Assalamualaikum Readers
Resepi Ayam Mentega Telur Masin | Resepi ni ala chicken buttermilk tapi lebih kepada ayam dan telur masin. Resepi mak yang Nina cuba, menjadi dan senang nak masak. Tak susah nak masak ni. Hidangan untuk resepi ni sesuai untuk 3-4 orang makan. Boleh kurang atau tambah sukatan ikut selera masing-masing. Telur masin terpulang, nak rebus dulu atau campak mentah pun boleh.
Ayam Mentega Telur Masin |
Sekali sekala masak macam ni, memang terangkat. Bertambah-tambah nasi. Tapi tak boleh makan kerap nanti kena darah tinggi pula, makan telur masin banyak. Hehe.. Sebab itu, Nina guna sebiji telur masin pun dah cukup.
Bahan ayam goreng :
2-3 camca besar tepung goreng
atau
1-2 camca serbuk kari
Seeloknya goreng ayam jangan sampai garing macam Nina buat |
Tumiskan semua bahan sampai naik bau wangi |
Bahan masakan :
3 ketul isi dada ayam (dipotong dadu)
1 batang kayu manis
Sedikit cengkih
1 batang kayu manis
Sedikit cengkih
4 camca mentega
2-3 helai daun kari
4-5 batang cili padi
3 biji telur masin (hanya guna sebiji)
4 ulas bawang putih (dicincang)
1 cawan susu cair
2 ulas bawang merah (dipotong)
Minyak untuk menggoreng
Sedikit bahan perasa, serbuk kari, garam & lada
Cara memasak :
1. Goreng ayam dan toskan.
2. Dalam kuali lain masukkan mentega sehingga cair sebelum masukkan bawang putih, merah, cili padi, bunga cengkih, kulit kayu manis dan daun kari sehingga naik bau.
3. Apabila naik bau, masukkan telur masin yang dipecahkan dan tunggu sehingga naik buih.
4. Kemudian masukkan susu cair, garam, serbuk kari, lada dan perasa. Apabila berbuih, masukkan ayam goreng dan gaulkan. Siap untuk dihidangkan.
Guna sebiji telur masin pun dah cukup |
Masukkan telur masin dan kacau, tak nak berketul |
Masukkan susu tapi Nina ada masukkan setengah cawan whipping cream, dia punya berlemak tu perghh |
Cara memasak :
1. Goreng ayam dan toskan.
2. Dalam kuali lain masukkan mentega sehingga cair sebelum masukkan bawang putih, merah, cili padi, bunga cengkih, kulit kayu manis dan daun kari sehingga naik bau.
3. Apabila naik bau, masukkan telur masin yang dipecahkan dan tunggu sehingga naik buih.
4. Kemudian masukkan susu cair, garam, serbuk kari, lada dan perasa. Apabila berbuih, masukkan ayam goreng dan gaulkan. Siap untuk dihidangkan.
teringin jgk nk mkn ni..
ReplyDeletetp tu la.. smpai ke sudah xmasak2.. haha
Baru buat macam ni. Tapi guna ketam. Rasa di memang lemak berkrim disukai ramai penambah mengantuk hehe.
ReplyDeleteAssalamualaikum... ntah dari mana boleh tersesat dalam blog ni. mungkin terbau keharuman ayam mentega telur masin kot... done follow #748. SS biasanya masak pakai tepung telur masin jenama Bestari. ehehheh next time boleh guna cara ni. guna telur masin n susu.
ReplyDeleteMeh anta kat akak sepiring.. hehehe
ReplyDelete