Assalamualaikum Readers
Resepi Kentang Goreng Ikan Bilis | Resepi Sambal Kentang Ikan Bilis | Resepi untuk bulan puasa datang lagi. Sebenarnya last week puasa ganti dan tak tahu nak masak apa untuk berbuka, ternampak ada kentang 3 biji kat dapur terus keluar idea. Dah prepare barang-barang nak masak untuk berbuka, tunang ajak makan luar. Haha.. Jadinya masak untuk bekal ke ofis. Ini antara menu wajib kalau tiba waktu nak bersahur. Makan dengan nasi panas-panas memang berselera.
Mudah saja nak masak dan tak terlalu lama, dalam 45 minit dah boleh makan. Boleh masak ikut suka, nak kering atau berkuah. Tak digalakkan letak garam terlalu banyak sebab ikan bilis pun dah masin. Kat bawah ni, Nina tunjukkan step by step cara-cara nak masak. Selamat mencuba.
Bahan penting |
Kentang dan bilis siap digoreng |
BAHAN-BAHAN :
2 Biji ubi kentang (potong nipis & digoreng)
20 gram ikan bilis (digoreng)
3 Sudu cili boh atau boleh guna serbuk cili
2 Ulas bawang merah & bawang putih (ditumbuk atau diblend)
Sedikit air asam jawa
Garam, gula dan perasa secukup rasa
CARA-CARANYA :
1. Goreng kentang yang sudah dipotong nipis sehingga masa dan toskan. Begitu juga ikan bilis.
2. Tumis bawang yang dikisar atau ditumbuk sehingga naik bau dan masukkan air, gula, garam, perasa dan air asam jawa.
3. Setelah cukup rasa masukkan kentang dan ikan bilis yang siap digoreng, kacau sehingga sebati. Sedia untuk dihidangkan.
20 gram ikan bilis (digoreng)
3 Sudu cili boh atau boleh guna serbuk cili
2 Ulas bawang merah & bawang putih (ditumbuk atau diblend)
Sedikit air asam jawa
Garam, gula dan perasa secukup rasa
Tumiskan bawang sampai wangi |
Masukkan kesemua bahan masak sehingga mendidih |
CARA-CARANYA :
1. Goreng kentang yang sudah dipotong nipis sehingga masa dan toskan. Begitu juga ikan bilis.
2. Tumis bawang yang dikisar atau ditumbuk sehingga naik bau dan masukkan air, gula, garam, perasa dan air asam jawa.
3. Setelah cukup rasa masukkan kentang dan ikan bilis yang siap digoreng, kacau sehingga sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Siap untuk dimakan! Lama kelamaan kuah hilang dan dah bertukar jadi sambal kentang |
sedap ni..mkn ngan nasi panas2
ReplyDeleteKami plan nak masak Sambal bilis kentang + Terung esok.. Teringin punya pasal
ReplyDeleteWah, sedap ni. Biasa beli kat kedai jer. Boleh la try resepi ni nanti.
ReplyDeletesedap !! cemni makan dgn nasik putih saja jee da trangkat da rasa =D
ReplyDeletesedap....dah lama xmakan....rietta pernah jumpa yang version kurang kuah...sedap juga...kjap je kan...dah nk puasa...
ReplyDeleteSedapnya kalau dapat.. Maveles okay.. bak sini sikit nina..
ReplyDelete