Assalamualaikum Readers
Resepi Jemput-Jemput Maggi | Menu sarapan pagi hari rabu lepas. Stok maggi terlalu banyak hasil pemberian orang. Separuh dari stok tu sedekah pula dari simpan dan tak makan. Sampai dah tak tahu nak buat apa dengan maggi. Jadi godek-godek dalam buku resepi mak dan jumpa resepi ni. Mudah tau nak buat, boleh buat sarapan atau minum petang. Guna dari brand maggi memang sedap sikit. Rasa pedas-pedas manja gitu 😜 Anak-anak pasti suka.
Jemput-jemput maggi ni kalau terlebih tepung pun tak sedap juga. Nina guna sepaket maggi untuk 2 orang makan. Kalau ikut dalam resepi kena guna 2 paket untuk 4 orang makan. Pandai-pandai sendiri buat sukatan, kalau makan lebih dari 2 orang.
Jemput-jemput maggi |
Sedap makan panas-panas cicah sos cili |
Guna apa saja perisa pun boleh |
Bahan-bahan diadun dulu pun boleh |
Bahan-bahan :
1 bungkus maggi direbus dan toskan (rebus sekejap jangan hingga kembang)
3-4 cawan tepung gandum (sukatan bergantung kepada maggi)
2 camca sayur campuran - kacang peas (optional)
5 ekor udang (dipotong dua)
1 batang daun sup atau daun bawang
Garam secukup rasa
2 biji cili padi (hiris halus)
1 biji telur
Cara-caranya :
1. Rebus maggi jangan sampai terlalu kembang. Air rebusan maggi jangan di buang.
2. Masukkan tepung ke dalam bekas maggi. Masukkan udang, daun sup, cili padi, garam, telur dan air rebusan maggi. Gaul hingga sebati sebelum digoreng. Telur tu untuk lembutkan adunan bila dah siap dogoreng.
Mudah nak buat kan? Selamat mencuba 😬
macam menarik. nak try buat la nanti kalau ade kesempatan
ReplyDeleteIni resepi baru. First time dengar
ReplyDeleteWahhhh....lain mcm sungguh resepinya ni....good try gitu!Tambah lagi makan berdua bersama pasangan sejoli hihi.... Murtabak maggi dah buat lum?
ReplyDelete