Assalamualaikum Readers
Resepi Ayam Goreng Kunyit | Ayam Goreng Kunyit Sedap | Semalam masak lauk ini untuk makan tengahari sebab campak-campak dah siap 😬 Sebut saja ayam, dalam kepala bermacam resepi keluar 😋😋 Stay at home and gain your weight 😬 Terbayang pelbagai masakan ayam yang boleh dimasak antaranya ayam goreng kunyit bersama sayuran. Dah lama teringin nak makan tapi hari ke 8 PKP dapat masak. Ayam goreng kunyit kalau makan dengan tom yam memang sedap tapi kalau makan di kedai-kedai makanan Thai terlalu banyak minyak dan MSG. Bahan-bahan ini untuk dimakan 2 orang saja. Masa untuk memasak hanya ambil masa 30 minit sahaja.
Ayam Goreng Kunyit |
Ayam goreng kunyit ini sedap dimakan panas-panas dan confirm tambah nasi 😂😂 Macam mana nak jaga badan ni, kalau tambah lagi cuti 2 minggu 🤦🏻♀️😅 Yang bosan tak tahu nak masak apa boleh cuba masak. Suka kunyah sayur-sayur tu krup krap ranggup dimakan bersama ayam.
Lobak merah, kacang buncis dan kobis bunga |
Ayam digaul bersama sebelum digoreng |
Bahan-bahan A :
2 ketul bahagian dada ayam (dipotong kecil)
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu lada sulah
1 sudu serbuk kari
1 sudu tepung jagung
1 sudu garam halus
Sedikit serbuk perasa
Sayur :
Setengah batang lobak merah (dipotong bulat)
1 biji cili padi
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 Mangkuk bunga kobis putih
1 Mangkuk kacang buncis atau kacang panjang (dipotong pendek)
Cara-caranya :
1. Gaulkan kesemua bahan-bahan A dalam mangkuk. Panaskan kuali dan goreng dalam kuantiti minyak yang sedikit.
2. Goreng ayam sehingga isi ayam garing.
3. Masukkan sedikit minyak dan goreng bawang merah, bawang putih dan cili padi sehingga naik bau dan kekuningan.
4. Masukkan sayur-sayuran pilihan yang jenis keras dahulu seperti lobak dan kobis bunga. Bila ianya layu dan masak barulah msukkan kacang buncis.
5. Masukkan garam dan perasa kacau sebati sebelum masukkan ayam yang telah digoreng dan sedia dihidangkan.
Ayam siap digaul |
Tumis hingga wangi |
Cara-caranya :
1. Gaulkan kesemua bahan-bahan A dalam mangkuk. Panaskan kuali dan goreng dalam kuantiti minyak yang sedikit.
2. Goreng ayam sehingga isi ayam garing.
3. Masukkan sedikit minyak dan goreng bawang merah, bawang putih dan cili padi sehingga naik bau dan kekuningan.
4. Masukkan sayur-sayuran pilihan yang jenis keras dahulu seperti lobak dan kobis bunga. Bila ianya layu dan masak barulah msukkan kacang buncis.
5. Masukkan garam dan perasa kacau sebati sebelum masukkan ayam yang telah digoreng dan sedia dihidangkan.
Masak sayur jangan sampai terlalu masak. Nanti tak ranggup |
#Day8
#MovementRestriction
#MovementRestriction
Ya betul...sayur tu rangup sikit baru sedap
ReplyDeletemakan dengan nasi panas panas sedap ni....
ReplyDeleteini kalau makan dgn nasi panas2 mau tambah berkali2. hehe
ReplyDelete