5 Apr 2021

Review Telefilem : Penunggang Agama (2021)

 Assalamualaikum Readers


Review Telefilem : Penunggang Agama (2021) | Sambil layan contraction selang 6 minit, Nina layan telefilem ni sebab FIL dah beli hanya RM 15. Walaupun cerita seram tak sesuai ditonton oleh ibu mengandung, for me okay 👌🏻😆 Telefilem ni banyak pengajaran dan pengarah tak ikut abangnya, Syamsul Yusof macam filem Munafik. Jalan cerita hentam penunggang agama di luar sana, jangan mudah terpedaya di zaman fitnah ini




Telefilem ‘Penunggang Agama’ diinspirasikan dari Munafik dan Khurafat. Kisah dari amalan ilmu hitam dan bagaimana seorang manusia itu sanggup melakukan benda syirik demi mendapatkan harta dan nama. 


Tok Aji & bini mudanya

Azira ni walaupun free hair tapi pandai mengaji. Harap seru tutup aurat tu sampai nanti


Apabila keluarga Amir (Zul Ariffin) diganggu. Segalanya bermula apabila ibu tiri Amir (Sabrina Ali) terlihat hantu di rumah sehingga dirasuk. Dato Hafsham (Dato Jalaludin) terus mendapatkan bantuan Tok Aji (Nasir Bilal Khan), pengamal perubatan yang penampilannya seperti pengamal ilmu ajaran sesat.



Isteri Amir, Anna (Azira Shafinaz) hairan dengan cara perubatan Tok Aji dan mengadu pada suaminya yang Tok Aji seorang bomoh. Sebagai bekas pelajar Al-Azhar, Amir tak percaya dan mengatakan Tok Aji seorang scammer. 




Tak nak buat spoiler, boleh tengok sendiri ya. Boleh kaji sihir Al-Junun yang ada dalam scene. Pengajarannya, setiap orang islam wajib hafal surah-surah untuk pertahankan diri dan keluarga dari gangguan syaitan. Alhamdulillah hubby hafal. Berbaloi bayar dan ada sambungan nanti.


9 comments:

  1. Seram tak seram sangat lah kiranya ni. Kira ada kaitan lah dengan 2 filem tu. Pengajaran yang nak disampaikan tu penting.

    ReplyDelete
  2. ni yang nak tengok jugak ni nanti

    ReplyDelete
  3. Nak tengok tapi takut. Haha. Nasib baik bukan Syamsul Yusof yang berlakon. Bagi saya dia kureng sikit talent acting tu.

    ReplyDelete
  4. Tengok sikit hari tu, budak2 kat rumah takut lak. Nanti nak sambung tengok.

    ReplyDelete
  5. nasib u tak bg spoiler sbb mmg nak tgk sendiri hehe

    ReplyDelete
  6. Ada tgk iklan movie ni kat astro. Masa tu nampak pelakon Sabrina Ali dah kurus dah skang. Kalau movie ni tayang bukan time pkp, mungkin boleh lawan kutipan filem munafik dan khurafat. Nice info kak. hihi

    ReplyDelete
  7. ramai review kata filem ni bagus dan banyak pengajaran... no wonder dpt kutipan tinggi ;-)

    ReplyDelete
  8. ala...tengah excited baca sekali habis dah...tq reviewnya..

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com