Assalamualaikum Readers
Resepi Jagung Cheese Leleh Lemak Berkrim | Entri lepas Nina shared resepi cucur jagung, kali ni nak share resepi jagung cheese leleh. Memang betoi meleleh cheese bila mama tunang makan. Nina masak tengahari tadi sebelum hantar Aqilah (adik tunang) balik UiTM. Bulan ni, 3 resepi berasaskan jagung dah masak, next entri pun resepi jagung jugak. Redha jelah pembaca sekalian. Nasib muka tak jadi jagung. Hahah..
Jagung cheese leleh ni pernah viral suatu masa dahulu dan senang nak buat. Semua bahan campak-campak dalam periuk tu, dah siap. Sambil tutup mata pun boleh masak. Jangan buat di rumah, gurau saja.. Tak galakkan makan selalu sebab makanan ni tak sihat. Heee
Sedia untuk ngap. Lemak berkrim kuahnya |
BAHAN-BAHAN :
4 Tongkol jagung (di potong dua)
1 Botol susu fresh milk Dutch Lady (full cream)
2 Sudu besar susu pekat (kalau nak manis boleh tambah)
2 Sudu besar Buttercup
Sedikit garam halus dan lada hitam
4 Keping Cheesedale
CARA-CARANYA :
1. Masukkan susu dutch lady, susu pekat, planta, garam dan lada dan rebus bersama jagung sehingga empuk
*Boleh juga rebus jagung dulu dan toskan, baru campur dengan bahan-bahan yang lain.
2. Bila jagung dah masak masukkan cheesedale dan tutup api. Biarkan cheese cair dengan sendirinya
aduhai.
ReplyDeletesgt sedap ni.
lama dah tak buat, nina.
tq for sharing.
buat meleleh air liur ni hah :) hi hi hi hi...
fuhh...lemak berkrim..
ReplyDeletesedapnyeeeee..
ReplyDeletelemak berkrim dh tgk gmbr.. haha
habis laa diettttt
ReplyDeletewah sedap nie boleh cuba
ReplyDeleteAdoi.. sedapnya.. Sesekali makan makanan tak sihat nie, okay je..
ReplyDeleteomnom nomm
ReplyDelete