24 November 2014

Coklat Daim Menambahkan Gula Dalam Badan


Salam Readers..


Jumlah Penghidap Diabetes Meningkat 2 Kali Ganda | Dalam bulan ni, banyak orang beri sekurang-kurangnya 3 bungkus coklat yang kesemuanya dari Langkawi. Bagi aku memerangkap doktor pemakanan tak bertauliah di rumah harus lah mengurangkan gula kerana my mum adalah penghidap kencing manis Jenis 2. 



Coklat DAIM



Jumlah penghidap diabetes di Malaysia meningkat lebih 3 juta orang berbanding 1.5 juta pada tahun 2006. Ramai orang awam tidak sedar mereka adalah penghidap diabetes. Jumlah ini dijangka meningkat sehingga 25% menjelang tahun 2020.



Diabetes adalah penyakit senyap tidak menunjukkan tanda-tanda awal sehingga 7 - 10 tahun, kemudian barulah melibatkan komplikasi seperti serangan jantung, strok, kerosakan buah pinggang dan masalah penglihatan. Jangan terkejut kalau kanak-kanak pun penghidap diabetes.


Simpton Penghidap Diabetes


Perbezaan diabetes - Jenis 1 (badan tidak menghasilkan insulin dan perlu mengambil suntikan insulin sendiri), Jenis 2 (sel-sel tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin / insulin yang dihasilkan tidak mencukupi). Kedua-dua adalah jenis serius jika tidak diurus dengan baik.



-Berita TV3 edisi Sabtu [15Nov]
-Walaupun tiada penyakit genetik berkaitan diabetes tapi perlu jaga kesihatan dan banyakkan minum air :)



*Autopublish

26 comments:

  1. Jauhi makanan manis.. tapi payah tu..moga dijauhkan penyakit..

    ReplyDelete
  2. bagus perkongsian ni... sebelum ni kita tak pernah tahu pon symptom2 diabetes ni...skrg dah boleh beware... :D tengkiu yer :D

    ReplyDelete
  3. my anak buah detect kencing manis masa umur 17 thn . jenis 1 . now baru 18 dah suntuik insulin ... genetik .

    ReplyDelete
  4. takut sangat kencing manis..memang kena jaga permakanan kita...

    ReplyDelete
  5. Manis manis juga boleh mengakibatkan jerawat T_T

    ReplyDelete
  6. Salam. Hee kena bersenam juga selalu untuk elak terkena kencing manis.

    ReplyDelete
  7. Bukan sahaja Daim, saya rasa semua coklat dan gula gula menambah gula dalam badan. Saya tak minat nak makan Daim sebab coklat dia keras. hehehe

    ReplyDelete
  8. Kathy pun baru try coklat Daim. Mmg sedap.

    ReplyDelete
  9. sokong kena jaga kesihatan. Tetapi walaupun penyakit ini semakin teruk jgnlah setengah pihak mengambil kesempatan menaikkan harga gula

    ReplyDelete
  10. risau jugak kena diabetes ni sbb mak ada diabetes :(

    ReplyDelete
  11. samalah mak saya pun diabetis.
    anak2 pun saya turut kawal intake gula sbb dah ada family history...risau jugak...

    ReplyDelete
  12. Masa makan tak ingat sebab sedap kan Nina. Bila dah kena barulah menyesal...

    Cegah sebelum ianya hinggap.

    ReplyDelete
  13. tq for sharing..
    org kita suka sgt mkn mnis2..kuih muih pon byk y manis2

    ReplyDelete
  14. wuhuu..nasib baik bukan peminat tegar coklat

    ReplyDelete
  15. akutt...keturunan sy mmg ada penyakit ni

    ReplyDelete
  16. sedap kan.. wpun dah tahu tak bagus makan juga :p

    ReplyDelete
  17. ayah puteri pun pesakit diabetes...memang kena control pemgambilan gula. Mencegah lebih baik dari mengubati kan :D

    ReplyDelete
  18. tak pernah makan coklat nih. banyak mana kandungan gula ni doktor?

    btw hope jrngah n follow ^^

    http://samplevody.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. Type 1 DM?
    Means dari kecik dah amek insulin tuu..
    Betul ke?
    Kalau awal2 makan ubat, then later on baru cucuk insulin, tu type2 DM.

    ReplyDelete
  20. nice share.. boleh meningkatkan awareness rakyat malaysia tentang diabetes.. :)

    ReplyDelete
  21. Kenapa cerita pasal Daim niii T_T Lama dah tak makan. Teringinnn

    ReplyDelete
  22. Tabiat pemakanan kita kena betul-betul jaga. Lagipun sekarang dah banyak exposure mengenai penyakit ni, kesan & cara2 nak hindar.

    ReplyDelete
  23. kna minum air masak bnyk2 bgi balance

    ReplyDelete
  24. Semoga kita dijauhkan dari penyakit camni...

    ReplyDelete
  25. semoga dijauhi dari penyakit ni..

    ReplyDelete
  26. Salam perkenalan sis,,, jemput singgah blog eija..

    #eija pun suka sangat coklat daim... huhu kalu ke langkawi tak lepas peluang memborong daim hihi

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com