29 Apr 2021

Buah Cape Gooseberry

 Assalamualaikum Readers


Buah Cape Gooseberry atau dalam bahasa melayunya buah letup. Zaman kecik buah ni kutip dalam hutan main masak-masak rupanya boleh makan dan harga agak mahal 😂😂 Semenjak start review makanan buffet di hotel memang terlajak sedap buah ni 😅 Nampak cantik dijadikan hiasan rupanya sedap dikunyah.


Nampak tak buah gooseberry

Buah harga kayangan ni


Nak dapatkan stok buah ni bukan semua tempat ada jual. Kalau makan di Royale Chulan memang chef suka guna buah cape gooseberry ni dalam hiasan. Nina akan kutip buat hiasan dalam pingan 😂 Buah ni rare untuk dicuba, rasanya tak tau nak describe macam mana. Kalau makan di hotel nampak buah ni try lah 👍🏻 Tahun ni melepas review ramadhan 4 hotel sebab dah bersalin 🙃 harap ada rezeki tahun depan.


18 comments:

  1. Nampak macam buah biasa je, rupanya harga kayangan ye hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atiqah : harga sekilo berpuluh ringgit hahah

      Delete
  2. sedap nmpknya tu..tkpernh dgr

    ReplyDelete
  3. Serius tak tahu buah ni boleh makan dan harga kayangan. Biasa tumbuh liar je. Zaman kanak-kanak kalau nampak buah ni memang suka letopkan. Baru tahu namanya cape gooseberry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah : ye dulu ingatkan pokok hutan tp rasanya yg ini import punya bkn dari malaysia.

      Delete
  4. buah letup yg pokok2 menjalar tu ke
    kalau yg tu memang sedapp sis dulu suka kutip mkn he hee
    tp yg ni mcm lain sikit bentuknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Sara : yang ni lain sikit sbb buah import

      Delete
  5. dulu zaman budak2 suka makan ni tapi bila tua2 ni tekak macam cannot go dengan rasa dia haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Litah : hahaha kalau tak biasa memang tak boleh makan

      Delete
  6. menarik dijadikan hiasan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas : memang sesuai dijadikan hiasan makanan

      Delete
  7. Buah letup2 kelambu
    Banyak sangat khasiatnya sebab iru mahal harganya sekarang

    ReplyDelete
  8. Macam tak pernah makan buah ni. Tapi buah harga kayangan yang saya suka sangat makan sekarang adalah buah avokado. Tapi mak ai harga dia..dua biji dah RM15. Tutup mata je bayar sebab nak makan sangat..aish..

    ReplyDelete
  9. Ehhhh,macam xpenah nampak buah niii

    ReplyDelete
  10. Waktu kecik-kecik dulu selalu makan buah ni. Cepat masak di pokok. Hari ini petik, esok ada yang masak lagi.Sekarang susah nak jumpa.

    ReplyDelete
  11. Next time pergi hotel, kena belek betul² ni.. Nak cuba juga buah dari kayangan. 😃

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com