Assalamualaikum Readers..
Resepi Sup Siput Remis | Resepi lama dok dalam draft. Untuk tahun 2017 ni tak ada lagi resepi baru nak share. Baiklah, mana dapat siput remis banyak ni? Semuanya dari kampung, kampung dekat laut tapi nak mencari sorang pun malas, last-last my Pak Tam rajin mencari, tak dilupakan anak sedara dia yang suka makan. Ingat lagi last kutip remis di Pantai Chenang tahun 2008. Perghhh lamanyaa. Setahu Nina bukan semua pantai ada siput remis, pantai bersih pun belum tentu ada.
Sup Siput Remis ni suka makan dengan nasi kosong, makan bersama isi remis dan sup, rasa manis dengan bau serai. Ada juga setengah rebus gitu saja dan masak bersama bihun. Ada juga pernah dibuat sebagai lauk nasi lemak.
2. Tumis bawang merah & bawang putih sehingga garing / kekuningan.
3. Masukkan air untuk merebus, siput remis, serai dan sedikit garam.
4. Rebus sehingga kesemua kulit siput terbuka.
Sup Siput Remis |
Nakkan siput remis fresh selepas kutip, rendamkan bersama air laut |
Sup Siput Remis ni suka makan dengan nasi kosong, makan bersama isi remis dan sup, rasa manis dengan bau serai. Ada juga setengah rebus gitu saja dan masak bersama bihun. Ada juga pernah dibuat sebagai lauk nasi lemak.
Lebihan isi siput remis dah siap rebus, masak bersama bihun |
Bahan-Bahan :
Siput remis
1 ulas bawang merah & bawang putih
2 batang serai (dipatahkan dan ketuk sikit)
Sedikit garam
Sedikit garam
Cara-Caranya :
1. Basuh kesemua siput-siput remis.
4. Rebus sehingga kesemua kulit siput terbuka.
Lala sama tak dengan siput ni.
ReplyDeleteMrs. A panggil Lala rupa dia lebih kurang macam nilah jugak
sedap ni Nina, masa akak kat kampung dulu kerap juga pergi pantai mencari remis ni..balik masak cabai..pastu ratah atau makan depan tv..sampai pedih bibir2 duk gigit kulit dia nak buka..tapi remis kat kampung akak kecik2 jer
ReplyDeletetk pernah makan..nampak sedap..sup siput, mesti manis..
ReplyDeleteapa beza siput remis dengan lala? ke, sama je? ke, lain2? hehehe
ReplyDeletededulu bila g pantai mmg rajin mengutip tp laa ni pantai pun mcm x berapa nak bersih n remis pun mcm dah kurang je
ReplyDeletelya pom belambok dlm draft post resepi.. bila nk publish ntah..hahah
ReplyDeleteyumsss..sedapnya.. seafood ni mmg feberet lya.. leh try buat sup mcm ni..
anak2 suka nie
ReplyDeletesedap nih remis, lama tak makan.. dulu suka cari kat belakang rumah arwah maksu..
ReplyDeletekira suka buat masak serai pedas. tapi tula dah lama tak makan sebab pedas yakmat. lepas cirit laki bini ritu memang dah lama tak sentuh lagi huuuu
ReplyDeletewow..sup siput..
ReplyDeleteade ea resepi ni..hehehe
tak pernah makan lagi remis ni...
ReplyDeleteremis dengan lala tu sama ke?
ReplyDelete