16 January 2020

An Auspicious & Prosperous Chinese New Year Celebration (Year of The Rat) @ Lexis Suites Penang

Assalamualaikum Readers
 
 
An Auspicious & Prosperous Chinese New Year Celebration (Year of The Rat) Di Lexis Suites Penang | Best Chinese New Year Buffet 2020 Di Penang | Sempena musim perayaan Tahun Baru Cina yang tidak lama lagi bakal tiba dan tahun ini merupakan tahun tikus. Perayaan ini sudah semestinya akan wajib 'makan besar' atau 'reunion dinner' untuk semua ahli keluarga datang berkumpul dan menikmati hidangan istimewa bersama-sama.
 
 
Meraikan tahun baru cina sempena Tahun Tikus
 
 
Roselle Coffee House, Lexis Suites Penang seperti kebiasaannya akan menawarkan hidangan makan tengahari dan makan malam dalam suasana mewah dan meriah sempena perayaan tahun baru tikus ini. Semestinya diketuai oleh Eksekutif Chef, Johno Fong bersama barisan team kulinarinya dan menu-menu yang ditampilkan tidak pernah mengecewakan.
 
 
 
Aneka pilihan dari promosi buffet, pilihan set dan Yee Sang platter. Hanya setahun sekali dapat mencuba makanan berkonsepkan Chinese cuisine ini, maka setiap tahun menantikan ketibaan tahun baru cina dan ternanti jemputan food review dari Lexis Suites Hotel Penang. Hehe.. Berbeza dengan tahun lepas, pada tahun tikus ini betul-betul meriah dengan makanan dan dekorasi tetap cantik! Mari mulakan dekorasi serta barisan buffet dari pembuka selera ke hidangan utama, kaunter aksi sehingga pencuci mulut. Layannnn gambar-gambar... 
 
 
 
HUAT AH GIANT YEE SANG TABLE

Unik dan comel hidangan Yee Sang dari Lexis Suites Hotel bermotifkan muka tikus sempena tahun Tikus


PEMBUKA SELERA


Seafood on ice
 
 
 
 
 
 
Aneka jenis salad
 
 
Cheese and fruits
 
 
Cheese platter, Smoke Salmon platter, cold cuts 
 
 
Roti & mentega
  
Chinese Emperor Seafood Chowder
 
Double Boiled Chicken Herbal Soup
 
 
 
HIDANGAN UTAMA


Emperor Twin Dome

Yook Poon

Poon Choi


Ini antara menu yang menjadi REBUTAN di malam kejadian itu. Memang hot item dan berpusu-pusu orang disekeliling. Menu ini boleh dikatakan mewah, unik dan sedap. Hidangan yang berasaskan seafood dan Avalon (harganya yang boleh mencecah ribuan ringgit). Steamed chickennya sedap dan isi juicy.




Sashimi

Sushi & Maki


Puas hati dapat makan sushi dan maki ini. Nampak kesegaran salmon, white tuna, ebiko dan udangnya. Menu yang WAJIB cuba. Makan begitu sahaja pun sedap.



Steamed Dim Sum


Dim sum antara menu yang ditunggu jika menjamu selera di Lexis Suites. Aroma dim sum memang memikat selera ditambah makan panas-panas memang sedap dan puas!



Mixed Bun & Man Dou


Golden Salted Fish Fried Rice

Menu yang paling menjadi kesukaan Nina. Nasi goreng Lexis ini boleh tahan baunya. Bau haruman nasi bila di buka penutup dia sangat menggoda. Kombinasi rasa seimbang antara bawang merah, bawang putih, ikan masin dan sayur-sayuran. WAJIB cuba.




Fatt Choi Seafood & Smoked Chicken Noodles

Salah satu menu yang disukai juga, udangnya yang seketul-seketul ditambah dengan ayam dan kuah pekatnya dimakan pula bersama mee. Wah rasa macam makan mee shizzling versi seafood.



Sweet & Sour Fresh Squid Ring ini pun sedap, terasa kemanisan makanan laut.



Lexis Spicy Prawn - Menu faveret ni! Terasa pedasnya

 

Steamed Fish Fillet with Japanese Shoyu - Ikan yang segar dan sedap lembut

Steamed Seaweed Roll ni paling disukai! WAJIB cuba menu ni. Rasanya memang unik




PENCUCI MULUT & BUAH-BUAHAN



Pancake with condiments

Aiskrim banyak perisa menarik

Mint & Strawberi
 
Coklat, Vanilla & Oreo

Ice cream condiments

Bread Butter Pudding sedap!





Berries Cheese Cake. Sedap kek



Chocolate fountain with condiments

Chocolate fountain condiments

12 jenis biskut, aneka jeruk & rojak


Rojak buah jambu air & jambu batu

Rojak buah belimbing, manga & sengkuang

12 jenis biksut tahun baru cina


12 jenis biskut zaman dulu-dulu








Glutinous Rice Ball
 
Manisan

ABC

Goreng-goreng corner - Tempura Squid, Pumpkin Fritter, Prawn Cocktail, Cucur Manis, Spring Roll & Fish Crackel

Fruit section

Cantik hiasan buah ni



Orange Cordial, Honey Green Tea & kopi, teh turut disediakan



KAUNTER AKSI



Black pepper sauce, BBQ sauce & Mai Lin King sauce




FORTUNE ABOUND SET LUNCH & DINNER



Fortune Abound Set Lunch & Dinner



 




Ini antara barisan menu-menu yang boleh dipilih jika para tetamu memilih untuk menikmati hidangan Set Lunch dan Set Dinner Fortune Abound. Antara menunya ialah prosperity Norwegian fresh salmon yee sang, hot & cold dishes combination, seafood soup with flash maw, crab meat & dried scallop, braised dried oyster, steamed wrapped herbal chicken, sea moss, flower mushroom & broccoli, stir fried Szechuan flavoured white sea prawn, steamed red snapper with king soya sauce, sea prawn with egg, doubled boiled peach gum, double boiled soya milk with Hong Kong almond jelly, Chef's special 8 bean fried rice wrapped in lotus leaf, steamed sea bass with supreme soya sauce & roasted garlic, chia seed & rose flower dan lain-lain.               






Pelbagai tawaran pakej lunch dan dinner di Lexis Suites Penang. Dari jenis promosi buffet mahu pun pilihan set serta yee sang platter. Untuk booking boleh hubungi no telefon di bawah atau email ke reservations@lexis.my atau fbc@lexissuitespenang.com. Boleh klik link ini :


https://www.lexissuitespenang.com/offers/spring-greetings-buffet-promos

Roselle Coffee House


Phone : 04-628 2888

Website : www.lexissuitespenang.com

Facebook : LexisSuitesPenang

Instagram : lexissuites 



4 comments:

  1. kalau dah begitu banyak menu nak makan apa ya semua buat terilur

    ReplyDelete
  2. wow...meriahya menu....ostrich pun ada....

    ReplyDelete
  3. Ape ni semua menu sedap-sedappppppp. Stress nya lahai nak komen semua entry makanan 😭

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com