12 Feb 2021

Mati Itu Pasti Walau Seekor Merpati

 Assalamualaikum Readers


Mati Itu Pasti Walau Seekor Merpati | Salam Jumaat semua. Nak dijadikan cerita Sabtu lepas, keluar sebab nak siram pokok-pokok. Hubby nampak burung merpati dah terlentang di pasu. Masih hidup lagi tapi dalam keadaan lemah. Tak pasti sebab apa, mungkin penyakit, tak cedera. Nak bawa ke klinik, tak pernah nampak klinik untuk burung yang ada anjing dan kucing. 


Merpati betina. Hasil paksa makan ada jugak pelaburan dalam kotak



Kesian tengok kepala terlentok, di belakang leher kemerahan. Sapu minyak dan bagi minum air. Bagi roti pun hubby kena buka mulut, Nina suapkan. Dua hari dijaga, pagi isnin dah mati. 


Petang tu balik dari McD, terus tanam di tanah lapang area rumah. Walaupun nampak sikit pertolongan, hanya Allah yang dapat membalasnya. Kita sebagai manusia tak tahu lagi pengakhiran hidup. Masih belum cukup amal ibadah. Harap boleh meninggal dalam keadaan Husnul Khatimah. Aaaminn.. 


15 comments:

  1. Mati itu pasti untuk setiap yang bernyawa.. Besar merpati ni ye..

    ReplyDelete
  2. Sedihnyaa,, sbb kita dah cuba tapi tetap ajal :(

    ReplyDelete
  3. Harapnya burung ini tak ada anak-anak kecil di dalam sarang. Kesian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie : Betol.. kesian anak2 kalau tak ada ibu

      Delete
  4. Dah tiba masanya, kita hnya mampu berusaha..

    ReplyDelete
  5. Ala kesiannya. Merpati ni biasa hidup berkumpulan. Agak-agak kawan dia perasan tak dia sekor takde

    ReplyDelete
  6. mungkin dia tersalah landing pun boleh dtg kan kecederaan... besar pula tu yaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anies : mungkin jugak. kepala macam patah

      Delete
  7. Sedihnya. kalaulah dia hidup, rasa happy dapat membantu. Sudah tiba masa dia. Kita pun akan tiba masanya nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah : Betul hanya dpt bantu 3 hari saja

      Delete
  8. Memang sedih tengok binatang mati.
    Ya harap mati dalam khusnul khatimah. Amin.

    ReplyDelete
  9. Betul tu Nina.. mati itu pasti..
    Semoga kita diberikan kematian dalam keadan baik.. Aamiin..

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com