20 March 2017

Medan Indonesia 2017 : Kualanamu & Ayam Penyet Cinderalas


Assalamualaikum Readers..


 MEDAN INDONESIA 2017 : KUALANAMU DAN AYAM PENYET CINDERALAS (DAY 1)


Tahun ni ada negara telah dijelajahi maka kena rajin tekan keyboard sebelum segalanya pupus dari ingatan (cewah). Trip ke Indonesia tanpa kawan blogger tapi bersama geng Viet. Terima kasih Mrs Farah tolong book flight untuk kami 😃😃😃



Jumpa muka-muka pelakon Sinetron kekeke

Tak pernah jemu tengok view ni. Lawa! yang macam tali tu Penang bridge


Alhamdulillah, our trip going smooth selama 4 hari (7-10 Feb), since nina plan iti dan Nadia cari hotel, kena tambah duit untuk hotel yang kami stay di Medan. Ini yang leceh kalau book and pay later. Flight dari Penang ke Indonesia hanya 30 minit sepatutnya 45 minit. Nampak tak betapa dekatnya atau pilot bawa laju? 😅😅



Sebelum mendarat, kena isi declaration form. Nanti sebelum keluar dari balai ketibaan ada pegawai akan kutip


View Medan penuh dengan kawasan hijau

Ingatkan tol tapi bukan, bayar tiket parking airport

Sangat besar airport Kualanamu ni, super bersih



Biasalah AA, sepatutnya boarding 1.45 tapi delay ke pukul 3.40 pm. Waktu Indonesia lewat sejam dari Malaysia. Sampai di airport, Pak Adi dah menunggu. Nanti nina share tour guide di Medan. Kami pun sampai dah petang, jadi gegadis nak beli simkad and YES, hotel-hotel di Medan tak semua ada WIFI. Frust mak! Sepanjang jalan dari airport, banyak kedai-kedai tawar harga simkad, pandai-pandai la pilih. Kami pilih kedai Taufiq. Terus si Lala beli, bukan main lama 😔😔😔




Carilah kedai taufiq ni bikin murah 

Promosi hangat. Murah jugak

Haaa inilah simkad yang kami guna


AYAM PENYET CINDERALAS



Kami memang nak makan then check in hotel terus tidur. Keesokknyanya nak gerak ke daerah lain pula. Jam menunjukkan dah pukul 6 pm. Di Indonesia, boleh dikatakan kedai Ayam Penyet ni paling famous la. Sedap! 


Ayam Penyet Cinderalas pekena ayam penyet ler

Menu 1
Menu 2
Kedai bersih dan kurang orang time ni mungkin sebab weekdays. Makan di tempat tertutup kena charge
Siapa suka pedas?

Tempat basuh tangan tak guna pun

Apa tengok2

Ayam penyet + jus limau (1 set) Rp 28.000. Ayam juicy kecuali sambalnya sedap pedas buat tangan bau sampai esok pagi

Kerana tempe ini sedap, habis 8 keping + sos cili hitam Rp 10.000

Indomaret ala 7E

Ini saja yang di beli. Air mineral Rp 5.500 + Pop Mie Ayam Rp 4.300 + Biskut Gery Rp 7.300 (hairan viral di Mesia hahaa, dah lama ada kat Indon)




Habis makan, tapau tempe dan singgah kedai runcit sat. Nanti nina review hotel. Ini jelah yang kami buat first day sampai Medan. To be continue.. 



15 comments:

Mrs. A said...

Hahhaha... kenapa tak basuh tangan kat mangkuk tu?
Tapikan macam seram nak basuh.
Ada rupabentuk bekas cendol jugak tu kalau kat Mesia

Mrs Anna said...

wah bestnyeee....view tu cantikk la

Ahmad Hasif said...

biskut mcm tu dah lamaa ada dkt sarawak.. :D :D

dear anies said...

ha'ah... kenapa laa boleh lupa nak kirim nina suh belikan biskut gery ni... heheheh da tgk gmbr br tau

dear anies said...

lala kena ngorat ke smpi lelama dlm kedai ;-)

alia farhan Said said...

Nmpk sedap ayam penyet tu

Nina Mads said...

Mrs A : sebab ada paip dan sabun.. bau sambal tu kuat sgt. sabun pun bau lg. Hee

nohas said...

tapau tempe goreng & cili kicap..mesti sedap bangat nih..

el said...

alhamdulilah dpt travel ke medan

ke mana plak lepas ni

Cik Yaya said...

biskut gery kena ada ea...heheheh =p

Nour Adieb said...

laaa, ingat kualanamu tu nama makanan 😂 rupanya nama tempat.

Kira Sakura said...

Gery tu asal dari sana. tu yang baru viral kt mesia kot hihihi. sedapnya ayam penyet tapi tula sambal dorang meletop pop pop sgt hhihi

Cik Ash said...

Sedap ayam penyet tu

Zie Has said...

dah lama tak makan ayam penyet :)

LYAfrina said...

Sedapnyaaa😋😋😋

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com