1 October 2015

Cara Renew Lesen Baru Pertama Kali


Salam Readers..


Cara Renew Lesen Baru Pertama Kali | Orang lain dah berkurun tukar lesen, kita baru habis P ! Sejak umur 18 tahun bawa kenderaan tanpa lesen. Lepas tu masuk study, tertangguh ujian jawabnya kena daftar semula. Tak apa semua duit mak support. Hee.. Lesen sekarang tamat ikut tarikh birthday kita. Renew di JPJ Seberang Jaya. Happy sangat dah lepas PERCUBAAN :P


Resit pembayaran renew lesen baru 2 tahun


Buat adik-adik yang tengah prepare nak amek SPM, lepas habis periksa terus daftar kelas memandu. Rugi kalau nak tunggu habis study STPM / Matrik / Dip/ Degree tau.. Jangan jadi macam akak ni. Oke macam mana nak revew lesen dan dapatkan lesen baru ni? Pergi JPJ branch yang berdekatan. Cakap nak renew lesen pertama kali. Kalau renew lesen kali ke 2, ke 3 korang punya lesen tak mati pun still boleh tukar baru.


Untuk yang pertama kali nak tukar/renew lesen baru ni, korang diberi 2 pilihan :






1. Boleh dilakukan di mana saja branch JPJ jika ada perubahan alamat dan gambar. Contoh kalau nak tukar alamat lain cuma bawa Lesen Memandu ASAL, Slip Lesen dan duit RM 30 (setahun renew) dah settle. Kalau ada perubahan gambar korang boleh bawa sendiri gambar (background PUTIH SAHAJA) dan juga boleh tangkap gambar di situ. 


2.  Boleh dilakukan di Pejabat POS jika tiada perubahan alamat dan gambar. Pejabat POS akan ikut alamat dan gambar yang terdapat di dalam IC kita. Bawa IC, Lesen Memandu ASAL dan Slip Lesen dan duit.


Yeah budak baru tukar lesen !! Muka kembang akibat proses scan



Kite bawa diri ke JPJ, nasib baik tak ramai terus beratur kat kaunter untuk urusan pembayaran. Lepas tu tunggu turn serah gambar passport untuk proses scan gambar. Lepas tu tunggu sila tunggu sampai LESEN BARU kita siap. Nanti nama kena panggil guna speaker. Hehehe.. Kalau pekak tak tau la. 


26 comments:

Farah said...

Saya takde lesen, jadi tak boleh renew lesen. hehehehe.

Siti Yang Menaip said...

uit xpeke tayang lesen cmtu ? ngeh3..
CT renew kat pjabat post.. 5 min siap ehehe..

Dunia Zumal said...

Eh baru dapat lesen penuh yer Nina...

Asha Lya said...

Mcm mykad kan lebih cntik

sue said...

lesen pun dah cantik lani..so bagila gamba yg cantik2 juga nt sbagai kenangan..hihi

Siti Nurzafirah said...

bulan ni lah nakkena renew... adoiii !

Murni Alysa said...

cantiknya gmbar lesen nina

Mizz Aiza said...

Kak aiza buat di pejabat pos, gambar guna gambar mycard..

Farrah MF said...

Hahaha akak pun sama macam Farah. Nak renew apanya :)

Qaseh Vee said...

sis haritu bersemangat betul nak renew lesen . beratur sikit punya panjang ,rupanya tamat tahun depan ... bhahahaaa ...

Khai♥Rin : anies said...

tingat dulu memula tkr lesen...pegi smpi jpj padahal pejabat pos sekangkang kera je ;-)

Nora Karim said...

mudah sikit bila lesen tu dah standard jadi kad... kalau yang laminate tu je cepat rosak...

el said...

kaum2 perempuan mesti wajib kut ada lesen kete n moto
sbb incase jd pd diri sndiri keluarga kan..bolehlah bw kete/moto
xyah mtk org lain

Siti Yang Menaip said...

helooooo ceq daatang bertandang =D

Aisy Nasiha said...

Comel gambar di lesen nina..

izzeyda said...

Eyda dah setahun tukar ke lesen yang jenis baru nih.. nasib gambar yang tangkap kat situ cantik.. Eyda renew untuk 5 tahun terus.. harap tak lupa laa nanti..

♥TheOnlyFarah♥ said...

Make sure renew sblm or pada tarikh birthday..kalau terlepas tarikh kena renew 2thn punya...huhuhu

Zie Has said...

tq share info ni nina ... baru teringat lesen belum renew :)

Zie Has said...

belum ada lagi lesen yang kad tu ... malasnya nak que :)

Cik Ash said...

Kak ekin 3 kali ambik.lesen asyik sekerat jalan nama ank cikgu sekolah memandu hahahaha

Zie Has said...

gambar lesen tu gambar bila nina ... sweet ajer :)

el said...

alahh nina awat x senyum lam gambo tu..seyes sgt lah nina..apalah nina ni hahaha

el said...

nina nak tgk x gambar ofismate k.el yg dah tua kerepot n
dia ckp sendiri yg muka dia cam hantu hahahaha

el said...

ari tu k.el snap gambo lesen ni ntah ape2 je org tukang amik tu
muka cam kena bengkak pipi..tembam nyammpah..rasa nak cako2 je org yg amik gambo tu eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam nina,
keeennn
apa kes di tarik2 muka uols sampai kmbang ghoper itu
apapun tetap maneh haaaihhh adikku sayam sorang ni :)

zai zamree said...

Akak snap gmbo br kt JPJ... siap depa tlg pgg aqil. Time tu dia br brapa bln ja.5 min siap. Igt lama. Akak siap bw bubur nasi dia lg...hahahaha...adehhhh

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com