Assalamualaikum Readers..
Buah Nam Nam Atau Katak Puru | Khasiat Buah Katak Puru Rawat Penyakit | Salah satu buah hutan yang semakin pupus dan menjadi faveret Nina kalau balik kampung. Sampai saja terus terjah pokok nam-nam dulu. Budak-budak sekarang mesti tak pernah makan, tak pernah tengok atau dengar nama yang agak pelik. Pokok yang berasal dari Borneo dan boleh ditemui di Semenanjung terutama di Utara dan Pantai Timur.
Di Utara, di panggil buah nam-nam, buah yang kaya khasiat untuk ubat kencing manis, darah tinggi dan buah pinggang. Rasanya yang unik dan berselera untuk dimakan. Di panggil katak puru mungkin sebab kulit yang kurang menarik dan menggerutu macam katak puru. Walaupun nama dan bentuk tak secantik buah-buahan lain, bagi yang biasa makan membuatkan air liur meleleh.
Pokok kata puru mudah ditanam atau dibiarkan melalui biji. Mudah tersebar bila biji dicampak atau dibuang. Sebab itu, pokok katak puru banyak terdapat di tepi rumah yang sebenarnya tak ditanam. Buah yang berwarna coklat, rasanya masam kelat ketika muda dan berubah menjadi masam manis apabila masak.
Buah nam-nam yang dah masak warna kekuningan |
Pokok nam-nam atau katak puru |
Di Utara, di panggil buah nam-nam, buah yang kaya khasiat untuk ubat kencing manis, darah tinggi dan buah pinggang. Rasanya yang unik dan berselera untuk dimakan. Di panggil katak puru mungkin sebab kulit yang kurang menarik dan menggerutu macam katak puru. Walaupun nama dan bentuk tak secantik buah-buahan lain, bagi yang biasa makan membuatkan air liur meleleh.
Pokok kata puru mudah ditanam atau dibiarkan melalui biji. Mudah tersebar bila biji dicampak atau dibuang. Sebab itu, pokok katak puru banyak terdapat di tepi rumah yang sebenarnya tak ditanam. Buah yang berwarna coklat, rasanya masam kelat ketika muda dan berubah menjadi masam manis apabila masak.
Buah semuanya di pangkal pokok, bunga macam belimbing buluh dan pokok ni berusia 30 tahun |
Isi buah nam-nam. kecur air liur. Cicah dengan kuah rojak saja. Boleh dijadikan sambal makan bersama nasi |
p/s: Raya cina nak balik kampung lagi lah, mesti banyak buah nam-nam dah masak sambil kutip siput remis 😜
Oooppss Mrs. A yang dah tua ni pun tak tahu pasal buah ni ngeh! ngeh! ngeh!
ReplyDeleteKat kampung Mrs. A takde pun, ke Mrs. A tak habis rayau pelosok kampung.
Terima kasih sharing.
Buahan nadir yang semkin dilupakn.
ReplyDeleteAda nilai herba yang hebat.
Assalamualaikum. Sebetulnya baru mengikuti blog anda. Sungguh menarik dengan maklumat-maklumat yang berguna melalui penyampaian yg santai..insya allah dalam waktu terdekat nanti nak pergi melawat pulau penang dan ho chi minh!
ReplyDeleteKeep blogging!
AG
pelik nama dia..n xnah dengar pung
ReplyDeletesedap ye..boleh la bg k.el rasa nti tau
oh buah ke...
ReplyDeletesekali pndng tgok 1st pic tu mcm karipuff..hihihi =p
baru tau
Pernah baca kat blog pasal buah ni...tp tak pernah tengok real.Sedap ye Nina?..Nasib tak mengandung kalau mengandung kena cari jugak sampai dapat ni haha
ReplyDeleteSha pernah dapat buah nie.. tapikan, tak berani nak makan..
ReplyDeletehahaha..
wah...first time saya tengok nih...unik betul!!
ReplyDeletetak pernah mkn... tengok je... hahaha
ReplyDeletebuah ni lama tak makan...
ReplyDeletexpernah makan..pnh tengok jer
ReplyDeleteSedappp em ayah sy makan buah tu..alhamdulillah sdah sihat dari sakit buah pinggang dia.dan skarang sy pula yg kena sakit buah pinggang..dan ini skrang masa sy pula untuk lalui khidupan ni..doakan sy ye guys.
ReplyDeletemacam mana saya nak dapatkan buah ni?
ReplyDeleteBuah ni ada musim
DeleteMcmana cara nk jadikan buah ni sebagai ubat? Prosesnya mcmana?
ReplyDeleteTak pernah dijadikan ubat. Hanya makan utk dpt khasiat dr buah
Delete