16 April 2017

Medan Indonesia 2017 : Cantiknya Danau Toba!


Assalamualaikum Readers 🙉


MEDAN INDONESIA 2017 : DANAU TOBA (DAY 2)

p/s : Jaga-jaga mata, sensor k 😝 Kalau ke sini, sediakan duit syiling Indonesia untuk kanak2 dengan cara baling ke tasik


Bersambung entri sini ... Mari gerak ke Danau Toba! Tempat dalam wishlist Nina sejak form 2. Tak tergambar bila tengok tasik toba depan mata. Alhamdulillah sampai. Saja nak separated entri kepada 2 sebab di Pulau Samosir, kami menari dan shopping sambil bergaduh dengan peniaga. Haha



Gegadis sado tak sabaq. Nampaknya bot telah menunggu kami

Bot Tomok Siqah nak tengok tu. Aku rasa penyanyi Tomok tu dapat nama dari sini
Bukan sebarang bot. Ada lagu ok, meriah jadinya. Balik tu siap ada moto lagi. Nasib tak ada haiwan peliharaan




Dari sini nampak hotel kami tapi banyak anjing ya ampun, stress tengok mak budak dan gadis2 terjerit-jerit 😂😂😂 nasib takdo ayam. Haha *Anies mesti tau sapakah gerangannya. Kikiki.. Harga tiket bot nina tak tau, dah termasuk dalam pakej. Tour guide inform kami kena ada di jeti Samosir pukul 6 petang, itu bot terakhir.


Yang berbumbung tulah hotel kami


Semua nak naik atas. Bot bersih tau

Time ni penuh dengan orang Mesia, join dengan kami dari KL, tour guide orang Pak Herry juga



Ini la bot kami, jangan tersilap naik bot sudah ye. Semua nak duduk kat atas. Boleh nampak view tasik Toba kiri kanan belakang. Bestnya kena angin.. Nampak dalam gambar cuaca mendung, yes memang mendung dan sejuk oihh.. tapi tak hujan, awan berarak sekeliling tasik. Cantik ciptaan Allah 😄😄



Sepanjang perjalanan tengok view sekeliling bukit bukau hijau

Siap ada light house lagi di pelabuhan

Tenang dan air bersih, boleh nampak ikan-ikan


Perjalanan untuk ke Pulau Samosir lebih kurang 45 minit. Sepanjang perjalanan dengan angin sepoi-sepoi bahasa rasa nak lena tapi rugi lah tak tengok view Danau Toba puas-puas. Kebesaran Allah yang menciptakan sekalian alam. Time ni rasa kerdil sangat kita disisiNya. Bayangkan macam mana gunung berapi meletup dan menjadi pulau sebesar Singapura? Trip kali ni back to nature. Sangat match dengan jiwa 😍😍



LAYAN VIDEO VIEW TASIK 

video


Danau Toba tasik terbesar di Indonesia dan Asia Tenggara. Sebuah gunung berapi tekto-vulkanik yang besar dikelilingi oleh selapis batuan Ignimbrit. Di tengah danau terdapat sebuah pulau vulkanik iaitu Pulau Samosir.


Danau toba terbentuk ketika ledakan sekitar 73-75 ribu tahun lalu. Dengan letupan yang kuat menyebabkan Ignimbrit mengalir di atas tanah dan jatuh sebagai abu ke barat. Pulau Samosir ni luas, banyak tempat tak dapat singgah. Next time nak explore bukit-bukit yang ada dan kolam air panas. 


Kebanyakan penduduk di sekeliling Danau Toba adalah orang Batak. Rumah-rumah traditional Batak banyak terdapat di sini. Legenda pahlawan Batak mesti ada yang tau. Hehe *zaman dah maju tak makan orang

Di sini bermacam jenis bot dan lagu dipasang

Subahanallah cantik sangattt.. Sekali pandang tak nampak macam tasik dah serupa lautan yang luas dan airnya yang jernih dan menghijau

Haa kanak2 dah tunggu untuk bogel


Sebelum sampai di pelabuhan Samosir, bot akan singgah ke pelabuhan lain. Dari jauh dah nampak ramai budak Batak. Tradisi orang Batak barangkali, pelancong akan baling duit syiling ke dalam tasik dan kanak2 akan menyelam untuk dapatkan syiling. Unik!! Kalau dulu, bebudak Batak ni akan naik bot, nyanyi baru bogel terjun dalam tasik tapi sekarang tak lagi. 


Yang teruna segan nak jadi porn.. 2 budak ni jelah, jadi la tengok free show. Hahaha. Syiling tertinggal, kena baling duit kertas

Umur macam ni dah sunat dik oiii. Hahaha tapi majoriti beragama kristian Protestan dan Katolik, hanya minoriti beragama Islam


Dah habis cuci mata tengok bebudak ni, kami ke Pelabuhan Penyeberangan Tomok. Turun dari bot dah ada peniaga2. Di sini mulut kena jaga, tak boleh celupar sangat. Tunggu entri kami menari tarian Batak. Kelakar sangat mak nengok video Pak Adi 😁

8 comments:

Mrs. A said...

eiii... ada adegan 18sx

Shesyira As said...

Hahahah unik betul kt sini.best nya berjalan

E'in said...

haha.. uninye care dorang cari duit ek..

FarahGlanzDotCom said...

Lawa kan tasik danau toba.. 😍

alia farhan Said said...

danayu toba ni memang cantik sangat2...amazaing dengan ciptaan Allah ni

Hasliynda Umairah said...

mmg cantik...ciptaan ilahi

dear anies said...

hahahha budak takut ayam tu


berani betul bebudak ni berenang... dalam kan danau toba ni?

Jari Manis said...

Bestnya! Itew x sampai sini lg

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com