Assalamualaikum readers
Resepi Vietnam Roll Dan Sos | Kerajinan itu ada jika ada geng nak membuat. Alang-alang cousin hubby datang rumah MIL untuk berbuka pada ahad lepas. Nina pun ajak buat sebab tak puas makan kalau beli di bazaar hanya ada 3 'tongkol' vietnam roll yang dibelah dua. Harga RM 10 😞 Kalau buat sendiri, semua orang boleh rasa, puas hati itu pasti dan mesti! Haha.. Siap hidangan untuk moreh gituuu.
Vietnam Roll yang seksi dan gemok |
Hidangan berbuka puasa hari ke 4. Jemput makan |
Vietnam Roll ni paling utama sos kena sedap. Kalau tak sedap, memang tak best. Dalam google banyak resepi tapi bahan sos tu macam merepek pun ada. Jadi kami buat sos sendirian berhad, ikut citarasa sendiri. Meh nak share, konpem tak pening nak membuat.
Bahan-bahan :
Rice paper
Stick crab / udang
Mee hoon (optional)
1 batang carrot (buang kulit)
1 batang timun (buang kulit)
Salad
*Semua bahan dicelur terlebih dahulu kecuali rice paper
Bahan Untuk Sos Pencicah :
5 biji cili api hijau
2 sudu sos cili Thai
2 ulas bawang putih
2 sudu gula melaka
2 biji limau kasturi
2 helai daun ketumbar
2 sudu mayonis / yogurt asli
Caranya :
1. Rendamkan rice paper ke dalam air, sekejap sahaja
2. Letak salad dan susun carrot, timun dan stick crab dan balut ketat.
Selamat mencuba!
Wah, menarik sos yg Nina buat ni. Macam teringin nak buat jugak weekend ni. Terima kasih share resipi.
ReplyDeletesetuju part kalau nak buat ni kena ada geng
ReplyDeleteNasib akak bukan penggemar popia vietnam...tapi adik akak suka...kadang dia buat kat rumah gak...
ReplyDeleteYup.. sos dia yang penting selain bahan dalam roll tu.. tq share nina..
ReplyDeleteyg ada udang tu lbh menggiurkan 😁😁 tp udang mahalllll😭
ReplyDelete