10 October 2014

Misteri Honda Mayat


Salam Readers..


Salam Jumaat buat semua.. Letih menunggu seseorang selama sejam dari masa yang dijanjikan. Baru sampai ke rumah lepas mengambil cik Viva. Nanti la next entri nina ceritakan tapi harini juga baru ambil Hot Wheels jenis Honda Civic tahun 1990. Korang tau tak, nina siap berebut nak dapatkan kereta ni sebab orang pernah panggilnya "Honda Mayat" !!







Dah jarang nampak orang pakai honda mayat ni dan mungkin ramai tak tau jenis kereta ni dan pelik kenapa orang panggil dengan gelaran mayat. Nina buat search dan terjumpa entry JR's Blog pasal honda mayat ni. 





Honda mayat atau Honda Civic Wonder agak popular di Malaysia pada awal tahun 1990an *kite baru lahir. Ketika itu tak ramai yang mampu membelinya kerana harganya yang agak mahal (RM 30,000).


Menurut JR's kereta ini dinamakan Honda mayat sebab?


  • Bentuk belakang kereta ini menyerupai kereta mayat.


  • Tahun 1980an dulu banyak model kereta ini digunakan sebagai kereta mayat di Jepun. *patut ler


Kalau diberi peluang, nak drive Honda Civic zaman kini yang tak menakutkan dan nampak lebih sporty macam Honda Civic Tourer. Nak tau lebih lanjut sila ke sini.  Jangan baca malam2 kalau penakut. Hihihi.. 




15 comments:

jaymiee said...

dulu awek2 pantang nampak pakwe pakai kete ni..kereta apling top era 1992 ni...

Farrah MF said...

Oh,..sebab tu ka,..akak pernah dgr org ckp Honda mayat. Tapi buat derk xambil tahu hihih

Apk Baru said...

civic is best lah

Belog Santai said...

Aduh seram pulak dengan tajuk entry Nina ni..he..he

Ema Johari said...

honda salah satu kereta idaman..tapi tak mampu untuk milikinya lagi.

Suriana abdul kadir said...

smartnye honda civic tourer tu...
jemput join segmen ni.. http://sueakgogeous.blogspot.com/2014/10/9-awesome-blogs-of-month.html

Myra Jay said...

Owhhh 1st time tahu..
Nampak sangat tak ambik tahu..hehee

Hikayat Seorang Budak said...

pernah gak dengar honda mayat tapi xtau bentuk dia camne. hehe. yg honda sekarang memang lawa2 :)

Kathy R'bain said...

terkejut kathy..hehehehe..

Khai♥Rin : anies said...

Dulu kete ni agk stylo

Aisy Nasiha said...

Oo.. baru akak tahu pasal kereta ni. Nampak sangat tak ambil tahu pasal kereta..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Tak cantik pun Honda Mayat ni :)
Nama pun scary.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Honda civic tourer tu mengancam lah.
Ada ke kat Malaysia ke oversea je?
Mahal x ni?
Ishhh...leleh air liur jap.

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Masih comel lagi honda tu... Kalau zumal odyssey tu nampak lebih cam keta mayat. Hehe ;)

gudang musik said...

Honda Civic is special oto with good design and has many advantages that other otos have not. if we can using this oto is so happy

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com