27 Mar 2021

Senarai Barang Baby Sebelum Bersalin Di Hospital

 Assalamualaikum Readers


Senarai Barang Baby Sebelum Bersalin Di Hospital | Senarai Barang Baby Ketika Covid | Musim wabak Covid-19, ibu mengandung, ibu bersalin dan menyusukan bayi baru lahir sangat berbeza rutin harian. TAHNIAH buat ibu-ibu yang mengandung di musim PKP ni 💪🏼💪🏼 Semua kena buat sendiri dari check up hingga ke labour room. Suami tak boleh teman (duduk luar bangunan hospital, suami dapat azan tepi pintu ward) kecuali laki kaya boleh request nak bersalin di Prince Court dan seangkatan 🤪😆


Barang baby beli di Shopee + disponsor oleh mak & mama



1. Tuala mandi - MIL beli

2. Hooded Bath Towel Blanket - RM 12.22

3. Baby Romper - RM 25

4. Baju tangan panjang Tiny Button - RM 19.90 x 2 pasang (Parkson)

5. Baju tangan pendek Fiffy - MIL beli

6. Tuala muka - MIL beli

7. Barut baby (3 pcs) - RM 2.99

8. Baby Changing Mat Waterproof - RM 9.50 (free 1)

9. Mitten & Booties (2 pcs) - RM 2.27 + MIL beli (2 pcs)

10. Plastik packing (zipper bag) - RM 11.50

11. Baby Wipes (100 pcs x 2) - RM 3.38

12. Pureen Detergent with Softener - RM 23.40 (Parkson)

13. Fiffy Towel (2 pcs) - RM 13.99

14. Set pakaian baby Pureen - MIL beli

15. Kain bedung (4 pcs) - RM 17.80

16. Botol susu Pureen (2 bottles) & 2 Tier Dispenser - RM 13.30 | Botol susu Philips Avent (2 bottles) - MIL beli

17. Johnson’s Baby Mini Travel Kit - RM 9.12

18. Cotton bud - MIL beli

19. Palmer’s Nursing Butter - RM 24.90

20. Puting Philips Avent (0-6m) - RM 28.90

21. Minyak Yuyi (22ML) - RM 10.50

TOTAL = RM 441.19 (tak incl postage beli di Shopee)


Pakaian baby hanya sepasang baju, 1 pampers, 1 kain bedung, mitten & booties sahaja


Nurse dah pesan, bersalin time covid ni tak perlu nak bawa 4 5 bag macam lari rumah. Doktor Penang General Hospital takkan admit ibu dan baby berhari-hari kalau takda masalah. Menginap 1 malam saja.


Botol susu boleh guna dari usia sebulan. Philips Avent MIL beli

Set mandian dan minyak yuyi beli set travel, mudah nak bawa ke mana saja. Nursing butter untuk kurangkan kesan melecet bila bf. Cotton bud tu untuk cuci tali pusat bukan telinga.

Changing Mat beli 1 percuma 1 (boleh bawa travel), Pureen detergent tu mahal kalau beli di luar. Redeem point Parkson no hal


Pureen changing mat ni waterproof. Mudah dibawa ke mana saja

Pampers beli pek kecil sebab tak pasti size sebenar baby - RM 9.49 (beli di Shopee), Fiffy wash ni boleh basuh botol susu, puting, buahan & sayuran (bila baby dah boleh makan solid food) - RM 7.13 (100ML x 2)

Travel Mattress Set - RM 132.80 (baby baru lahir 0-3 bulan tak digalakkan tidur alas bantal). Guna tilam dan bantal panjang saja)


Pureen Manicure Set - RM 7.00

Manicure set beli macam ni mudah dan tak cepat hilang



Barang-barang baby beli dari usia kandungan 5 bulan (beli yang perlu sahaja). Semua beli online 👍🏻 Beli awal dan packing siap-siap dalam bag (usia kandungan dah masuk 7 bulan). Kalau tak nanti kesian hubby pening nak packing, kalau tiba-tiba sakit dan kena pi hospital. 


Kain bedung beli sikit, baby makin besar memang tak suka dibedung. Tali barut pun beli sikit sebab nanti makin besar kena beli yang baru.

MIL beli, balik rumah abah kata macam baju rimau 😂 Mama dah beli ambik sajalah

Baby blanket ni paling comel dan fluffy

Terikut SIL bongsu. Semua benda nak unicorn 🦄

Outlet Tiny Button London ni baru buka di Queensbay Mall. Sedap kainnya. Teringin nak beli untuk anak dari zaman bujang lagi

Nasib baik MIL beli jenis ada lubang ni. Memang prefer pakai baju masuk udara ni, kalau tak naik ruam kulit baby pakai baju kain tebal dengan bengkung, barut lagi

Beli untuk lindung baju bila anak dah start makan


Untuk barang-barang baby, Nina prepare 2 bag - 1 untuk hospital & 1 untuk balik berpantang. Baju tak perlu beli banyak sebab baby cepat besar. Lepas 6 bulan baru boleh borong baju anak. Harap mental tak down bila tiba masa nanti. Bersalin hospital kerajaan ni bukan 24jam hubby duduk celah ketiak 😌 Semoga Allah permudahkan urusan Nina. Harap entri ni boleh dijadikan panduan buat bakal-bakal ibu 🙋🏻‍♀️


P/S : TQ yang komen tanya bila due date, In shaa Allah lagi 2 minggu tapi date doc bagi bukan boleh caya. Sekarang dah start tanda-tanda nak bersalin. Semoga tak kena induce (paksa bersalin). Kun Faa Yaa Kun, baby akan keluar ☺️ 


12 comments:

  1. Welcome to motherhood. Semoga dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  2. Semoga selamat dan dipermudahkan urusan bersalin nina!!

    ReplyDelete
  3. wah dah nak dapat baby semoga dipermudahkan urusan nina...

    ReplyDelete
  4. Lengkap dah semua persiapan tu Nina. Semoga dipermudahkan segala urusan dan selamat bersalin. Aaminn...

    ReplyDelete
  5. Seronok betul Mak Tok nak dapat cucu ni...banyak brang Mak Tok sponsor...tahniah...x sabar nak tgok wajah baby..mesti comel macam mama dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA : Tok Ma memang suka shopping. Heheh. Terima kasih akak. Nanti dh selamat boleh upload gambar baby

      Delete
  6. Wah.. Due date dah dekat. Amboi garang baju baby corak ghimau tu ye. Semoga dipermudahkn Nina. Kuatkan semangat. Walaupun sorang je tapi banyak orang doakan Nina tau

    ReplyDelete
  7. Perkongsian yang details..
    Semoga dipermudahkan semua urusan Nina.. Bukan mudah mengandung, bersalin, pantang dalam musim PKP ini..

    ReplyDelete
  8. wuuuu jadi rindu nak ada baby lagi ni.hehehe moga dipermudahkn bersalin tauuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadya : Ada rezeki tak ke mana. Hehehe. Aaaminnn terima kasih :)

      Delete
  9. nenek punya excited mcm nk dpt baby baru heheheh

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com