4 September 2013

Degree Ohh Degreeku Terlepas



Assalammualaikum.


Degree? Bukanlah sejenis makanan. Dapat degree pun aku relax tak dapat pun aku relax. Haa.. Tak perlu nak frust menonggeng dan tak perlu menolak takdir yang sudah ditetapkan. Adalah lebih baik aku ikut saja nasihat parents dari pening kepala. Well, doa ibu sangat mustajab. Harini terlepas lagi tawaran untuk sambung degree. Bukannya my mum tak bagi sambung degree tapi nasihat ibu patut kita dengar.



Kami bukanlah LES tapi kami sweet. 
Cik pika apply course ini tapi dia tak dapat. Hahaha





Lepas habis study, my mum cakap kerja dulu barulah sambung degree. Memandangkan pakcik, makcik dan kazen-kazen ada buat PJJ (Pengajian Jarak Jauh). Nak membantah pun tak jadi sebab rasa memang takkan berjaya plan aku nie bila mak gunakan pendekatan P iaitu Psikologi. Amboii.. bukan main memanipulasi fikiran aku supaya tak jadi sambung.


Betapa sedihnya bila hajat nak sambung study kat UniKL terpaksa dilupakan buat selama-lamanya. Sorry my sunset, kite tak dapat jumpa selalu. Aloolooo jangan shedih-shedih. Sebab-sebabnya ialah: 


1. My ex amek course sama yang aku nak apply. Huuuu T______T
2. Si dia cakap keseluruhan yuran course mencecah 80K. What de.. Itu baru degree account.
3. Fikir-fikir balik, MARA kan ado tapi aku tak sanggup membiarkan cucu-cucuku membayar hutang pengajian neneknya. *Think masa depan
4. Belajar selama 4 tahun dan rasa bila agaknya nak kawen
5. Ada lagi course aku minat kat U lain. Ngeh..ngeh 





Gudbye 
Bachelor of Multimedia Technology (Hons.) in Interactive Multimedia Design



Tunggu sambungan kisah terlepas degree yang kedua pulak. Nak selesai dating dengan abang JPJ. Kenyit-kenyit mata dulu. Hewhew



19 comments:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

mahalnya yuran dia.. ada je rezeki lain tu nanti..

Khir Khalid said...

Semoga terus berjaya.. kejayaan itu ada dimana2 & boleh dtg dgn berbagai cara.

||aLeaSaRa|| said...

hye nina.takpe...jangan kelam-kabut,ikut apa mak pesan tu.tapi jangan lama sangat tangguh nak sambung degree.kalau dah lama bekerja dan pegang duit,ramai yang rasa malas nak belajar lagi.owh tak silap sepupu lelaki kak lea ambil course lebih kurang macam tu,asal datang rumah uncle je,dia mesti terperap depan pc dengan macam2 gadjet design tu design ni..pening kak lea he3...all the best dear!!!

S.K.A said...

xpelah =) jgn sodey2..adalah 2 hikmahnya..bnyakkn bersabar..tp yuran 2 mcm xmsuk akal je ho3

mama maman aka yana said...

abg PJJ baik2 tau.. hahaha

mama ada pengalamam buat PLK (pelajar luar kampus) kiranya belajar lepas waktu kerja (belah petang sampai ke malam) ari2.. penat dan memerlukan kekuatan diri utk bljr.. huhu

Bin Muhammad said...

Yakin...setiap kejadian itu ada hikmah dan rahmatnya. Mungkin dapat yang lagi bagus...

Azhafizah Md Nor said...

Jangan risau..doa banyak banyak moga ada rezeki yang lain untuk kamu :)

Zawiah said...

sempat gak dia menggatal ... heheheee

syafiqakarim said...

yunikeel?hihi
awak rugi! awak rugi!



kbai

Amanina Mads said...

mahal sgt2.. in sha allah

Amanina Mads said...

terima kasih.. mudah-mudahan.

Amanina Mads said...

hye kak lea.. tgh hati2 nk pilih course. in shaa allah kerja sekejap saja baru sambung study. ohh.. graphic design lettew. mesti terer design macam2.. hehe

thank you kak lea!! :)

Amanina Mads said...

tak sedih2 pun =) hehe. yup, semua tu ada hikmahnya. tahu tak apa yuran mahal sgt kot

Amanina Mads said...

wahh.. bestnya. haha

ohh.. nanti nk tnya mama la minta tips2. mesti boleh

Amanina Mads said...

in shaa allah.. ada hikmah tu.

Amanina Mads said...

terima kasih.. in shaa allah :)

Amanina Mads said...

ohh itu part paling geli.. hahahah

Amanina Mads said...

hahah.. tak rugi pon!

Yun Sing said...

Hahaha.. sempat lagi.. Tester hensem ke? Akekekekeke

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com