7 January 2021

Perbezaan Jenis Olive Oil

 Assalamualaikum Readers


Perbezaan Jenis Olive Oil | Ramai yang keliru dengan olive oil termasuk Nina. Bila nak cuba beli brand lain, macam was-was. Tak semua boleh guna untuk menumis atau menggoreng. Jangan tersilap ya. Jika salah guna jenis olive oil boleh menjadi bahaya daripada minyak goreng biasa.



Filippo Berio Olive Oil - RM 11.30

Made in Italy

Comel penutupnya dah macam rupa sport rim. Brand ni jumpa di Mydin. 1st time guna, bau wangi tak ada bau buah zaitun


Olive oil ni ada (5) jenis atau mungkin lebih. Sekadar untuk pengetahuan kita semua supaya tak main belasah beli. 


1) Extra Virgin Olive Oil

2) Virgin Olive Oil

3) Pure Olive Oil

4) Extra Light/Light Olive Oil

5) Olive Pomoce Oil


Sebelum beli kena study betul-betul


📍  EXTRA VIRGIN OLIVE OIL

Hasil pertama dari buah zaitun dan memiliki kuantiti paling bagus berbanding jenis olive oil yang lain. Jenis ini tak sesuai untuk memasak kerana mudah teroksida. Apabila terkena panas, zat-zatnya mudah menjadi lemak berbahaya.


📍 ORIGINAL VIRGIN OLIVE OIL

Jenis ini diperolehi dari proses memerah buah zaitun, sebab itu lagi murah dari extra virgin. Jenis ini digunakan untuk menumis. Virgin oil diekstrak menggunakan pelarut kimia, suhu tinggi atau digabungkan dengan minyak sayuran murah seperti minyak kacang soya dan ganola.


📍 LIGHT/EXTRA LIGHT OLIVE OIL

Jenis ini digunakan untuk proses memasak dengan suhu tinggi seperti menumis atau memanggang. Walaupun ia melalui proses penyulingan lebih dari sekali, jenis ini lebih sihat untuk buat kuih, menggoreng dan menumis. 


5 comments:

  1. Alamak, sebelum ni main hentam je beli. Ingatkan sama. Memang kena study dulu lah ni sebelum membeli. Thanks share Nina. Kalau tak, tak tahu. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah : Sama-sama.. memang kena study sblm beli

      Delete
  2. Oh baru tau. Jarang sangat masak guna olive oil ni. Tau guna minyak Saji je. Thanks share ilmu baru

    ReplyDelete
  3. olive oil untuk masak dengan yang sesuai consume hari2 tu lain.. bukan semua kan main boleh bedal terus gitu saja.. kena tahu juga fucntion..

    ReplyDelete
  4. yg suka mknn western tu haa tp x reti msk... sila baca entry ni yaaa hahahahah

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com