb 2011

Cinta Itu Dari Mata Turun Ke Hati



Tapi banyak kes cinta nie dari mata turun ke conec.. memang tak guna itu olang. nak je aku sepak lajulaju. selalunya kes macam nie merata tempat ada termasuk dalam kelas. bole dikatakan hampir setiap hari budakbudak laki kelas aku melucah. dalam otak aku nie fikir sume lelaki same je, gatal lepas ape yang jadi dalam fb aritu. lelaki kalo tak tengok bontot 
dengan nasi lemak or jelly (name tutt..tutt) memang tak sah. nak pakai baju kurung nipis sikit pun kene fikir banyak kali. aku harap budakbudak laki kelas aku akan lebih OK lepas balik cuti raye cina nanti. aminnnn.. ade ke cinta lelaki yang jatuh cinta kat hati?? atau ade yang jatuh ke hati terlebih dulu sebelum jatuh ke tempat lain. harap lepas nie akan banyak lelaki yang jatuh cinta sebab hati & perasaan bukan dekat conec ye. apepun aku nak ucapkan selamat tahun baru cina. mesti balik rumah nanti ade sekotak limau, makan banyakbanyak sampai cirit-birit. hahaha... sekarang tengah sale bole shopping lagi. tak sabar nak balik esok naik train. maklum la tiket bas dah habis, cian aku kan.


Orang kata cinta dari mata turun ke hati..


Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com