27 Dec 2015

Limau Gedang, Tipah Tertipu


Salam Readers..


Limau Gedang, kenapa ada gedang? Tak tau dari mana datangnya gedang tu. Kali ni Tipah tertipu dengan limau ni. Tertipu dengan kulitnya yang licin dan tegang tetapi di dalamnya hanya Tipah saja yang tau. Setiap kali buat muka masam mesti aku terbayang kemasaman + kepahitan buah limau gedang ni.



Limau Gedang atau Grapefruit


Limau gedang ialah pokok sitrus subtropika dikenali dengan buahnya yang masam hingga separuh manis. Ia adalah buah kacukan abad ke-18 pertama kali dibiakkan di Barbados. Siapalah orang yang kacuk buah ni. Huwaa...



Percayalah walaupun makan dengan kuah rojak rasa masam pahit tak hilang





Tipah tak pernah makan limau gedang dan tak tahu limau ni dalam bahasa Inggerisnya dipanggil grape fruit. Kekonon nak beli limau sunkist untuk mak jadi bila tengok limau ni yang comel tanpa tengok nama buah sekali angkut 3 biji. Balik rumah, masam pahit sampai ke tekak. Nak hilangkan kena makan coklat. Sumpah lepas ni tak beli dah. Tipah tak nak tertipu lagi, tipah serik nak beli limau. Hahaha



17 comments:

  1. hahaha..pernah makan jugak.kureng sikit..buatlah jus, taruk gula sikit..

    ReplyDelete
  2. Haha.. betulla.. akak pun tak berapa gemar rasa masam pahitnya. Kalau lalu kat rnr tapah banyak je dijual buah limau ni kan? Ada orang yang suka rasanya kot..

    ReplyDelete
  3. Hihihi nina leh geng ngan adik akak. Dia nak beli oren besar manis tu, terbawa balik limau gedang. Memang pahit kan. Limau ni elok utk turunkan kolestrol tapi orang kencing manis tak leh makan sebab tak sesuai ngan certain ubat yg diambil.

    ReplyDelete
  4. Sebelum komen nak gelak dlu..hahahahaha..

    ReplyDelete
  5. Lps ni beli jer oren kat rope walk..

    ReplyDelete
  6. Laaaa, rupanya limau gedang ni memang wujudlah. Selama ni ingatkan apa bendalah limau gedang tu. Grapefruit sebenarnya.

    ReplyDelete
  7. hahahahahahaha ni bukan tipah tertipu ni..ni kes main capai je

    ReplyDelete
  8. nina sllu org wat facial kt muka isi2 dia tu nti kulit jd mcm gedang haha

    ReplyDelete
  9. nina nina..xde pape lah okbai

    ReplyDelete
  10. sy xpernah rasa buah nihhh...terus kecur ai liur tgk...hihihi

    ReplyDelete
  11. kulit dia ke menarik minat nina tu

    ReplyDelete
  12. encik suami ituhari pun tertipu juga, yang best tu limau yang dia beli kulitnya oren terang dan nampak sedap :)

    ReplyDelete
  13. memang pahit limau ni ... baru tahu nama dia limau gedang :)

    ReplyDelete
  14. adoilaaa masam =/
    kelat habis lidah2 nanti makan masam2.. hehe..
    xpa Nina pengalaman.. ceq tak penah makan gak.. lepas ni nak beli limau kena belek bebetoi takot p beli yang ni.. jenuh..

    ReplyDelete
  15. Sha pun pernah kena.. wakakaka..
    memang sakit hati..
    Kulit dia serius lawa.. ingatkan best...
    Sekali tipah tertipu... Pastu serik dah..

    ReplyDelete
  16. erkkk yang ni baru betul dont judge book by its cover ni

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com