Assalamualaikum readers
Resepi Kerabu Maggi Sedap | Lama teringin nak buat kerabu maggi ni sampai lah nina borong maggi dalam Shopee! Tak puas makan kalau beli. Salah satu banyak sayoq dari maggi, kuah sikit. Elok kerabu maggi ni buat sendiri dari beli, boleh tambah bahan ikut suka hati lalalala...
Resepi Kerabu Maggi Sedap! |
Memang mudah nak buat. Bahan-bahan pun senang cari. Lagi banyak bahan lagi sedap! Terangkat, meratah kerabu maggi sampai pukul 10 malam. MIL dah dinner pun makan lagi. Menantu masak tak pernah ditolak 😂 Siap request buat lagi. Nina buat berasaskan seafood. Kos mahal sikit. Total hangus beli bahan-bahan dalam RM 33.10 😋
Bahan-bahan :
6 pek maggi (perencah jangan buang)
800g udang (size medium)
5 ekor sotong
Sedikit gula
2 sudu sos ikan (3 pek maggi)
Sayur-sayuran (10 biji tomato ceri, separuh carrot, daun ketumbar) - dipotong
2 biji air limau kasturi (perah ambil air)
4 sudu air rebusan udang, sotong (lepas rebus jangan buang)
2 cili padi hijau (potong kecil)
Caranya :
1. Nina mulakan dengan rebus seafood dulu, rebus sekejap sampai udang dan sotong tukar warna. Simpan sikit air rebusan di dalam bekas lain.
2. Kemudian air rebusan guna untuk rebus maggi pula. Rebus jangan sampai kembang. Kalau kembang tak sedap.
3. Sediakan mangkuk/bekas besar, kemudian masukkan perencah maggi, sos ikan, air perahan limau, sedikit gula dan air rebusan. Gaul sehingga sebati dan cuba rasa. Kalau secukup rasa baru onzzz!
4. Masukkan kesemua bahan, seafood, maggi dan sayur. Kacau rata. Baru maggi kena kuah dan sebati.
p/s : Motif nina guna air rebusan tu nak bagi sedap dan manis bila makan kerabu ni dan bancuh dulu kuahnya sebab tak nak bila makan rasa tak balance. Tak rasa masam, manis, pedas dan masin gitu.
sedap nih..buat sendiri lagi puas hati..
ReplyDeleteyum yum...nampak sedap sbb byk seafoodnya
ReplyDeletememang nampak sedap
ReplyDeletesedapnyaaaaa… buat sndiri brupuas hati kan.
ReplyDeleteAla terliur lak. Patutlah mahal sikit kan kerabu megi ni, kos bahan dia tu kasar sikit. Huhuhu
ReplyDeleteAlaaa...selalu makan kat kedai Siam je...dapnya la...memang kena buat sendiri la nampaknya ni
ReplyDeletetetiba rasa nak ke Kota Bharu. first makan masa jenjalan kat sana.
ReplyDeletelama xbuat kerabu maggi sbb kalo nk buat kena guna yg maggi thai tu
ReplyDeleterajin wat kerabu maggi naaa
ReplyDeleteSedapnyaaa... Lama x mkn.. Betul benda2 mcm ni kena buat sdri baru puas nak makan
ReplyDeleteNmpk sedap tu nina msk hehe mmg kalau nk puas mkn mmg kene msk sendiri. Sb skrg rrsepi senang je nak dpt.. Selalunya msk mesti jd lbh sedap dr kedai haha
ReplyDeleteBetul kalau masak sendiri puas makan. lebih sedap dr kedai
DeletePergh!! Mengancam betul kerabu maggi Nina..
ReplyDeletepenah tanya kat food truck, semangkuk kecil ni dah RM10. udang seketul je kot. sotong ada laa 2-3 ketul...
ReplyDeletelama x buat ni, nina. tapi bukan aida yg buat, husband :)
ReplyDeletekebetulan ofismet dia kelantanese. diorang kerap buat kat ofis. so husband tau serba sedikit resepi asli kelantanese lah. tapi mudah je.
kos mahal tapi muai kan kita sekeluarga. puas hati.