17 Apr 2021

Tips Mudah Bersalin

Assalamualaikum Readers


Tips Mudah Bersalin | Selawat Dan Makan Kurma Bantu Mudah Bersalin | Case Nina menjadi persoalan doktor dan nurse. Macam mana dalam masa 15 minit pecah air ketuban (dah nampak kepala baby) dan terus deliver baby. Alhamdulillah semuanya kuasa Allah. Masuk kandungan 9 bulan memang dah consume makan kurma hari-hari. Beruntungnya Nina bila baby umur 6 bulan, position baby dah ke bawah ☺️


Kurma Safina tak ada biji

3 April - Sehari sebelum admit. Uncle Azman belanja dinner macam tau baby nak keluar

Kerap melakukan bersama, salah satu cara mudah bersalin


Mostly first mom ni, knowledge zero kalau tak banyak membaca. Rajinkan membaca, boleh jadi tabiat tu terkenan ke baby. Anak rajin membaca. Tips Nina bersalin hanya amal 6 benda saja. Tak perlu susah-susah nak buat senaman bagai 🤣🤣


Tips di labour room

Membantu ayat ni


1. Banyakkan berjalan dan naik turun tangga


2. Masuk 8 dan 9 bulan kerap bersama suami untuk bukaan pintu rahim. Jangan risau, baby selamat. Buat dengan perlahan dan lemah lembut


3. Makan kurma 3 biji sehari dan selawat


4. Masuk wad setiap masa selawat, baca al-fatihah setiap kali sakit contraction datang.


5. Jangan lupa baca “La ila hailla anta subha naka inni kuntum minall zolimin”


6. Baca juga ayat ni masa sakit


Semoga tips ni dapat membantu bakal-bakal ibu mudah bersalin dengan selamat. Hakikatnya, Nina sakit contraction almost 28 jam. Setiap orang berbeza-beza. In shaa Allah dipermudahkan ❤️


 

31 comments:

  1. InsyaAllah nnt preg nak amalkan jg ni

    ReplyDelete
  2. 28 jam tahan contraction?! Lamanyaaaaa, serammm kita baca hehehe.
    Besar pengorbanan seorang ibu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atiqah : ada yang sakit lama ada yg sekejap. Syg ibu kita selagi masih ada :)

      Delete
  3. Amalan yang baik pasti ada hikmahnya. Alhamdulillah. Terima kasih atas perkongsian Nina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah : boleh jd rujukan Fiza nanti bila ada rezeki :)

      Delete
  4. Semua ibu mengandung mengharapkan kemudahan bersalin.

    ReplyDelete
  5. Beruntung wanita yang merasa nikmat jadi ibu. Entahla berpeluang ke tidak..

    ReplyDelete
  6. semoga dipermudahkan ibu ibu untuk bersalin. Doakan saya dapat merasa semua itu. Hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eka : In Shaa Allah doa baik2 bt Eka dan suami

      Delete
  7. dah taknak lalui lagi... Good luck kepada adik adik yag sedang berjuang

    ReplyDelete
  8. Tahniah, Nina dan suami. Selamat menerima kehadiran ahli keluarga baharu. Selamat berpantang. Moga Nina dan baby sihat sentiasa :)

    ReplyDelete
  9. Wah....sama la kita..akak masa bersalinkan Dania kembar darah...memang sakit giler..siap kena tuduh ngan staffnurse akak minum air selusuh bagai la..lama sakit dalm ward 3 hari..dalam labour room dari 10pm sampai 5am baru Dania keluar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA : betul akak doc asyik tanya ada ambil air selusuh ke tak. Memang bahaya air tu lg susah baby nk keluar

      Delete
  10. next time boleh try. Teringat pasal kisah kat LR serik jap. tapi tengok muka baby memang nak baby lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naniey : bila teringat LR memang serik. Kena jarak baru tak serik lg hehehe

      Delete
  11. Alhamdulillah. MasyaAllah..mudahnya nina bersalin.. nina, bole tolong tak, kalau yaya pregnant nanti tolong ingatkan yaya post entri nina ni eyh...hahahha <-- bole tak cmni
    lol
    bestnya dgr bnda baik cmni..dpmudahkan bersalin. hrp baby & mummy sihat walafiat berterusan hndaknya ye AAMIIN ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaya : Alhamdulillah.. Inshaa Allah nanti nina ingatkan yaya. Terima kasih :)

      Delete
  12. Alhamdulillah.. Rezeki Nina..
    bagus perkongsian Nina buat ibu-ibu yang baru mengandung pertama kali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha : Alhamdulillah dipermudahkan bersalin

      Delete
  13. Wahhh! Ms sy mengandung, rajin sangat berjalan mcm xthu penat.laki sy tgk pon risau.. Mungkinn itu salah satu memudahkan sy besalin masatu.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadya : siapa yg suka berjalan memang tak rasa penat hahaha

      Delete
  14. rezeki org bersalin kan... ada yg mudah ada yg susah... tetiba teringat air selusuh pula hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anies : minum air selusuh tu mengarut. Buat baby meninggal ada lah

      Delete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com