21 April 2014

Film Review : Transcendence


Assalammualaikum..


Review Filem Transcendence | Malam ahad dihabiskan dengan keluar tengok wayang bersama Nana a.k.a Cik Nurse. First time dating dengan kawan skolah rendah. Oke, kami tak expect nak tengok movie ni. Cuma terjah masuk GSC Sunway Carnival tu. Transcendence dalam bahasa melayu bermaksud di luar kotak pemikiran. Dinasihatkan sebelum tengok movie ni ingatlah Allah saja maha berkuasa di muka bumi. Takut terpesong pula. Tiada teknologi menjadi tuhan ke 2 ya adik2. Tak sesuai untuk kanak-kanak. 


Transcendence movie poster


Sinopsis Transcendence :


Menceritakan 3 orang saintis, Max dan sepasang suami isteri, Dr. Will dan Dr. Evelyn Caster telah melancarkan kod program di komputer ke seluruh dunia. Will Casper seorang pakar saintis dalam bidang kecerdasan buatan (artificial intelligence) mahu mencipta 1 alat yang mempunyai emosi.


Dr Will disahkan tak dapat hidup lama

Seram tengok muka dia


Apabila sekumpulan puak pelampau yang diketuai oleh Bre menembak Will menggunakan peluru radioaktif yang diletakkan racun radiasi membuatkan Evelyn enggan menerima kenyataan bahawa hayat suaminya hanya tinggal beberapa minggu saja lagi. Sebelum Will meninggal, Evelyn telah mencadangkan agar 'minda' suaminya dijadikan sebahagian dari teknologi dengan harapan suaminya itu kekal 'hidup' walaupun hanya ada di alam maya.


Kerana ketidakseimbangan minda, Dr Will telah mengatasi hukum alam dan sekali gus menjadikan dia sebagai 'Tuhan' kedua yang mampu melakukan keajaiban menggunakan teknologi (dapat tengok pembenihan awan dalam movie ni). Bayangkan benda2 yang tak masuk akal semua Dr Will mampu lakukan. Nonsense weyh..


Memori Will sedang dimuat turun

Dah masuk dalam internet

Dr Max



Menyedari tindakan Will bakal memudaratkan dunia, Max mencadangkan cara mematikan Will dengan memuat naik virus ke alam maya atau dalam internet yang boleh melumpuhkan teknologi seluruh dunia sekali gus dapat menghalang Will. Walau apapun terjadi tak ada tuhan ke 2 dan Will berjaya di matikan.


Kalau nak tau apa jadi kat laki bini ni kena tengok. Scene lawak pun ada dan penonton wajib ternganga dalam wayang tu. Nanti boleh tengok laptop jadi sendal pintu. Haha.. Meh tengok trailer.


 3/5*


12 comments:

Aisyah Az said...

wow woow.. nampak menarikk.. plus ada jonny depp lagi. xsabau nak tgk nnti

RDZ Z said...

Salam selasa Nina..

nur izzati Husna said...

haritu hampir tengok tau.. tapi tiket habis terpaksa tengok tokarev

Yun Sing said...

Eh.. macam best laa.. tapi.. ala peperiksaan dah hampir :3

Azlan Strider said...

tak perasan plak cerita ni kat wayang aritu...boleh gak plan tengok nanti..hehehe

p/s: aritu dah amik kurier kat poslaju..thanks awak for the gift..nanti sy update entry yer.. :D

Regards,
-Strider-

Yumida Huda said...

wah beznye dah tgk citer tu. baru je tgk iklan dia kat web astro gempak. mcm bez je..nak tengokkkk

Fiza Rahman said...

Mcm best jewr.

Puteri Wanita said...

macam menarik je :)

Ai Syah said...

suka dgn kecanggihan teknologi diorang..=)

Eiqa Almond said...

wahhh, alat teknologi diaa kemainnn.
Psal movie x pelik la klu dengan insan yg bernama Amanina Ahmad niee, ekekeee

Eiqa Almond said...

wahhh, alat teknologi diaa kemainnn.
Psal movie x pelik la klu dengan insan yg bernama Amanina Ahmad niee, ekekeee

MissNadia said...

menarik synopsis ni..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com