24 November 2014

Coklat Daim Menambahkan Gula Dalam Badan


Salam Readers..


Jumlah Penghidap Diabetes Meningkat 2 Kali Ganda | Dalam bulan ni, banyak orang beri sekurang-kurangnya 3 bungkus coklat yang kesemuanya dari Langkawi. Bagi aku memerangkap doktor pemakanan tak bertauliah di rumah harus lah mengurangkan gula kerana my mum adalah penghidap kencing manis Jenis 2. 



Coklat DAIM



Jumlah penghidap diabetes di Malaysia meningkat lebih 3 juta orang berbanding 1.5 juta pada tahun 2006. Ramai orang awam tidak sedar mereka adalah penghidap diabetes. Jumlah ini dijangka meningkat sehingga 25% menjelang tahun 2020.



Diabetes adalah penyakit senyap tidak menunjukkan tanda-tanda awal sehingga 7 - 10 tahun, kemudian barulah melibatkan komplikasi seperti serangan jantung, strok, kerosakan buah pinggang dan masalah penglihatan. Jangan terkejut kalau kanak-kanak pun penghidap diabetes.


Simpton Penghidap Diabetes


Perbezaan diabetes - Jenis 1 (badan tidak menghasilkan insulin dan perlu mengambil suntikan insulin sendiri), Jenis 2 (sel-sel tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin / insulin yang dihasilkan tidak mencukupi). Kedua-dua adalah jenis serius jika tidak diurus dengan baik.



-Berita TV3 edisi Sabtu [15Nov]
-Walaupun tiada penyakit genetik berkaitan diabetes tapi perlu jaga kesihatan dan banyakkan minum air :)



*Autopublish

26 comments:

Aisy Nasiha said...

Jauhi makanan manis.. tapi payah tu..moga dijauhkan penyakit..

Siti Aisya Ibrahim said...

bagus perkongsian ni... sebelum ni kita tak pernah tahu pon symptom2 diabetes ni...skrg dah boleh beware... :D tengkiu yer :D

Cetusan Minda said...

my anak buah detect kencing manis masa umur 17 thn . jenis 1 . now baru 18 dah suntuik insulin ... genetik .

Mime MF said...

takut sangat kencing manis..memang kena jaga permakanan kita...

Nadratul Syazwana said...

Manis manis juga boleh mengakibatkan jerawat T_T

tiga lalat said...

Salam. Hee kena bersenam juga selalu untuk elak terkena kencing manis.

MNH SASTERA MELAYU said...

Bukan sahaja Daim, saya rasa semua coklat dan gula gula menambah gula dalam badan. Saya tak minat nak makan Daim sebab coklat dia keras. hehehe

Kathy R'bain said...

Kathy pun baru try coklat Daim. Mmg sedap.

aRz MoHa said...

sokong kena jaga kesihatan. Tetapi walaupun penyakit ini semakin teruk jgnlah setengah pihak mengambil kesempatan menaikkan harga gula

Scha Nazri said...

risau jugak kena diabetes ni sbb mak ada diabetes :(

maria said...

samalah mak saya pun diabetis.
anak2 pun saya turut kawal intake gula sbb dah ada family history...risau jugak...

Kakzakie said...

Masa makan tak ingat sebab sedap kan Nina. Bila dah kena barulah menyesal...

Cegah sebelum ianya hinggap.

LYAfrina said...

tq for sharing..
org kita suka sgt mkn mnis2..kuih muih pon byk y manis2

ain syafieqa said...

wuhuu..nasib baik bukan peminat tegar coklat

Khai♥Rin : anies said...

akutt...keturunan sy mmg ada penyakit ni

Puteri Wanita said...

sedap kan.. wpun dah tahu tak bagus makan juga :p

puteri kasih said...

ayah puteri pun pesakit diabetes...memang kena control pemgambilan gula. Mencegah lebih baik dari mengubati kan :D

Fly zefree said...

tak pernah makan coklat nih. banyak mana kandungan gula ni doktor?

btw hope jrngah n follow ^^

http://samplevody.blogspot.com/

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Type 1 DM?
Means dari kecik dah amek insulin tuu..
Betul ke?
Kalau awal2 makan ubat, then later on baru cucuk insulin, tu type2 DM.

Pha Is said...

nice share.. boleh meningkatkan awareness rakyat malaysia tentang diabetes.. :)

Nadratul Syazwana said...

Kenapa cerita pasal Daim niii T_T Lama dah tak makan. Teringinnn

Farrah MF said...

Tabiat pemakanan kita kena betul-betul jaga. Lagipun sekarang dah banyak exposure mengenai penyakit ni, kesan & cara2 nak hindar.

Kopiolimauice said...

kna minum air masak bnyk2 bgi balance

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Semoga kita dijauhkan dari penyakit camni...

ros_reeza said...

semoga dijauhi dari penyakit ni..

Miz Eija said...

Salam perkenalan sis,,, jemput singgah blog eija..

#eija pun suka sangat coklat daim... huhu kalu ke langkawi tak lepas peluang memborong daim hihi

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com