12 Nov 2012

Resepi Tomyam Udang

Harini dah memang plan nak masak tomyam..memang kalau balik cuti mak suka masakkan tomyam untuk aku. Tomyam salah satu makanan favourite aku, tambah2 kalau kuah pekat. Kalau makan kat luar memang tomyam takda dalam list sebabnya aku lebih suka masak kat rumah. Kadang2 restoran masak tak berapa nak ngam. Makanan nie pun asalnya memang makanan orang siam. Cuma aku tak guna pes tomyam dari siam, kalau tak lagi kaw. 


Bukan susah sebenarnya nak masak asalkan nak dengan taknak ja. Kalau malas lagi lah. Bila masuk hari ke 3 stay kat rumah memang la kena bebelan pak mad. Kami memang takda sefahaman dari dulu. Ada ja yang tak kena, mengalah mak aku. Pot pet pot pet...


Memandangkan keadaan ribut dirumah dah reda aku pun masuk la kedapur buat apa yang patut. Ingat tak reti masak ke? Boleh tapi kalau tak sedap jangan komplen. Masak simple dan sekejap..tak payah tunggu berjam-jam. Chef nina ada resepinya especially untuk orang bujang, untuk student macam aku nie. Try la :)





Bahan-bahan:

Ayam - 1/3 ekor (dipotong dadu)
Udang - ikut suka la berapa ekor

Bahan A - 

3 helai bunga kantan
3 helai daun limau (daun muda)
2 biji cili melaka
4 batang jagung muda (muda klau tua keras)
1 batang lobak merah
3 biji bawang putih
2 batang serai (diketuk)

Bahan-bahan lain:

2 biji tomato
3 biji bunga kobis
1 pati kiub tomyam Maggi
2 biji bawang besar


Cara memasak:


Rebus semua bahan seperti bunga kantan, cili melaka, serai, lobak, ayam, jagung muda, daun limau, bawang putih sehingga empuk. Apabila kesemua bahan dah empuk masukkan udang, bunga kubis, tomato, bawang merah, kiub tomyam dan garam secukup rasa. 


Dah mendidih..siap untuk dimakan


Tadaaaa

|

|
|
V


Jemput makan tomyam miss nina


p/s: Malam nie nak tak nak pak mad kena makan tomyam anak dia. Hehe

13 comments:

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © 2025 cik sukα taip Designed by azhafizah.com