Assalamualaikum Readers..
Minyak Zaitun Untuk Memasak | Extra Virgin Olive Oil Untuk Memasak Hidangan | Semenjak minyak masak tak ada stok, tak dapat nak makan makanan bergoreng tapi mak order minyak zaitun dari kawannya. Minyak zaitun sesuai untuk tumis masakan saja sehari-harian. Reason dia? banyak khasiat walaupun mahal dari minyak masak biasa.
|
Rafael Salgado Extra Virgin Olive Oil RM 28 (500ml) |
Kalau google, banyak khasiat minyak zaitun ni. Antara kelebihan menggunakan minyak zaitun dalam masakan :
- Mengurangkan risiko serangan angin ahmar (stroke)
- Mengurangkan risiko menghidap kencing manis
- Mengelakkan risiko osteoporosis (terutama wanita)
|
Mesti mak terpikat bentuk botol. Ingatkan dari Turki rupanya Madrid |
|
Dah macam botol susu |
Minyak zaitun ni ada macam-macam jenis, ada light, mild, natural, virgin olive oil dan extra virgin olive oil. Saja cuba masak guna extra virgin olive oil daripada olive oil biasa. Not bad masakan, still sedap walaupun ia sesuai untuk dressing salad, tak sesuai untuk masakan. So, kena baca dulu sebelum beli. Jangan lupa, amalan ambil minyak zaitun kan Sunnah Nabi 😁
Diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a., Rasulullah SAW pernah bersabda: “Minumlah minyak zaitun dan berminyak dengannya kerana sesungguhnya ia adalah dari pohon yang diberkati.” (HR Al-Baihaqi & Ibnu Majah)
minyak zaitun memang bagus untuk amalkan... sebab banyak khasiat yang baik
ReplyDeletebukan extra virgin tu untuk makan ratah ke? x sesuai untuk masak kan..?
ReplyDeleteEVOO yang jenama Naturek pun muncung camni 😊
ReplyDeletesalah satu yang yaya suka kt olive oil ni botol dia la
ReplyDeletehaha unik btul..mcm2 bntuk botol dia..mmg special ^o^
cm ne rs masakan? sedap x?
ReplyDeleteBukan extra virgin olive oil tk boleh masak? bahaya sbb buleh jdikan lemak dlm drh😅 kalau yg untuk masa pure oil je bule ..
ReplyDelete