Assalamualaikum Readers
Resepi Roti Sosej Cheese Bakar | Roti sosej cheese sesuai untuk sarapan dan minum petang. Hari ke 8 RMO iaitu 25 Mac lepas, Nina bakar roti ni untuk minum petang dan sarapan esok hari. Sekali bakar dan bila siap boleh simpan dalam tapaware 😝😬 Sejak kerajaan bagi cuti ni, hampir setiap hari kena exercise kalau tak badan rasa pelik semacam, seluar pun dah ketat. MashaAllah dalam seminggu tak pasti berat naik berapa kilo. Asyik makan tidur pun bahaya juga kalau tak keluarkan peluh.
Asyik masak menu nasi lemak la mee goreng, nasi goreng, bihun goreng apa kata tukar selera. Pagi-pagi makan benda bergoreng pun tak bagus juga. Menu ni adik beradik Egg Benedict tapi lain sikit. Kalau nak roti nampak macam kelopak bunga rose 🌹 kena potong roti bentuk bulat dan gelek jadi nipis sebelum masuk dalam bekas muffin tapi Nina malas 🤪🤪
Roti sosej cheese bakar |
Benda ni berhantu, lepas keluar 20 minit dari oven dah hilang |
Asyik masak menu nasi lemak la mee goreng, nasi goreng, bihun goreng apa kata tukar selera. Pagi-pagi makan benda bergoreng pun tak bagus juga. Menu ni adik beradik Egg Benedict tapi lain sikit. Kalau nak roti nampak macam kelopak bunga rose 🌹 kena potong roti bentuk bulat dan gelek jadi nipis sebelum masuk dalam bekas muffin tapi Nina malas 🤪🤪
Roti sosej cheese bakar ni nampak macam susah nak buat. Banyak step tapi sekali sekala bila rajin kena lah buat since Gardenia umumkan stok rotinya di tahap ‘nyawa-nyawa ikan’ sampai ada yang kejar lori roti 😂😂 Akhirnya kami anak beranak decide nak beli stok beras sahaja. Roti memang sedap tapi tak tahan lama, selang 2 3 jam lapar. Nasi juga yang dicari. Meh Nina nak tunjuk step by step nanti boleh buat untuk anak-anak. Mesti duduk rumah anak merengek lapar tapi tak tahu nak masak apa 🤭😉
Bahan-bahan :
Roti secukupnya
2 Batang sosej (dipotong bulat dan nipis)
Mozarella cheese
Sedikit oregano
Sedikit serbuk lada hitam
Garam
1 Biji telur
Butter
Acuan muffin
Cara-caranya :
1. Roti dibuang kulit tepi, dipotong dan digelek nipis.
2. Acuan muffin disapu butter.
3. Roti tu nak gelek atau tak mau gelek pun boleh (option). Pastikan di sapu butter ke dua belah sebelum masuk ke dalam acuan muffin.
4. Masukkan sosej ke dalam roti.
5. Panaskan oven suhu 150’C.
6. Pukul telur menggunakan garfu. Masukkan garam, lada hitam dan serbuk perisa.
7. Tuang telur ke dalam roti menggunakan sudu.
8. Taburkan mozarella cheese dan oregano.
9. Masukkan ke dalam oven, bakar sehingga roti kekuningan dan bakar selama 20 minit. Selepas siap dibakar, angkat dan boleh dihidangkan.
Selamat mencuba! 👩🏽🍳
Roti secukupnya
2 Batang sosej (dipotong bulat dan nipis)
Mozarella cheese
Sedikit oregano
Sedikit serbuk lada hitam
Garam
1 Biji telur
Butter
Acuan muffin
Cara-caranya :
1. Roti dibuang kulit tepi, dipotong dan digelek nipis.
2. Acuan muffin disapu butter.
3. Roti tu nak gelek atau tak mau gelek pun boleh (option). Pastikan di sapu butter ke dua belah sebelum masuk ke dalam acuan muffin.
4. Masukkan sosej ke dalam roti.
5. Panaskan oven suhu 150’C.
6. Pukul telur menggunakan garfu. Masukkan garam, lada hitam dan serbuk perisa.
7. Tuang telur ke dalam roti menggunakan sudu.
8. Taburkan mozarella cheese dan oregano.
9. Masukkan ke dalam oven, bakar sehingga roti kekuningan dan bakar selama 20 minit. Selepas siap dibakar, angkat dan boleh dihidangkan.
Selamat mencuba! 👩🏽🍳
Yup makan nasi kenyang lama sedikit. Kitorang pun takde top up roti.
ReplyDeletesedapnya! memang naik badan dok rumah ni.. stress mak
ReplyDeletelooks yummy....boleh la cuba nnti....
ReplyDeletebulan lepas saya turun 1kG..mungkin tidak terkesan dgn MCO
ReplyDeleteyang berubah masa bekerja dan keadaan bekerja berlebihan sedikit
Ya Allah sedapnya.. salah timing ni masuk. haha
ReplyDelete