8 September 2013

Kenangan Bersama Tester JPJ Dalam Ingatan



Assalammualaikum buah hati.


Kenangan yang lucu dan dapat menutup gabra aku sebenarnya walaupun nampak agak poyo. Sambungan dari kisah "Lulus Test JPJ Kereta ! Yeayyy". Ada 2 kenangan untuk Bahagian II dan III. Tester pun ada juga yang suka mengusik. Jeng.. jeng.



Kenangan Bahagian II: 


Sampai di bukit, tunggu giliran yang panjang. Aku dah bersyukur sangat dapat kereta baru untuk test. Dalam kereta, punya baca segala macam doa. Baca sampai tiba giliran aku. Dari jauh nampak tester hensem yang beri ceramah dan aku tanya soalan kat dia. Mesti tester tu gelak tengok budak ni baca doa, baca jampi ke apa dengan mulut terkumat-kamit. Naik bukit, tester tengok je muka, ingatkan tayar depan tak masuk petak. Lepas tu angkat tangan dan tarik handbrek. Masa nak turun bukit baru nak tanya "No berapa?". Hensem sangat sebab tu asyik pandang pegawai jpj. Haha..



Bukit


Parking


3 Penjuru


Kenangan Bahagian III (Jalanraya): 



Orang kata, hari test pun gegirls pakai make up. Dari no giliran 40-48 semuanya girls. Budak sebelah siap pakai mascara, eyeliner. 7 orang gegirls semua dok sebaris didepan tunggu tester. Jiran aku tu no 32, dah terlepas ke mana. Niat dihati nak pass bukan dengan cara menggoda, menggatal dan seangkatan tapi biarlah pass dengan ikhlas. No 42 (aku), 46 & 47, tak buat test ikut giliran. Pelik kenapakah no 41 ke 43 dan seterusnya. Nampaknya borang jpj aku di tempat lain. Aku dan budak 46, rapat time ujian kelayakan. Punya sembang, gelak selama sejam depan pintu masuk bilik jpj sampai dia nampak tester hensem lagi. Memey hensem walaupun 40'an. Kami menjadi agak 'gatai merenyam' senyum kat tester tu. Kawan aku berharap sangat si hensem jadi tester dia. 



Pintu masuk driving school



Motif kami sembang hanyalah pasal tester. Nak tengok tester mana yang garang, yang tak serius mukanya. Hamboii macam boleh pilih. Siap baca doa minta dapat tester yang baik. Usha dalam bilik jpj ada 2 orang. Sayangnya bila turn kami, kawan naik kereta lain, tengok je tester hensem dengan budak lelaki. Rupanya tester dalam bilik jpj. Baru perasan dia dok dalam bilik sejak aku pass bahagian II. Malunya kalau dia dengar apa yang aku sembangkan. Maknanya tester tu tengok perangai aku kat luar bilik. OMG! Terasa macam 'dipilih'kah? Kereta test park bawah pokok je. Masuk kereta tau kami cakap apa:       



Tester JPJ: "Kita ikut jalan C" (C means jalan yang selalu ditest. Terima kasih tester tolong halakan aircond ke arah aku walaupun tingkap dibuka. Kerlass tau)
Aku: (Buat 5 step) "Encik.. encik.. encik (3x) boleh tak nak betolkan side mirror kiri?
Tester: "Silakan" (Aku tak berani tengok muka dia tengah senyum. Kereta pulak takmo jalan)
Tester: "Adik angkat cluch lagi sikit" (bila kereta jalan) "Haa.. macam tu la" 


2x simpang dan 1 selekoh.. 


Tester: "Takda kereta jalan ja, laju sikit. Ini bukan latihan, ini test. Kena laju"
Aku: "Baik Encik" (dengan senyum kambing) 


Berhenti di selekoh nampak kawan kat depan. Syok sikit. Start keluar selekoh tu tester dah start tanya macam-macam...


Tester: "Laju sikit ini 23 tahun yang bawa" (Mak aii tengok habis tarikh lahir aku) 
Tester: "Tahun awak lahir tu saya dah dapat lesen kereta tau" (Dalam otak, tengah buat calculation)
Tester: "Awak dah kerja ke?"
Aku: "Sebenarnya saya tunggu nak sambung deg"
Tester: (Tersenyap bila dengar jawapan, lepas tu baru cakap).. "Awak punya kaki panjang sangat. Tak sakit kena dashboard, nak masuk gear pun susah ja?" (Tester tengok dari kaki ke atas nampak.. Mula rasa tak selesa. Haha)
Aku: (Senyum saja) "Tak apa, dah selesa macam ni. Lutut oke ja"
Tester: "Kena apa kat tangan tu, kucing cakaq?"
Aku: (Terkebil-kebil tengok tangan, tak sedar ada luka)
Tester: "Tangan kena cakaq kucing ka? Bergadoh dengan kucing? (Sejak bila rumah aku bela kucing.. Meowww)
Aku: "Ohh.. saya tak perasan pun luka ni. Sebenarnya saya garu kot. Saya kalau nyamuk gigit memang tak tahan (rasanya kena duri bunga rose)
Tester: "Saya pun tak tahan kalau nyamuk gigit" (Tergelak aku.. Haha)


Nasib baik masa berhenti di trafic light tester dah tak tanya soalan. Masa belok, nampak tangan dia cuba nak tolong aku belok. Dalam hati tak apa encik dah masuk kawasan JPJ pun. Hee.. Geram dengan kereta plat KDP 8*** suka-suka hati pilih parking. Ada saja yang tak kena. Aku yang dibelakang sabo jelah.


