Assalamualaikum Readers
Resepi Tom Yam Ayam Mudah | Tom yam ni antara resepi paling senang. Kalau cakap tak reti masak, kelakar weyh 😁😂 Tak berapa suka makan di kedai sebab tom yam pedas sampai senak perut 😔😒 Terlebih pedas dan penuh dengan sayur dari ayam ke seafood. Better masak sendiri. Certain kedai kadang kedekut walhal orang makan bayar kot. Since sejak covid, semua tukang masak dah balik Thailand, jadi restoran Thai hanya available makanan biasa-biasa.
Tom yam ayam makan dengan beras basmathi |
Sedap beras ni macam Faiza - RM 21 (2 kg), nak kurus boleh mula dari rumah |
Tom yam yang Nina masak ni guna 2 kiub pati tom yam Maggi dan serbuk cili. Janji pedas ikut selera hubby. Isi ayam tu boleh letak banyak. Makan dengan beras basmathi perghh lagi best! Jaga kesihatan dari rumah. No more beras berkanji.
Bahan-bahan :
6 ketul ayam (isi ayam pun boleh)
3 ulas bawang putih (diketuk)
2 batang serai
1 batang lobak merah
5 biji cili padi
2 helai daun limau purut
1 biji limau nipis (ambil jus)
5 batang jagung muda
Bunga kobis
1 biji tomato
2 kiub Tom Yam Maggi
3 sudu serbuk cili (nak pedas boleh tambah)
Garam secukupnya
Cara Memasak :
1. Masukkan air untuk rebusan secukupnya. Masukkan ayam.
2. Dah rebus ayam sekejap, masukkan kesemua sayuran kecuali tomato, jus limau purut dan daun limau purut.
3. Dah nampak sayur empuk, masukkan kiub pati tom yam dan serbuk cili bersama tomato, daun limau purut, jus limau nipis dan garam secukupnya.
4. Masak sehingga kesemuanya empuk dan siap untuk dimakan!
La sng nya..guna kuib ja kan..nnt sha nak try la hihi
ReplyDeleteSha : Nanti try la masak
DeletePaling senang buat dekat rumah... Sedap pulak tu kannn 😋😋😋
ReplyDeleteSenang jew nak masak tom yam kan. Paling best time hirup kuah dia. Slurrrpp..slurrrppp!
ReplyDeleteAmie : Mesti buat kuah lebih sbb nak hirup. hehe
DeleteBila tengok ni, tiba-tiba terasa nak masak tomyam juga. Lama rasanya tak makan tomyam.
ReplyDeleteCik TK : Masak la tom yam
Deleteserious nampak senang, igtkan susah selama ni
ReplyDeleteAtie : senang semua campak2 siap
DeleteSedap tom yam, suka mkn dgn mihun...
ReplyDeleteNohas : Suka juga mkn dgn mihun
DeleteMudahkan nk buat tomyam . Tiba2 lapar
ReplyDeletewahhh sedapppp nya, tetiba teringin pulak nk makan :)
ReplyDeleteGuna kiub senang tapi Ai dah terbiasa tak guna.
ReplyDeleteRindu nak masak tomyam dengan rencah dalam botol beli kat sempadan Siam. Hehe.
ReplyDeleteSalbiah : Pi usha dlm Shopee bersepah org jual rencah tom yam siam
Deleteboleh laa buat pok tet lps ni hahaha
ReplyDeleteAnies : bak resepi. hahah
DeleteLagi satu, tomyam kedai banyak bawang je lebih. Eh, ada ye beras basmathi cap rambutan 2kg. Tak pernah jumpa. Saya biasa beli basmathi faiza.
ReplyDeleteAzhafizah : Betul banyak bawang dan sayur2. cap rambutan baru keluarkan basmathi jenama sendiri
DeleteMemang rindu hendak makan tomyam di kedai Thai yang biasa makan.
ReplyDeleteBetul itu buat sendiri, boleh buat ikut pedas mana dan bahan pun letak banyak mana.
NA : Beli saja pes tom yam Thai. ada jual di Shopee dan buat sendiri.
DeleteMeriha tomyam nina.. memang mudah masak dengan kiub tomyam..
ReplyDelete