30 Apr 2016

International Adapter For Travelling | Travel Tips

Salam Readers..


Adapter / Plug International | Travel Tips | Benda pertama yang WAJIB dibawa kalau nak travel. Tak boleh sesuka hati tanpa buat research tentang negara yang bakal kita travel tu. Salah satunya ialah PLUG atau ADAPTER. Kita kena ambil tahu jenis-jenis adapter dan soket yang digunakan di negara yang nak pergi. Lain negara lain plug. Gadget nak kena charge, bateri tak tahan lama. Kalau tak bawa? Berguling dalam hotel.


Jenis-jenis plug international adapter mengikut negara. Credit : SYM

International Adapter For Travelling



Seorang traveller tegar ataupun tak macam aku ni elok buat investment dan beli satu set international adapter yang ada semua jenis kepala soket yang boleh diguna setiap kali travel. Boleh beli di hardware stores atau elektronik selalunya ada dijual. Dengan saiz kecil, senang nak sumbat dalam backpack/luggage. Harga ada yang murah ada yang mahal bergantung jenis brand yang korang beli. Untuk mudah ialah : 


1. Beli satu set lengkap international adapter.

2. Wajib bawa extension ! Nak cas gadget bukan satu je.


Dengan adanya adapter dan extension boleh cas dengan senang hati tanpa perlu berebut dengan partner. Kadang-kadang dalam satu bilik ada satu plug. Nasib baik sebelum travel dah minta tolong kawan belikan sesiap. Hehe..

11 comments:

  1. selalu travel nii.. heheee
    satu2 nye tmpt pnah g adelah mase umrah.. tu pn somi punya adapter. harapkan macy.. hmm. smpai balik mesia la xbercas hp. kiki

    ReplyDelete
  2. mmg wajib da ni klu p travel oversea . klu x mmg nanges !

    ReplyDelete
  3. mmg kalau kaki travelling overseas kne pakai adapter khas.. kalau tak mmg guling la x dpt gune..

    ReplyDelete
  4. senang ada yang macam gini. tak gaduh nak beli lain dah. nak beli kt luar negara pun dah makan modal tinggi dah tuuuu

    ReplyDelete
  5. mmg traveler kena ada benda ni senang lah nti nak cas bagai

    ReplyDelete
  6. Thanks forr helping out, wonderful info.

    ReplyDelete
  7. Using the keywords as a basis we produce content that will be adored
    by your visitors, and loved by search engine robots.

    ReplyDelete
  8. I visit day-to-day a few blogs and information sites
    to read content, except this blog gives feature based writing.

    ReplyDelete
  9. Saya nak tanya thailand punya plug sama ke dengan Malaysia punya??

    ReplyDelete
  10. Nurul Oyin : Tak sama.. dalam gambar plug tu ada jenis plug ikut nama2 negara

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com