5 May 2015

Tips Membeli Baju Online

Salam Readers..

Tips Membeli Baju Online | Kalau dah namanya perempuan pantang ada duit, pantang nampak barang cantik, mata pun tergoda sana sini. Time jadi student jangan harap nak berjinak-jinak beli barang atas talian/online ni plus tak boleh berjoli duit pinjaman. Tapi sekarang bila dah ada duit sendiri kena pandai manage kalau tak papa kedana. Nanti Nina share pasal tudung Mia Ahmad pula. Baju raya tahun ni pun beli online dah diterima. Hehe *clap hands


First time beli barang di Zalora. Dalam 3 hari barang dah sampai



Setakat ini, alhamdulillah pakaian yang dibeli puas hati kecuali tudung dari ex housemate. Nak jaga hati aku pun beli plus dok rayu-merayu ni yang buat menyampah. Akceli pakaian untuk dinner yang dibeli 2 BULAN lepas tak pakai pegi dinner pun. Baru sekarang nak share dalam blog. Hihihi.. Berdasarkan pengalaman beli baju online ni ada beberapa tips sebelum korang decide nak terus beli:  

- Tengok komen-komen pembeli di page butik baju dulu dan berapa ribu raban si LIKE. Kalau berpuas hati baru teruskan.

- Bertanya terlebih dahulu material kain, saiz yang availabe, color kepada si penjual. Minta dorang tunjukkan gambar baju yang kita berkenan tu kerana gambar model kebanyakkannya sudah diedit.

- Seelok-eloknya teliti dulu jika barang yang dijual boleh dipulangkan dan dikembalikan duit jika dapat barang yang tak elok contoh Zalora.

- Jika membeli tudung tanya berapa panjang size dan tanya juga sama ada turun warna atau tak time mencuci.

- Banyakkan bertanya kepada tukang jual, selagi mereka sanggup menjawab segala soalan dari pelanggan, itu bermakna customer always right !


- Apabila dah buat payment, tawakal sahaja. Kalau tak try beli mungkin kita tak tahu service, dengan cara itu cust boleh buat pilihan sama ada nak membeli lagi atau pun Hi Hi Bye Bye . Hilang kepercayaan orang takkan beli.
 

Disini nak recommended 2 butik baju yang famous dan design, material yang best dipakai. Semua hasil pembacaan komen pembeli yang puas hati. Kalau nak shop untuk raya atau apa-apa events boleh cuci mata :)



- Menjual baju dan mengambil order. Kalau nak boleh design baju yang diinginkan. Kain yang digunakan lembut dan selesa. Price 100 ++


Style 

Black Dress by LenaLee



ZAWARA


- Pernah sponsor tudung untuk beberapa drama tapi tak dinafikan tudungnya senang di pakai dan tak berkedut. Packaging pun comel je. Harga affordable sangat ! Nak tengok tudung yang dipakai klik sini dan sini


Dura Moon by Zawara RM 49
Tengok model pun lawa

12 comments:

  1. TQ sharing Nina..

    Penting check sebelum membeli agar tak ditipu, kan?

    ReplyDelete
  2. sy suka zalora marketplace.wpn terhad tp sbb free delivery sy pejam mata je ;-)

    ReplyDelete
  3. selama ni tk pernah try beli online..hari tu member sebelah meja beli online.terus x puas hati.kain x seperti yg dia nk...pastu pulak dalam gambar warna cantik bila beli..real colpur pudar..maybe beliau perlu baca tips ni

    psst : Nina..jgn lupa emai lsis JM alamat eh..ada small gift for u

    ReplyDelete
  4. sy selalu bli tudung online baju pon pernah....tp skg prefer bli tudung jer online...baju mmg kena bli kt kedai...coz saiz mcm gergasi....takut xmuat...hahahhaahaah

    ReplyDelete
  5. tp bab kengkawan jual merayu-rayu tu mmg sy pon xbpe selesa....kdg benda yg dia jual tu....kita xguna pon....sbb nk jga hati...beli laa jugak...tp kalau rege murah laaa...kalau mahal...mmg kena ckp betul2 xberminat nk bli.....nak wat cm mne kan.....kita pon ada kekangan huhuhhuuhhu..

    ReplyDelete
  6. selalu beli buku via online :)

    ReplyDelete
  7. ehehe, nice tips..pernah beli jugak bju dr zalora..jenuh pinjam measurement tape mak nk pstikan bju btul2 saiz..hehe..ok la sepnjng mmbeli online ni..xda yg hampeh lagi..alhmdulillah..

    ReplyDelete
  8. Assalam nina,
    he3
    baguih tips2
    iols ni tak pernah lagi membeli on9 :)
    menjuai on9 baru dok mola he3

    ReplyDelete
  9. itulah beli online nih kena tawakal jelah.. kena plak barang atau material tuh tak boleh pegang dan belek dulu..

    ReplyDelete
  10. nice tips ... dah lama tak beli baju online sejak oversize ni kan :p

    ReplyDelete
  11. masih belum berani nak beli baju online sbb sis lbh suka rasa kain tu mcm mana . sejuk atau panas materialnya bila di pakai . kemudain jahitan , kemas ke idak ... hah ! cerewt tak ? heh heh heh ...

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com