8 March 2014

Misteri Kehilangan Pesawat MAS MH370


Assalammualaikum.


Harini pesawat Malaysia Airlines (MAS) yang membawa 227 penumpang dan 12 krew dilaporkan terhempas ke dalam laut di luar pantai pulau Tho Chu, Vietnam. Masih lagi dalam mood sedih dengan insiden kehilangan pesawat MH370 yang membuat penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing dikatakan terputus hubungan dengan menara kawalan pada pukul 12.41 pagi (Sabtu). Pesawat dijangka tiba pada pukul 6.30 pagi. Bagaimanapun, sekitar 2.40 pagi, tiada isyarat yang dikesan. 

Penumpang warganegara lain yang berada di dalam pesawat ialah China (152 termasuk seorang bayi), Indonesia (7), Australia (7), India (5), Perancis (4), Amerika Syarikat (3 termasuk seorang bayi), New Zealand (2), Ukraine (2), Kanada (2), Rusia (1), Itali (1), Taiwan (1), Belanda (1) dan Austria (1). 5 buah negara iaitu Malaysia, China, Vietnam, US dan Filipina menyertai operasi mencari dan menyelamat. 

Macam2 spekulasi, hati tetap mengatakan ini adalah rampasan pesawat kerana menara kawalan ataupun Vietnam sendiri tak menerima sebarang bukti menunjukkan pesawat mengalami masalah enjin. Kalau berlaku kerosakan mesti pilot dah hantar signal kan? Ini semua ujian buat rakyat Malaysia. Semoga kita semua sabar menunggu berita yang seterusnya. Sedih mengenangkan saudara seagama menjadi mangsa :'(Bad week for malaysia :
- Masalah air
- Hutan terbakar
- Jerebu
- Flight MAS hilang

Allah sedang menguji kita :')

#PrayForMH370"Kapal terbang bagus, juruterbang terlatih, peralatan canggih, Tapi percaturan Allah lebih baik. Pasti ada hikmah disebalik kejadian. Berdoalah...

9 comments:

Azlan Strider said...

semoga ahli keluarga mereka yang terlibat tabah menghadapi dugaan yang diberi...

Regards,
-Strider-

Khai♥Rin : anies said...

semua penduduk dunia mengharapkan semuanya selamat...aminnn

Hafiza AizZawa said...

#PrayForMH370..

hainom OKje said...

Sesungguhnya Nina....percaturan Allah lebih mengatasi segala galanya...moga mereka selamat

Sobri Yaacob said...

#prayforMH370

shasha yacob said...

KeepPrayingForThem MH370 :0

Aisy Nasiha said...

Masih menunggu dan berdoa utk sebarang perkhabaran ...semoga baik2 ja

Fiza Rahman said...

Smoga urusan mencari dipermudahkan olehNYA.

Yun Sing said...

Lepas MH370, MH192 pula.. nasib baek takde apa-apa kan :') #PrayForMH370

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com