24 December 2011

Kawin Lewat Pengaruhi Kesuburan


Jangan salahkan ibu2 yang mengandung kerana fenomena kawin lewat nie. Kalau zaman atok nenek kita dulu diorang kawin masa umur belasan tahun tapi sekarang ramai yang kawin umur 30an. Bila dah kawin lambat, lambat jugak nak dapat anak. Orang pompuan pulak kalau makin lewat makin tak subur tak macam orang lelaki. Pasangan sekarang ni dapat anak sepasang pun dah cukup tak macam orang dulu anak sampai berbelas-belas (kuatnya tok aku lahir 9 orang anak, SUPER MOM !).


Pendapat aku la, lepas habis belajar nak kerja dulu bila dah mantap kewangan baru fikir pasal kawin kot. Yelah nak kena bayar duit pinjaman 'MARA', duit ansuran kereta, minyak, tol dan lain2 lagi. Bukan senang nak kawin cik nina oii, banyak commitment. Kalau laki pulak dah ready ke nak jadi suami mithali?


Nak baby macam ni. Comel Rania


Nak kawin pun kena pakai duit yang banyak. Bukan kawin main2. Ini serius. Bila tengok je mak aku siapa sangka dia kawin lewat sebab tu dapat aku sorang je. Nak menjaga sorang anak ni pun payah. Ok, aku mengaku yang aku dulu buas macam jantan. -.-' . Faktor rupa paras dan penampilan yang kurang menarik jugak menjadi punca orang tidak tertarik untuk menjadi pasangan hidup. Mesti setiap orang ada taste nak cari calon masing2 kann..Ok la, nak tido dulu. Selamat malam semua.


p/s: Ada anak ramai pun tak semestinya diorang sanggup jaga ibubapa. Lastly hantar rumah orang tua.



4 comments:

Syiera Bucuk said...

eh yeke??jom kawen cpat2..hiks..btw,jodoh tu rahsia Allah..bila smpi masanya..awak sndri akan redha ngan jdoh awak..pape pon,awak comel lahh

naz said...

kena kahwin awal lah macam ni haha

Syed Muhammad Nazir said...

nice blog..mcm na nk bg gambar timbul 2..??

bighagenjo said...

tapi zaman sekarang dah datang balik trend kawin muda, tak rasa ke?

dulu kawin awal takpe, pasal org dulu2 utamakan agama. Agama ada insyallah hal2 lain boleh settel.

Zaman sekarang kawin nak cepat. Tapi diri sendiri terumbang ambing lagi.

pendapat sajee..
pisss :)

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com