31 December 2014

Tips Memilih Pakaian


Salam Readers..

Tips Memilih Pakaian | Perempuan tak dapat dipisahkan dengan shopping dan shopping tak dapat dipisahkan dengan perempuan. Ayat putar belit tapi maksud yang sama perempuan + shopping = duit . Macam buat formula matematik pula. Harus la kira bajet guna calculator dalam fon. Selalunya YES (Year End Sale) ni memang banyak duit berterbangan sebab sale banyak.



Shopping sambil berselfie



Gadis selalunya akan serbu butik Esprit dan Padini sebab setiap tahun ada sale dan banyak longgokan baju-baju yang jauh lebih murah. Tapi beringat tak semua baju tu elok. Bukan tak bagi beli tapi kekadang bila memilih baju dalam keadaan berebut sangat tak feeling tau. Seeloknya shopping seorang tanpa ditemani . Itu peel nina kalau membeli pakaian. Mostly baju yang dilonggok itu kebanyakkannya ala "rejected" . Berdasarkan pengalaman sendiri dan 5 tips:


- Baju dan seluar tiada saiz kecil etc S, M dan L.
- Berkemungkinan ada koyakan kecil di hujung seluar atau baju.
- Sesetengah butik tidak membenarkan customer try baju yang dilonggokkan.
- Percaya lah jika nasib tak baik, baju yang dibeli sebenarnya ada cacat dimana potongan senget (sekali terkena di BUM Equipment)



Memborong JEEP tahun ini
   

5 Tip memilih pakaian!


Perempuan suka fikir begini "Wah, cantiknya baju tu! nak beli lah. Muat tak muat belakang kira janji aku dapatkan dulu!" Pernahkah anda seperti ini? Membeli tanpa fikir panjang. Jaga-jaga takut menyesal kerana berhabis duit demi sehelai pakaian yang korang tak puas hati.



1. Saiz yang betul

Sebaiknya sebelum membeli pakaian, pala kata cuba dulu. Kerana tidak semua baju yang canyik selesa untuk di pakai. Nina selalu buat muka tak malu, ambil beberapa helai pakaian dan cuba berjam-jam sehingga puas hati.



2. Warna yang sesuai

Adakah baju yang cantik ini warnanya sesuai dengan warna kulit? Kalau kulit cerah mungkin tak kisah atau adakah warna baju boleh dipadankan dengan kasut, tudung ataupun handbag.


3. Teliti jenis kain


Bagi yang kuat berpeluh, seeloknya pilih jenis kain yang serap peluh. Takut jenis kain tak sesuai dan menyebabkan bau badan yang kuat. Sia-sia berlawa-lawa tapi berbau. 


4. Pastikan baju tidak berlubang atau koyak

Adakalanya tidak perasan baju/seluar yang dibeli itu berlubang atau terkoyak. Pastikan dulu sebelum beli nanti tak pasal perlu ke kedai itu semula.


5. Check zip dan butang

Pastikan zip berfungsi atau butang baju tak terkeluar. Takut insiden memalukan berlaku. Hehehe..



Voucher dari Company.. Banyak point telah ditukar ke voucher


Shopping kali terakhir bagi tahun 2014

Hi 2015 !

17 comments:

Deanna Morni said...

sonok kan bila dpt shopping...masa tu dh xpikir dah...keperluan @ kemahuan...yg penting beli jer.tp skg dah tuka strategi...bli mana yang mampujer..bwk duit cukup2 jer...hahahahhahaha

Fiza Rahman said...

Thanks for the tips nina.

Nick Nashram said...

salu p shopping kat esprit ngan brand outlet..sekali shopping berpinar mata..buat sell pulak tu.x pasan habis ratus2..haishhh

aswadz said...

perempuan dan shopping mmg x dpt dipisahkan.

Farrah MF said...

Useful tips, Nina. Akak selalu over excited beli baju, mesti lupa #4 & #5 huhuhu

Puteri Wanita said...

nice sharing... kalau baju mahal, memang kena teliti cek la kan... tapi kalau murah betul, main ambik je la, cam tak rajin nak belek-belek :p

ros_reeza said...

Shopping sakan ye. Nice tip.. Betul tu, ada butik yg x bg try bju/seluar yg ada sale gila-gila..emmm memang ada yg x kena la tu kan.

Scha Nazri said...

Saya susah gak cri baju. kena cari plus size. Wuwuwu

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Bestnya voucher sampai rm50 gitu..
Thanx for sharing.
Akak pun kadang x perasan macam baju koyak tu..

Aqilah Azmi said...

thanks for the tips kakkkkk

Al Kisah said...

dapat voucher.. seronok la shopping

tiga lalat said...

Salam. Hee janganlah smpi biar papa asal bergaya.

Cetusan Minda said...

sis klu membeli memang cek semua . dah kita bayar kan ...

ain syafieqa said...

hai..datang melawat kawasan..ain memang fail bab pilih baju.nak yang selesa tapi fesyen cam mak cik dah. kalau belek baju lama-lama terus tak ada keinginan nak beli dah.pelik kan.hehe

Effa Eddy said...

betol2.... pernah juga terkena masa membeli baju Padini. Rupanya ada koyak kat lengan baju 2.. Sedih sebabnya baju 2 lawa. Last2 terpaksa pakai gardigen sebabnya nak buang sayang. Koyaknya cuma kecil je

Fiza Rahman said...

Good tips. Thans for sharing sis.

izzeyda said...

Nice sharing.. itulah wanita ajan rambang mata time sale..

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com