30 May 2022

Review Filem : The King's Man (2022)

 Assalamualaikum Readers


Review Filem : The King's Man (2022) | Kisah Asal Usul Agensi Kingsman | Filem pertama bagi tahun 2022 pi tengok dengan hubby sebab Harraz diculik. Ada la 'dating time' berdua lepas balik kerja 8 Jan lepas. Haaa, lama dah tapi baru ada masa nak update dalam blog. Busy dengan kerja, tak sempat nak tengok blog.




Kami decide nak tengok di 1st Avenue Mall, mall lain memang penuh la bila weekends. Harga tiket boleh tahan RM 42 untuk 2 orang tak termasuk popcorn+coke. The King's Man merupakan filem ke 3 dan last tengok sebelum pandemik. Lama jugak tu nak tunggu filem ke 3 ni.




SINOPSIS :


The King's Man mengisahkan Duke of Oxford, ahli Red Cross yang ingin mengubah dunia berdasarkan kepercayaan "pacifist" beliau. Semasa satu misi bantuan ke Afrika Selatan di dalam peperangan Boer, beliau telah kehilangan isteri dan sebelum meninggal isterinya meminta berjanji untuk tidak mendedahkan anak mereka, Conrad kepada peperangan atau situasi bahaya.






12 tahun kemudian, dunia semakin kacau dan bakal berlaku perang dunia pertama. Conrad mencapai umur dewasa dan sukar Duke nak melindungi anaknya dari kejahatan dunia. Apa berlaku bila Conrad mati dalam peperangan, dan Duke bersama pekerjanya yang setia terpaksa menyelamatkan dunia. Filem yang menarik untuk ditonton. Kena tengok sebab dalam filem ni kita akan tahu serba sedikit tentang sejarah dunia.


Watak Rasputin ni macam tok bomoh


Dia tak suka perempuan, dia gay sebenarnya

Conrad ni mati sia-sia, pengajarannya tolong dengar nasihat ibu bapa



Filem ini dilhamkan dari watak-watak dan kejadian sebenar yang berlaku pada perang dunia pertama tapi bukan mengikut 100% fakta sejarah. Contohnya sejarah Rasputin serta raja-raja British, Jerman dan Russia yang sebenarnya merupakan sepupu. Sedikit sebanyak boleh menilai yang mana fakta sejarah dan bukan. 



Polly ni banyak nasihat dan bagi semangat pada Duke lepas kematian Conrad


Part paling tak suka bila nyawa Rasputin liat nak mati. Bermacam cara King's Man buat untuk matikan musuh dan cara dia konon nak sembuhkan kaki Duke. Haha.. Ada part geli, kelakar dalam filem ni. Boleh cari dan tengok di Netflix. 


8 comments:

  1. Dia punya tajuk, confuse dengan Kingsman. Heheh. Berapa rate akak bagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nk tahu asal usul penubuhan Kingsman, ini lah filemnya. 4 stars

      Delete
  2. confuse jugak yang mana betul yang mana rekaan. tapi OKlah boleh layan

    ReplyDelete
  3. busy betul tauu dia nak update. lama menanti entry ni. hehe

    ReplyDelete
  4. Eh ni filem baru eh lah yeeeee.

    ReplyDelete
  5. Ok baru tau kewujudan cerita ni

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com