22 Apr 2021

Cara Daftar Kelahiran Anak Di JPN Ketika Covid

 Assalamualaikum Readers


Cara Daftar Kelahiran Anak Di JPN Ketika Covid | Alhamdulillah semalam selesai daftar anak di JPN. Nina dah prepare borang dari hospital dan apply form di website JPN, mudah hubby nak buat urusan. Sedia maklum, urusan di JPN selepas pandemic covid ni dah lain. Semuanya kena book tarikh dahulu.


Sijil kelahiran siap

MyKid

Book date di JPN sebelum berurusan


Di sertakan sekali borang-borang lain sebagai rujukan JPN seperti sijil nikah, ic parents etc. Nampak remeh tapi dalam masa 60 hari dari tarikh kelahiran kena selesai pendaftaran anak.


Bawa dokumen yang disenaraikan


Kedua-dua borang ni akan dapat bila dah discharge. Kalau hilang kena buat report polis. Sila jaga baik-baik



Di bawah ni, Nina tunjuk step by step untuk sesiapa yang baru jadi parents. Bila borang lengkap, urusan pun mudah cuma yang lambat tu sebab tunggu giliran. 


STEP 1


Klik gambar dan terus link ke website



STEP 2 



Klik gambar untuk ke website



STEP 3



STEP 4 



STEP 5



STEP 6



STEP 7



STEP 8 



STEP 9


Pastikan semua maklumat betul dan tiada salah ejaan, nanti di kaunter JPN dah tak boleh tukar maklumat



Semoga entri ini membantu new parents. Yelah dah jadi parents, semua benda baru kena explore sendiri. Semoga urusan dipermudahkan Allah 🤲🏼

23 comments:

  1. Alhamdulillah.. Perkongsian yang bermanfaat.. sekarang ini semua nak kena ada temujanji..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...Tahniah Nina dan suami 💐

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah..settle satu urusan penting.
    Hi Harraz! Assalamualaikum :)

    ReplyDelete
  4. Nampak mudah keyin kat website tuu. Sedappp nama baby tuu? 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadya : nampak mudah tp byk kena isi 😬

      Delete
  5. Wah sekarang daftar guna online macam ni je ye.
    Tq for sharing this Nina.

    ReplyDelete
  6. tahniahnyer ciknina n hubby n new baby., ;p
    semua dokumen lengkap urusan pun jadi segera.,

    ReplyDelete
  7. Perkongsian yang bermanfaat. 👍🏼👍🏼

    ReplyDelete
  8. Sekarang mudah dan senang kena isi online.. bagus pengkongsian ni nina

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah..selesai..hi baby Harraz!

    ReplyDelete
  10. Good info utk new parents kak. Terbaik kak. Tahniah juga akak dapat baby. hihi. :)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah . Perkongsian yg bermanfaat

    ReplyDelete
  12. Memang betul. Banyak bezanya kalau daftar bukan waktu begini.

    ReplyDelete
  13. disebabkan minta sijil nikah mak ayah tulah yg menyebabkan ramai anak-anak tak ada sijil kelahiran... tp bagus jg cara tu. kita boleh tahu latar belakang bayi... sekaligus menjamin masa depan bayi...

    p/s Harraz bla nk dtg KL ni? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anies : itulah kesian anak2 yg tak sah taraf ni tp semua utk masa depan bayi. Harraz nk dtg KL bln 6 ada kenduri tp kes mcm tak nk turun hehehe

      Delete
    2. kan... khilaf mak ayah anak yg kena tanggung...

      Delete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com