1 October 2015

Cara Renew Lesen Baru Pertama Kali


Salam Readers..


Cara Renew Lesen Baru Pertama Kali | Orang lain dah berkurun tukar lesen, kita baru habis P ! Sejak umur 18 tahun bawa kenderaan tanpa lesen. Lepas tu masuk study, tertangguh ujian jawabnya kena daftar semula. Tak apa semua duit mak support. Hee.. Lesen sekarang tamat ikut tarikh birthday kita. Renew di JPJ Seberang Jaya. Happy sangat dah lepas PERCUBAAN :P


Resit pembayaran renew lesen baru 2 tahun


Buat adik-adik yang tengah prepare nak amek SPM, lepas habis periksa terus daftar kelas memandu. Rugi kalau nak tunggu habis study STPM / Matrik / Dip/ Degree tau.. Jangan jadi macam akak ni. Oke macam mana nak revew lesen dan dapatkan lesen baru ni? Pergi JPJ branch yang berdekatan. Cakap nak renew lesen pertama kali. Kalau renew lesen kali ke 2, ke 3 korang punya lesen tak mati pun still boleh tukar baru.


Untuk yang pertama kali nak tukar/renew lesen baru ni, korang diberi 2 pilihan :






1. Boleh dilakukan di mana saja branch JPJ jika ada perubahan alamat dan gambar. Contoh kalau nak tukar alamat lain cuma bawa Lesen Memandu ASAL, Slip Lesen dan duit RM 30 (setahun renew) dah settle. Kalau ada perubahan gambar korang boleh bawa sendiri gambar (background PUTIH SAHAJA) dan juga boleh tangkap gambar di situ. 


2.  Boleh dilakukan di Pejabat POS jika tiada perubahan alamat dan gambar. Pejabat POS akan ikut alamat dan gambar yang terdapat di dalam IC kita. Bawa IC, Lesen Memandu ASAL dan Slip Lesen dan duit.


Yeah budak baru tukar lesen !! Muka kembang akibat proses scan



Kite bawa diri ke JPJ, nasib baik tak ramai terus beratur kat kaunter untuk urusan pembayaran. Lepas tu tunggu turn serah gambar passport untuk proses scan gambar. Lepas tu tunggu sila tunggu sampai LESEN BARU kita siap. Nanti nama kena panggil guna speaker. Hehehe.. Kalau pekak tak tau la. 


26 comments:

  1. Saya takde lesen, jadi tak boleh renew lesen. hehehehe.

    ReplyDelete
  2. uit xpeke tayang lesen cmtu ? ngeh3..
    CT renew kat pjabat post.. 5 min siap ehehe..

    ReplyDelete
  3. Eh baru dapat lesen penuh yer Nina...

    ReplyDelete
  4. lesen pun dah cantik lani..so bagila gamba yg cantik2 juga nt sbagai kenangan..hihi

    ReplyDelete
  5. bulan ni lah nakkena renew... adoiii !

    ReplyDelete
  6. Kak aiza buat di pejabat pos, gambar guna gambar mycard..

    ReplyDelete
  7. Hahaha akak pun sama macam Farah. Nak renew apanya :)

    ReplyDelete
  8. sis haritu bersemangat betul nak renew lesen . beratur sikit punya panjang ,rupanya tamat tahun depan ... bhahahaaa ...

    ReplyDelete
  9. tingat dulu memula tkr lesen...pegi smpi jpj padahal pejabat pos sekangkang kera je ;-)

    ReplyDelete
  10. mudah sikit bila lesen tu dah standard jadi kad... kalau yang laminate tu je cepat rosak...

    ReplyDelete
  11. kaum2 perempuan mesti wajib kut ada lesen kete n moto
    sbb incase jd pd diri sndiri keluarga kan..bolehlah bw kete/moto
    xyah mtk org lain

    ReplyDelete
  12. helooooo ceq daatang bertandang =D

    ReplyDelete
  13. Eyda dah setahun tukar ke lesen yang jenis baru nih.. nasib gambar yang tangkap kat situ cantik.. Eyda renew untuk 5 tahun terus.. harap tak lupa laa nanti..

    ReplyDelete
  14. Make sure renew sblm or pada tarikh birthday..kalau terlepas tarikh kena renew 2thn punya...huhuhu

    ReplyDelete
  15. tq share info ni nina ... baru teringat lesen belum renew :)

    ReplyDelete
  16. belum ada lagi lesen yang kad tu ... malasnya nak que :)

    ReplyDelete
  17. Kak ekin 3 kali ambik.lesen asyik sekerat jalan nama ank cikgu sekolah memandu hahahaha

    ReplyDelete
  18. gambar lesen tu gambar bila nina ... sweet ajer :)

    ReplyDelete
  19. alahh nina awat x senyum lam gambo tu..seyes sgt lah nina..apalah nina ni hahaha

    ReplyDelete
  20. nina nak tgk x gambar ofismate k.el yg dah tua kerepot n
    dia ckp sendiri yg muka dia cam hantu hahahaha

    ReplyDelete
  21. ari tu k.el snap gambo lesen ni ntah ape2 je org tukang amik tu
    muka cam kena bengkak pipi..tembam nyammpah..rasa nak cako2 je org yg amik gambo tu eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  22. Assalam nina,
    keeennn
    apa kes di tarik2 muka uols sampai kmbang ghoper itu
    apapun tetap maneh haaaihhh adikku sayam sorang ni :)

    ReplyDelete
  23. Akak snap gmbo br kt JPJ... siap depa tlg pgg aqil. Time tu dia br brapa bln ja.5 min siap. Igt lama. Akak siap bw bubur nasi dia lg...hahahaha...adehhhh

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com