Assalamualaikum Readers 💫
Pes Sambal Tumis Maggi Wajib Ada Di Rumah! | Bila share entri masakan, ramai komen kata rajin memasak. Dah kawen ni semua kena rajin kecuali kawen dengan VVVIP ada 10 bibik lain lah. Haha.. Ini antara produk yang mak suggest dan bekalkan lepas selesai nikah, siap dengan rempah ratus lain. Love u mom!
Pes sambal tumis Maggi - RM 1.50 |
Siap sambal tumis udang, sempat snap ini saja sebab hubby lapar |
Bahan-bahan perencah ni memang memudahkan kerja memasak. Dah tak payah nak gunting cili kering lepas tu rebus lepas tu blend pulak. Alahai.. Kami anak beranak dah lama tak beli cili kering. Buat panas jari dan tangan. Bila rebus siap bersin bagai, leceh 😒😒
Antara bahan masakan WAJIB ada, serbuk kunyit tu beli paket kecil boleh pakai untuk goreng ayam |
Perencah nasi goreng pun wajib ada. Weekend malas masak lauk boleh buat nasi goreng, tak kuasa nak beratur tapau makanan |
Banyak betul mak beli, siap guna sebelum expired |
Pes sambal tumis Maggi ni boleh masak bermacam jenis masakan. Kena pandai olah baru menjadi. Paling mudah masak sambal tumis udang. Siap dalam 15 minit. Lagi pun dalam pes dah siap bawang. Nina tak suka blend bawang siap-siap simpan dalam peti ais. Masakan tak fresh dan dalam masa 2 hari bawang dah basi. Euuww 😔 Lebih suka tumbuk bawang putih dan merah terus masak. Berselera laki bini makan.
Terpulang kepada selera masing-masing. Diri sendiri yang nak makan. Rasanya masak sendiri mesti nak sedap dari kedai (guna bahan murah). Asyik rasa ajinomoto lebih. Sekarang ni nak sihat dan bersih bermula dari rumah 😎
Akak pun sama tak suka blend bawang siap2, masakan jadi tak berapa sedap dan tak fresh kan...ko walau renyah kena la rajinkan sikit diri kita kan...yang nak makan kita dan keluarga kita...
ReplyDeleteSA : Betul kena rajin bab masak ni sebab sendiri nak makan
Deletemenarik juga warna sambal tumis dia....
ReplyDeleteBanyaknya rempah ratus. Hehe
ReplyDeletetak pernah try lagi.. selalu beli cili boh puteri.. blande bawang merah bawang putih.. mixed kan.. simpan dalam fridge hehe
ReplyDeletePes bawang tu boleh basi ek?
ReplyDeleteSyaz : Boleh basi, nanti tukar warna dh bau lain
DeletePes adabi paling banyak kat rumah ni, sebab banyak pilihan pes nasi goreng nak masak. Hari2 lain pes, banyak rasa nasi goreng boleh masak..haha
ReplyDeleteBetul Nina. masak sendiri lagi terjamin sedap, bersih dan jimat. Saya pun guna pek sambal tumis ni. senang :)
ReplyDeleteAzhafizah : Pes sambal tumis ni wajib ada dlm stok hehe
DeleteBetul itu mudah. Oh sudah ada bawang rupanya dalam pes.
ReplyDeletex penah try lagi pes ni... terbeli yg lain adabi punya cili giling. pedas giler... pdn muka sy hahaha
ReplyDeleteAnies : Beli..beli gerenti tak pedas
Delete