7 December 2017

Kenapa Belum Kawin?


Assalamualaikum Readers 😙


Kenapa belum kawin? Memilih eh.. Haha 

Why tanya orang belum kawin? 

Bermacam soalan aku terima, include mak dan bapa, soalan dari pelbagai jenis orang, umur, jantina, education background etc. Bila Nina nak kawin? 😝😝


2 years more and countings !! Sangat secret soal personal life sebab tak penting nak bagi tau orang. Ini pun tayang muka bf half.. Jangan marah 


Dah stable at work, comfortable position and gaji. Gaji entirely untuk diri. Nak beli apa.. beli. Nak makan mana.. makan (2x5 macam bf), nak travel mana suka hati 😃😃 Tak perlu risau household expenses. Once put aside duit parents, another is ours. Dapat berbakti to parents, boleh gurau dan manja. Spend so much time dengan mereka. 


Kesian anak makcik. Takda suami dan anak2. Nanti tua sapa nak jaga? - soalan mamak kedai runcit untuk mak (anak sendiri gaduh dengan bini depan public 😆😆)


Sapa kata orang single/tak kawin lonely? Tak semestinya people feel that way, then kena feel the same way. Tak perlu weird people sedap2 nak label andartu or andarlusia. Ada yang kawin, tapi masa tua alone jugak. Anak2 tinggalkan. Suami meninggal. Yang kawin muda, bercerai, anak kena jaga. Kawin lama, anak ramai, suami/isteri buat hal.


So leave all to Allah. Tak tau jumpa tak dengan hari tua kita. Allah sebaik-baik perancang. Sampai masa, yang dah tetapkan di Loh Mahfudz, dengan sendirinya hati akan terbuka untuk bina masjid. Nak ada anak2.


Marriage is hard work. Dua2 kena work hard to make a marriage work. Bukan nak ada someone untuk be lovey dovey 24H. Someone let into our house and personal space to build a family together. Memang kena memilih. Lepas memilih, suami still buat hal, and the marriage doesn't work, nobody has the right to say anything about our personal choice. 


Semua ada perjalanan hidup sendiri. Journey tak sama. Ada roadblock masing2. Tak guna kawin, ada anak cucu berlambak2 tapi tak lead an Islamic lifestyle. Asyik happy. Solat dan sunat tak jaga.


At the end, semua ada kubur dan kena jawab all our deeds masa di dunia pada Allah. Kawin muda ka tua ka, ada anak, takda anak semua tak penting. First, kita ditanya tentang solat, amalan. Kalau amalan di dunia asyik nak audit life orang tapi lupa nak audit life sendiri.

Semoga jodoh panjang, doa baik2 ❤ Tak kisah bercinta lama


14 comments:

  1. setuju..adakala stress dengan soalan orang kan Nina..get a life la...akak plak dah 12 tahun menjanda...sibuk je orang lain...akak senang macam ni sebab takde pening nak fikir bukan2..ada rezeki..ada jodoh ..ada la kan...semua tu kerja allah

    ReplyDelete
  2. In shaa Allah, one fine day...

    ReplyDelete
  3. agree 1000%!
    mulut org kita mmg mcm tu... kt luar negara elok je... dah 50 x kawen x de sapa pun tanya... apa dia igt jodoh tu bleh dpt kt pasar malam?

    ReplyDelete
  4. Salam alaik =)

    Sabarlah dik, biar lah orang nak kata apa pun. Biar lambat asal berkat. Daripada terburu buru, kang kita sendiri yang tonggang langgang

    ReplyDelete
  5. hehe.. biasalah tu nina.

    tkpe.

    jnji kt dpt berbakti pd org tua
    dpt apa kt nak

    jodoh tu ada
    cpt atau lmbt
    mcm yui =)

    ReplyDelete
  6. soalan yg paling nak dielakkan haha. sbb selalunya xtau nak jawab ape. hmm

    hii jmput join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

    ReplyDelete
  7. lorh ada ye orang tanya macam tu? as for me, kerja apa gaji kahwin umur berapa anak berapa ramai tu semua pilihan masing masing. even nk beli kete apa, lifestyle macam mana pun orang lain tak sepatutnya masuk campur

    Tapi tu lah mulut puaka kan. ada je nak ditanya dan dijadikan modal mengumpat. jahahhaha. I dah terlepas bab kahwin and anak. Now bab harta benda. kenapa beli kete Malaysia, kenapa bawak bekal blablabla. tu pun nak tau. sibuk ja kan. hahahaha

    okay panjang pulak komen post orang hahahaha

    ReplyDelete
  8. sis JM cukup tak suka orang tanya soalan mcm tu...

    ReplyDelete
  9. jodoh kan Allah dah tentukan..ada nanti adalah kan..tak perlu nk kepoh tanya.tul tak?

    ReplyDelete
  10. Wahh mcm pelakon Karl Syafik je bf tu hihi...patut pun kasi tunjuk separuh muka...
    Betullah tu Nina ... cepat ke lambat kawen tu kerja Allah . Kita mampu merancang ye dak...

    Kawen nanti jgn lupa jemput hakak ye

    ReplyDelete
  11. soalan tak kan pernah berhenti. percayalah... dah kahwin, nanti orang tanya pulak. bila nak dapat anak? and questions goes on and on.

    ReplyDelete
  12. inshaAllah DIA dh aturkan yg terbaik untuk akakk.. mulut org mmg tak kan berhenti bertanya.. kesian kan hidup dorang tak habis2 sibuk pasal org lain.. hehe. tak pe akak.. nnti masa akak pasti akan sampai.. <3

    ReplyDelete
  13. biarkan aja.. bukan tak usaha, cuma yang menentukan Dia. bukan kita boleh paksa somthing.. cheers !

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com