23 Apr 2025

Resepi Udang Daun Kari

Assalammualaikum readers


Resepi Udang Daun Kari | Untuk menu bulan puasa tahun ini, disebabkan letih + malas, lauk berbuka dan sahur adalah sama. Janji suami dan bapak tak kisah. Hari-hari masak menu simple supaya tak membazir, kiranya masak mesti akan makan hingga habis, tiada pembaziran.



So resepi ni paling mudah nak masak, janji ada udang. Makan dengan nasi putih, letak telur gedik, marveles. Makan nasi bertambah. Nak lauk tu tahan lama, pastikan masak hingga pecah minyak.


Bahan-bahan :


12 ekor udang

2 tangkai daun kari

2 ulas bawang merah (ditumbuk)

2 sudu cili kisar

2 sudu kicap manis

2 sudu sos tomato

Sedikit air asam jawa

1 sudu garam

Perasa secukupnya


Cara Memasak :


1. Goreng udang hingga separuh masak. Toskan.



2. Masukkan daun kari dan bawang merah. Tumis sekejap. 


3. Masukkan cili kisar, masak sehingga pecah minyak.


4. Apabila sudah pecah minyak, masukkan sos tomato dan kicap manis. Masak hingga pecah minyak lagi, kemudian masuk air asam jawa.



5. Masukkan garam dan perasa, lastly masuk Udang yang digoreng tadi. Siap!

No comments:

Post a Comment

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © 2025 cik sukα taip Designed by azhafizah.com