Assalamualaikum Readers
Resepi Ayam Masak Kurma | Lama tak makan kurma ayam masakan mak jadi dah ada bahan-bahan maka jadilah kurma ayam tanpa buah kurma 😂😁 Nina paling suka kurma daging dari ayam. Sebab daging nak masak hingga empuk makan masa. Ini pun masak untuk hubbyku pulang dari kerja, pulang dari kerja nak makan. Macam nak nyanyi pulak.
Resepi Kurma Ayam pekat berkrim disukai ramai |
Dengan adanya serbuk kurma dari Adabi. Mudah kerja mem Nina nak masak. Semudah A B C D E 😂😂 Baru perasan daa belakang paket serbuk kurma ada resepi yang tak berapa nak lengkap. Meh Nina tolong lengkapkan resepi. Hehe.. Mana tau boleh jadi menu bulan puasa nanti. Bila masak ingatlah Nina ya 😂😂
1 paket sudah cukup |
Bahan-bahan :
1 paket serbuk kurma Adabi
6 ketul ayam
2 ulas bawang merah
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 biji bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis
1 biji tomato
1 biji ubi kentang
Air secukupnya
3 sudu besar santan
Garam, gula dan perasa secukupnya
Caranya :
1. Bawang dah halia ditumbuk. Boleh juga blend.
2. Tumis bawang bersama bunga cengkih, lawang etc sehingga wangi.
3. Masukkan air dan serbuk kurma Adabi. Biarkan seketika.
4. Masukkan ayam dan ubi kentang, rebus sehingga empuk.
5. Kemudian masukkan santan dan kacau sebati.
6. Bila ayam dan kentang dah empuk, masukkan garam, perasa dan gula bersama tomato. Dah siap!
kalau kurma kambing laggiii terangkat...mkn dgn nasi beriyani waduhhh lapoooo
ReplyDeleteAkak kan..kalau masak kurma ayam memang susah nak menjadi...apesal ntah
ReplyDeleteWah sedapnyaa!!! Jadi senang la nak buat bila ada serbuk kurma adabi kan..
ReplyDeletethank you sharing resepi :)
ReplyDeletefav kurma ayam..kalau org klate mkn ngan budu...yummy
ReplyDeletekite pun suka masak kurma.. senang pulak tu.. kurma telur pun okay hehe
ReplyDeleteTq nina..utk resepi ni..jrg shida msk kurma sbb husben kureng skit kurma ni..
ReplyDeletelama tak makan kurma ayamm. sedap jgk ni.
ReplyDeleteSekarang semua senang ada rempah dipaketkan. Adabi memang bagus, semua jenis masakan ada.
ReplyDeleteSamaa lama juga tak masak kurma ayam selalu kari je , rempah kurma ni mmg dah best lagi kalau tmbh ubi kentang
ReplyDeleteKak Amie sekeluarga pun suka kurma ayam. Sedap sangat! Kalau masak kena kuah lebih sebab anak-anak suka cari kuah.
ReplyDeleteFavourite ni masakan kurma. Sal suka taruk rempah banyak2. Kalau kat rumah ni ramai komplen tergigit pelaga. Hehe
ReplyDeleteMudah rupanya masak ayam kurma. Tapi itulah, sejenis kurang suka makan ayam masak kurma. Tapi kena tahu jugalah cara masak dia, kot ada orang request boleh lah masak kan. Tq Nina
ReplyDeleteKami suka kurma kambing.. Aduhaiii sedapnyaaaaaa.... Ya Tuhannnn.. Makan kurma kambing ni memang xleh bawak berbincang ya 😅
ReplyDeletejap lg sy smpi eh... lunch hour ;-)
ReplyDelete