Tester: "Adik bawa la tengah-tengah sikit, tak payah tepi sangat" (Otw masuk pintu driving school kereta berselisih dengan kereta tester hensem. Senyum menggoda la buat kali terakhir. Haha)
Tester: (Beri isyarat berhenti) "Awak sign kat sini" (tengok markah 17/20)
Aku: (Dah habis sign, pen takmo bagi balik. Blurr) "Terima kasih Encik" (Yang penting free gear dan tarik handbrek macam cikgu mama ajar)



Sampai driving school. Jumpa kerani untuk bagi result dan memulangkan ic dan lesen. Tahniah.. Boleh refer skolah memandu ya. Sembang lagi dengan kawan sesi II. Kesian kena tunggu 2 jam, lepas solat Jumaat baru start. Diorang siap tanya tips-tips. Ada lagi 2 3 budak lelaki yang tumpang sekaki dengar dan aku pun balik bersama jiran dan abang van. Tak sangka van berselisih dengan kereta tester aku, tester pandang tengok pulak. Bye testerku.. Terima kasih ^____^ Oke, habis sudah story test jpj kereta yang panjang berjala ini. Tunggu test jpj moto pulak. Boleh jumpa tester lagi. Haha...       



23 comments:

||aLeaSaRa|| said...

hahaha nina..nina.kak lea senyum je baca entri ni,alah awat tak snap foto tester hensem tu..candid camera gitu....ngeeee ^*

Aisy Nasiha said...

Banyak cakap pulak orang JPJ tu... siap perhati tangan ada calar lagi!.buat bertambah panik orang yg diuji yu...tapi ramai juga yang dapat teaser macam tu.. takpe, yang penting nina dah lulus ....boleh dijadikan pengalaman...

Mysara Ab Rahman said...

teringat plak time amik test hmpir 2 bulan lepas..mai kene ngn pmpuan..alhmdlh ok

dear xila said...

kita dulu pas spm terus blajaq...time test banjir puak tu so skjp je testnya kt jln sebenar huhu

Raudzah Z said...

Wah sempat jugak ya..he..he..anyway masa kita test tak sempat borak coz tension giler...nasib baik lepas..

Kathy Rbain said...

tahniah sis syg...

Khir Khalid said...

Seronok bila teringat balik waktu mula2 test driving.. kelalar :D.. mmg jadi kenangan yg manis tu. Semoga terus berjaya :)

S.K.A said...

ha3..bnyaknya pktaan hensem =) Alhamdulillah la da llus..pglaman yg xdpat dilupakan..

Eiqa Almond said...

hahahaa
wahhh.!! tahniah nina tahniahh.!! ;D

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

alhamdulillah lulus sudah, tahniah adik.. teringat akak dulu dapat lesen dah umur 26tahun (dah tua).. masa test tu akak dapat no.1, berdebar juga jadi orang pertama.. masa test di litar tu dapat kereta buruk, nak parking tu enjin tiba-tiba berhenti.. nasib baik dia bagi masa lama.. start balik enjin dan tekan minyak supaya enjin tak mati, syukur lepas.. kat jalan raya pula masa nak keluar dari sekolah memandu tu kena naik bukit tinggi, akak lupa nak tukar gear, tiba-tiba enjin mati.. nasib baik tak mengundur ke belakang, tester tu ajar camna nak jalan balik.. hehe.. gelabah betul akak.. alhamdulillah lulus juga..

Khai♥Rin : anies said...

heheheheh mcm2 ye...

sy dulu kn amik 2x x lps test jalanraya

Amanina Mads said...

Hahaha.. serius lawak kak lea melayan tester tu. 3 org pulak tu segan nk snap gambar curi. hehehe

Amanina Mads said...

memang banyak cakap tester tu.. entah apa lg yg dia perhatikan. Alhamdulillah tester tu bg lulus. pengalaman yg takkan dpt dh

Amanina Mads said...

ohh.. tahniah juga buat awk. kwn sy kena tester perempuan byk leceh la.

Amanina Mads said...

lps spm ayah pulak xbg amik lesen. leceh kot. best la xlama atas jalan tu. hehe

Amanina Mads said...

semua sempat la.. haha. Yeke tp lepas juga

Amanina Mads said...

terima kasih sis syg..

Amanina Mads said...

Sama juga teringat masa mula masuk klas driving.. kenangan manis dgn cikgu :D terima kasih :)

Amanina Mads said...

hahaha.. amboi nampak je perkataan hensem tu =) Alhamdulillah.. pengalaman yg xboleh lupa.

Amanina Mads said...

Alhamdulillah, terima kasih akak.. tak tua sgt dpt lesen tu.
Ha'ah nina tgk juga ada kereta yg tiba2 mati, macam2 hal la tp semua lulus. Tester tu tolong akak la. hehe

Amanina Mads said...

Macam2 hal.. lahh sampai 2x? tp lulus jugakan

Amanina Mads said...

terima kasih eiqa!! hehee :D

Yun Sing said...

Hahaha macam-macam xD

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com