Assalamualaikum readers
Jenis-Jenis Cendawan Yang Boleh Di Makan | Semalam keluar beli barang, hubby ambik cendawan masuk dalam troli. Tengok dia dan mak, emang kaki cendawan. Yelah jodoh kita ni sedikit sebanyak akan sama dengan parent gitu.
Cendawan ni suka goreng tepung ratah gitu saja sambil tengok tv. Banyak dijual cendawan atau kulat dari luar negara seperti Jepun. Bukan semua cendawan boleh di makan. Ada jenis beracun. Meh nak kongsikan cendawan yang pernah dimakan dan di masak kecuali di tanam sendiri 😎
1. Cendawan Kukur
Cendawan kukur ini dimakan secara masak lemak ataupun digoreng. Ia tumbuh meliar di atas kayu mati dan senang dijumpai. Kalau pi ladang getah banyak cendawan ni.
2. Cendawan Taugeh/Tali atau busut
Cendawan berbentuk payung berwarna putih keperang-perangan. Biasanya di makan secara goreng atau rebus.
3. Cendawan Tiram
Nasi goreng cina pagi ini, letak cendawan tiram celup tepung. Salah satu fav hubby |
Satu jenis cendawan yang boleh dimakan dan ditanam di Asia sejak dulu lagi. Digunakan dalam masakan Cina dan Jepun.
4. Cendawan Butang/Shitake
Cendawan ini hanya terdapat di sekitar Eropah dan Amerika Utara, kini ia cendawan paling banyak ditanam di seluruh dunia. Nina suka masak letak dalam pasta atau masak ayam kicap shitake.
5. Cendawan Enokitake
Ia berbentuk panjang berwarna putih seperi tauge. Enokitake dikenali sebagai cendawan musim sejuk atau pinang emas.
6. Cendawan hitam
Ia lembik dan berwarna coklat, tapi bila dikeringkan jadi warna hitam. Cendawan ini sedap dimasak sup bersama suhun dan fucuk. Pernah makan di restoran cina muslim.
Ini sajalah cendawan-cendawan yang pernah Nina makan. Cendawan yang tumbuh meliar tu jangan lah sebarangan kutip dan makan.
suka semua mushroom...but yg kureng shitake la kot, sbb bau dia kuat sgt
ReplyDeletebau shitake memang kuat, sebab tu kena goreng dahulu atau rebus
DeleteSukaaaaa mkn semua jenis cendawan esp kalau ada dlm sup
ReplyDeletedh boleh tahu nk masak apa kt anies
Deletecendawan tiram terutamanya👍👍👍
Deleteteringat cendawan, mesti teringat ada 1 drama melayu lama kat tv. ada 1 family tu kutip cendawan utk buat lauk. end up anak2 dia mati sbb cendawan yg diorg mkn tu baru disembur racun rumput. sadis betul...
ReplyDeleteYes ada satu drama mati mkn cendawan.. tak pastilah kisah benar ke tak
Deletekalau 1 fam yg meninggal sbb racun (makanan) tu ikan kalau x silap. berlaku kat melaka. yg cendawan tu sy x sure
Deletemcm2 jenis cendawan...paling suka cendawan enoki
ReplyDeleteboleh geng! suka cendawan gak tapi tak pernah petik sendiri, tak berani. hehe
ReplyDeleteSaya pun peminat cendawan. Kadang suka ratah gitu je kalau masak. Cendawan butang saya suka makan kering lagi daripada fresh gitu sebab bau dia agak kuat juga kan.
ReplyDeleteCendawan butang masak apa pun sedap
Deletebiasa cendwan yg ada kt pasaran skrg ni yg mana ye? cendawan tiram ye..baru2 ni makan cendawan Enokitake masa buat steambot kt ofc.ok jgk rasa
ReplyDeletesemua cendawan ada di jual.. paling fames cendawan tiram, shitake dgn enokitake
Deletesaya pun suka cendawan jugak. Cendawan kat atas tu semua dah penah makan. Anak2 pulak suka cendawan enoki goreng tepung.
ReplyDelete